Notes de premsa
17ª Fira de l’Oli Siurana
Els dies 15 i 16 de novembre torna a Reus la «17ª Fira de l’Oli Siurana. Festa de l’oli nou». La mostra es podrà visitar a la plaça de la Llibertat divendres (de 17:00 a 21:00 h) i dissabte (de 10:00 a 14:00 h i de 17:00 a 21:00 h). Els dos dies hi haurà actes paral·lels, com ara degustacions i actuacions musicals. L’acte d’inauguració és previst aquest divendres a les 19:00 h.
La Fira de l’Oli Siurana de Reus es va crear l’any 1997, amb l’objectiu d’agrupar els productors més importants de la DOP Siurana, els quals presenten de forma col·lectiva l’oli nou de la temporada. L’esdeveniment és organitzat per l’Agència Reus Promoció, el Consell Regulador de la DOP Siurana i la Unió Corporació Alimentària de Reus, amb la col·laboració de la Unió de Botiguers de Reus.
Reus, ciutat de gran tradició en la producció oleícola, continua sent el primer lloc de Catalunya on es presenta l’oli nou de la temporada, i el primer lloc on els assistents tenen la possibilitat de tastar i comprar 21 olis nous diferents de la denominació d’origen Siurana. Es tracta de les 21 cooperatives i productors l’oli més importants de la regió oleícola Siurana. La Fira també presenta una vessant lúdica, festiva i participativa dirigida a tots els públics, i al llarg del dia i mig que dura, es realitzaran diferents actes d’animació i un esmorzar degustació popular.
Premis per la compra d’oli
La Fira de l’Oli Siurana de Reus rep cada any molts visitants de fora de la demarcació i es calcula que aproximadament un 25% dels compradors de la Fira procedeixen de fora de Reus. En aquesta edició es continuarà premiant els compradors d’oli de la Fira, i per la compra de 5 litres d’oli nou, s’obsequiarà amb butlletes de premi segur, entre les que hi ha oli, pans, àpats a restaurants, entrades per partits de futbol i hoquei, vals de pàrquing, entrades al Gaudí Centre i productes Virginias.
En aquesta edició hi participaran 27 expositors, entre les principals cooperatives i molins productors de la DOP i entitats relacionades amb la promoció de l’oli, com el Centre de Desenvolupament de l’Oli de Reus, i altres expositors relacionats amb la Fira, com són el Gremi de Forners de Reus i Comarca i l’empresa Productes Virginias de Reus.
Activitats paral·leles
Aquest any tornarà a créixer el nombre d’activitats paral·leles a la Fira, gràcies a la incorporació de noves entitats i institucions col·laboradores:
- Tasts d’oli comentats organitzats pel Centre de Desenvolupament de l’Oli de Reus, i que realitzen membres del Panell Oficial de Tast d’olis extra verge de Catalunya. Dissabte, 16 de novembre, a les 12:30 h i a les 18:30 h, a l’estand del Centre de Desenvolupament de l’Oli. Cal reservar plaça prèviament al 977 010 061 o a [email protected].
- Jornada tècnica que organitza el Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, que aquest any es centrarà en l’Oleoturisme, les experiències turístiques a l’entorn de l’oli. Dissabte, 16 de novembre, d’11:30 h a 14:00 h, a la Cambra de Comerç de Reus.
- Participació dels Mercats de Reus: dijous, 14 de novembre, a les 11:00 h, al Mercat Central s’organitza un taller de maridatge d’oli Siurana amb productes del Mercat, a càrrec d’un membre del Panell Oficial de Tasts d’Olis; divendres, 15, a les 18:00 h, al Mercat del Carrilet, un taller de cuina, d’elaboració de verdures amb oli DOP Siurana. .
- Taller infantil de conserva d’olives. Organitzat per l’entitat Cel Rogent, també recollirà les diferents receptes de com fer la conserva d’olives.
- Mostra gastronòmica «Oli Siurana»: participació de 15 restaurants de Reus que del 15 al 24 de novembre elaboraran plats que posen en valor l’oli DOP Siurana.
