Notes de premsa

Commemoració del Dia Mundial de la Sida en un context de la pandèmia de la COVID19

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 30/11/2020
Cartell Dia de la Sida

El Dia Mundial de la Sida es commemora aquest dimarts dia 1 de desembre, enguany en un context marcat per la pandèmia de la COVID19. A la capital del Baix Camp s'han organitzat diverses activitats per a la commemoració impulsades per la comissió Reus pel VIH/Sida i les infeccions de transmissió secual_CoRe_, un grup que té com a missió impulsar tasques preventives, d'atenció i de tractament que millorin la situació del diagnòstic del VIH i de les ITS. 

Durant el 2019 s'ha detectat  al camp de Tarragona 27 casos nous de VIH  i un increment de casos d’infecció de transmissió sexual com ara la Clamídia i l'herpes genital respecte a l’any 2018. Cal continuar treballant  de manera transversal i coordinada per a disminuir la prevalença del VIH i de les ITS. S’ha comprovat que persones infectades del VIH poden tenir un major risc de recaiguda i per tant augment de la càrrega viral a causa de l'estrès, i amb la pandèmia de la COVID-19 podria influir en el seu benestar. En aquest sentit, moltes de les situacions provocades per l'epidèmia (aïllament, dificultats econòmiques, por, consum d'alcohol) poden influir en el en la davallada de la salut física i psíquica de les persones amb VIH.

La malaltia de la sida provocada per virus VIH està present en la societat  i al món des de fa més de 30 anys: Tot i que s’ha avançat en els tractaments encara no ha arribat la vacuna definitiva, i continua l’alarma sanitària, amb  una estigmatització social  important.

Les proves Ràpides
El diagnòstic precoç del VIH encara es manté en una xifra elevada de diagnòstic tardà i això també s’ha vist en algunes infeccions asimptomàtiques. Les proves del VIH són bàsiques per  tenir més coneixement del nostre estat de salut i en aquests moments tenen millor accés a la població i, com sempre,  de forma confidencial.  Cal assenyalar que entre 3 i 4 de cada 10 persones no tenen coneixement de que estan infectades, al no presentar símptomes representa un risc d’infecció i no tenen present la protecció en les relacions sexuals.

A Reus hi ha l’ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva) al CAP Sant Pere, des de fa uns anys es fa rastreig i proves a la Unitat d’estudis de contactes.

Les Farmàcies de Reus fan la prova ràpida del VIH són sis: Bello, Caelles, Brufau, Maduell, Ornosa i Sans Benet.

També  l'associció H2O com a col·lectiu LGTBI facilita consultes i proves addicionals.

Les activitats
Del 26 de novembre al 2 de desembre i amb la col·laboració de la Federació de Farmacèutics de Catalunya, les persones dels espais d'atenció al públic de l'Ajuntament de Reus lluiran la mascareta amb un llaç vermell per visibilitzar la lluita contra la Sida i el seu estigma. També la façana del Gaudí Centre s'il·luminarà de vermell durant tota la campanya. 

Una altra de les accions, que enguany ha passat a ser online, és la representació teatral adreçada a estudiants dels instituts a càrrec de la companyia TEATREACCIÓ. Les funcions estan obertes a joves de tercer d'ESO. Les funcions seran aquest dilluns i també dimarts. Titulat "Que si VIDA" pretén ser un espai on els joves i les joves podran compartir la seva experiència al voltant de les relacions, l'afectivitat i la seva actitud enfront la reducció de riscos i la prevenció. 

Finalment, aquest dimarts dia 1 de desembre, a partir de les 18:30 h, es farà la trobada virtual "Pandèmies. El que ens ha ensenyat la SIDA". La benvinguda anirà a càrrec del regidor de Salut i Ciutadania de l'Ajuntament de Reus, Òscar Subirats. A les 18:45 h es farà el monòleg "No vau aprendre res", a càrrec de Karme González, narradora.

A les 19:00 h començarà una taula rodona amb la participació de Tania Boné Rivas, membre del grup Supervhivents - «El VIH en primera persona»; David Paricio Salas, coordinador de l’ONG  SIDA STUDI   – “Pandèmia de la sida i el coronavirus, similituds i lliçons apreses”, i el Dr. Josep Oriol Romaní Alfonso, professor emèrit i membre del Medical Anthropology Research Center (MARC- URV) "Sida, Covid i estigmes". La taula rodona serà moderada per  Pere Lindez Borràs, metge i coordinador de Salut Pública de l'Ajuntament de Reus. Finalment, a les 20:00 h s'estrenarà la performance del manifest del Dia Muncial de la Sida, a càrrec del grup La Gata Borda. 

 

Cartell Dia de la Sida
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.