Notes de premsa
Premi al projecte de lectura infantil 'Un espai propi, un espai comú' de la Biblioteca Central Xavier Amorós
Les activitats organitzades per la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus que promouen la lectura entre els més petits i petites de la ciutat, emmarcades dins el projecte 'Un espai propi, un espai comú', han rebut el reconeixement del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya (COBDC) amb l’entrega del Premi Carme Romaní d’aquest 2016.
El Grup de Treball de Biblioteques Infantils i Juvenils BibBotó, del COBDC, ha coincidit en homenatjar les Biblioteques Municipals de la ciutat i a totes les persones que de manera més o menys anònima treballen en aquest projecte, iniciat el curs 2012-2013 i amb continuïtat a dia d'avui, i que proposa una nova dinàmica d'activitats que posen en valor la llibertat individual en l'educació dels infants, el creixement personal que aporta el col·lectiu i la capacitat transformadora de la lectura.
Fer de la lectura un hàbit entre els infants
Fins a nou propostes dutes a terme per l'equip de les Biblioteques Municipals de Reus i nombroses persones col·laboradores s'inclouen dins aquest projecte reconegut amb el Premi Carme Romaní, totes pensades per apropar la lectura entre els nens i nenes de la ciutat.
'Lecxit - La lectura feta descoberta', és una de les activitats del projecte, en la qual un adult fa de mentor a un nen de 4t o 5è de primària mentre aquest s'introdueix a la lectura. Per altra banda, l'espontaneïtat també té cabuda en una de les activitats: 'Vega - La lectura feta llibertat', proposa una lectura gens guiada i en presència d'altres lectors, que pot ser o no compartida, i on participen des d'infants a avis, joves i famílies. Els 'Clubs de lectura - La lectura feta conversa' permeten, tant a infants que tot just s'inicien en la lectura, com a nens que ja la dominen més, compartir l'experiència d'un mateix llibre, temàtica, gènere o autor. Narradors i narradores voluntaris fan possible el taller 'Contes a cau d'orella - La lectura feta narració', en el qual els infants poden gaudir d'una narració d'un conte en un ambient íntim i recollit. Les 'Visites didàctiques - La lectura feta aventura', permeten donar a les visites dels centres escolars major protagonisme a la lectura, tot mostrant que la lectura es pot practicar individualment però apropant-s'hi en col·lectiu. 'Laboratori de llibre infantil - La lectura feta experiència', facilita l'experiència de la lectura i creativitat en família mentre diferents generacions dialoguen sobre els llibres seleccionats.
Els autors i obres locals tenen el seu lloc en aquest projecte amb l'activitat 'Lectures de proximitat - La lectura feta paisatge'. El 'Joc de lectura de l'estiu - La lectura feta lleure', permet als infants gaudir de la lectura a partir d'una dinàmica de visualització individual i col·lectiva també durant l'estiu. Finalment, la 'Formació - La lectura feta xarxa', és una oferta formativa que dóna veu i espai a les iniciatives de les biblioteques escolars de la comarca, i també ofereix visites al centre als estudiants de cicles formatius i graus de pedagogia i educació.
Un reconeixement amb importants premiats
El Premi Carme Romaní, en homenatge a aquesta bibliotecària que va treballar molt dur des de la Biblioteca R.F Jurado de Castelldefels per apropar la lectura a tothom ha estat atorgat, en edicions anteriors, a entitats i persones tan reconegudes com l'Associació de Mestres 'Rosa Sensat', la Fundación Germán Sánchez Ruipérez de Salamanca, Jaume Centelles i Glòria Gorchs.