- Participació de Productos Virginias, amb un estand de degustació i venda de galetes elaborades amb oli DOP Siurana.
- Concurs d’aparadors comercials i concurs de fotografia, organitzats per la Unió de Botiguers. Uns 200 associats decoren els aparadors dels seus establiments seguint la temàtica de la Fira de l’Oli i obsequien als seus clients amb invitacions per a l’esmorzar del dissabte al matí. També es realitza un concurs per premiar als dos millors aparadors i un concurs de fotografia en que els participants penjaran les seves millors fotos al facebook de la Unió de Botiguers.
Cal destacar tres novetats importants per a aquesta edició:
- Carnet de degustació de l’Oli Siurana. Per primera vegada, i amb l’objectiu de fomentar el tast dels diferents olis de la Fira, es distribuirà un «carnet de degustació» als assistents, que hauran de tastar 6 olis diferents i marcar-ho al seu carnet de tast. En omplir-lo i presentar-lo com a comprovant, rebran com a obsequi un tiquet d’una hora gratuïta als aparcaments municipals.
- Millora de la imatge de la Fira. Aquest any a l’entrada de la Fira es recrearà un jardí d’oliveres ornamentals, i al recinte l’interior, s’utilitzaran alguns elements ornamentals nous relacionats amb l’oli, amb una font de la qual brollarà oli.
- El Gremi de Forners de Reus i Baix Camp incorpora el pa d’olives a l’esmorzar del dissabte al matí. Un any més el Gremi de Forners participa a la Fira amb un estand propi. A banda de l’elaboració dels pans de Reus, que es poden adquirir a la Fira, i la coca dolça que es donarà a l’esmorzar del dissabte, aquest any i com a novetat, el pa que es servirà a l’esmorzar serà un pà especial d’olives. A l’estand del Gremi també es vendrà pa d’oli, elaborat amb oli d’oliva DOP Siurana.
La Festa de l’oli nou: esmorzar i degustació
L’acte més popular de la Fira es realitza el dissabte al matí, a partir de les 10:00 h i fins a les 12:00 h, quan es fa la «Festa de l’oli nou», que consisteix en un esmorzar degustació de l’oli nou per a tots els assistents. Està previst que es serveixin 3.000 racions d’esmorzar.
Com ja és tradicional, l’establiment Casa Borrull de Reus serà l’encarregat d’elaborar la llonganissa especial que es servirà únicament en aquest esmorzar popular, i que aquest any serà de «Productes de la terra de Gaudí».
A l’esmorzar es servirà per primera vegada pa d’olives, acompanyat amb tomacons, embotit de cal Borrull, oli nou, avellanes i coca dolça, tot regat amb l’oli Siurana. En el decurs de l’esmorzar actuarà el grup d’havaneres Balandra, a partir de les 11:00 h.
7ª Mostra gastronòmica de l’oli Siurana
Des de Reus Promoció, amb l’objectiu de potenciar i promocionar el sector de la restauració de la ciutat i responent a l’interès de la DOP Siurana i de la Unió Corporació Alimentària de Reus perquè aquest sector també participi a la Fira, s’organitza la 7ª Mostra Gastronòmica de l’Oli Siurana.
En aquesta ocasió són 14 els restaurants de la ciutat de Reus que participen en aquesta mostra gastronòmica. Del 15 al 24 de novembre, i amb l’objectiu de col·laborar en la promoció de l’oli verge extra Siurana entre els consumidors, aquests establiments inclouran a les seves cartes un plat especial elaborat amb oli nou de Siurana. D’altra banda, a les taules d’aquests restaurants també es podrà trobar l’oli Siurana nou per degustar-lo.
Restaurants de Reus participants a la 7ª Mostra Gastronòmica: Aigüesverds restaurant, Arrels, Cafè de Reus, Casa Coder, Restaurant El Círcol, Florida, La Ferreteria, La Glorieta del Castell, La Presó, L’Estel, Lizarran, Lo Bon Profit, Masia Crusells, Pizzeria Piemontesa.