Notes de premsa
Programació de Sant Pere 2016
La festa major de Sant Pere de Reus presenta enguany algunes novetats que s’afegeixen a les activitats més tradicionals i més estimades per la ciutadania reusenca. Sant Pere 2016 viurà la incorporació d’un nou element al seguici festiu, l’Àliga Petita, que es podrà veure el dia 25 de juny a partir de les 10:00 h en un acte en què hi haurà la plantada dels elements petits al Mercadal. A més de l’Àliga Petita, s’hi podran veure altres elements petits de diferents poblacions de Catalunya.
A més, la Diada Castellera de Sant Pere (dia 25 a les 18:00 h) tindrà un format diferent a l’habitual amb motiu de la celebració dels 35 anys de la colla Xiquets de Reus. La colla reusenca estarà acompanyada per una colla castellera, la històrica Nens del Vendrell, i per la Muixeranga d’Algemesí (País Valencià), que presentarà els seus balls i construccions a la plaça reusenca.
En aquest Sant Pere es consolida l’acte iniciat l’any passat, la Nit de Fer l’Índiu, que en aquesta ocasió tindrà com a element convidat el Ball de Cercolets, el qual celebra els seus 20 anys. De fet, a més dels Xiquets i els Cercolets, altres elements o balls estan d’aniversari aquest 2016: el Ball de Galeres arriba als 15 anys, el Ball de Cavallets assoleix els 18 anys i estrenarà vestuari el dia 18 de juny a la tarda, l’Àliga fa 20 anys, l’Esbart Santa Llúcia bufarà les 25 espelmes i els Gegants Japonesos commemoren el 60è aniversari.
Entre els espectacles infantils, aquest any es podran veure tres produccions amb vinculació reusenca, ja sigui per l’origen de la companyia o per la presència d’algun artista de la ciutat.
Aquest any, amb la vocació de fer arribar la festa més enllà de la ciutat, dues emissores de ràdio d'àmbit català retransmetran alguns dels moments de la festa major. El divendres 17 de juny, a les 12.00 h, a la plaça del Mercadal, es realitzarà el programa radiofònic "Espècies protegides" de SER Catalunya. Dissabte 25 de juny l'emissora RAC 1 emetrà el programa "La Primera Pedra" des del Mercadal a partir de les 12:00 h.
Cal recordar que durant tot aquest any la ciutat commemora l’Any Toda, en record d’Eduard Toda i Güell (1855-1941) i diverses activitats vinculades amb aquest personatge s’han inclòs al programa de la festa major de Sant Pere. Entre d’altres, la inauguració el 30 de juny a les 19:00 h de l’exposició “Eduard Toda i Güell (1855-1941): de Reus al Món”, que es podrà visitar al Museu de Reus (raval de Santa Anna, 59) fins al 7 de gener de 2017.
Pel que fa a qüestions organitzatives, la botiga de la Festa Major es trasllada enguany als baixos del Castell del Cambrer, a la plaça del Castell, on es podrà trobar tota la informació sobre la programació i també aconseguir productes relacionats amb la festa reusenca. Aquest espai estarà obert al públic del 13 al 30 de juny. Els dies centrals de la festa es podrà tornar a trobar un espai reservat per “aparcar” cotxets infantils a la plaça del Baluard per facilitar la mobilitat de les famílies amb infants petits.
Quant al sistema d’elecció de l’autoria i disseny del cartell de les festes majors (Sant Pere i Misericòrdia), des d’aquest any s’alternarà la designació per part de l’Ajuntament i el concurs públic a cada una de les festes. Aquest any, per Sant Pere el cartell s’ha seleccionat des de la regidoria de Cultura, mentre que per Misericòrdia el cartell es triarà per concurs públic. L’any vinent per Sant Pere s’organitzarà concurs i per Misericòrdia es farà proposta municipal. I així successivament. El disseny del cartell de Sant Pere 2016 ha estat obra del creador Josep Basora.
Pregonera i convidat d’honor
L’escriptora i periodista reusenca Marta Magrinyà Masdéu serà l’encarregada de llegir el pregó de la Festa Major d’enguany, en un acte que es farà al Saló de Plens de l’Ajuntament de Reus el divendres, 24 de juny, a les 20:00 h. La pregonera encendrà tot seguit la primera tronada de la Festa Major.
Marta Magrinyà Masdéu va néixer a Reus el 1969. És llicenciada en Ciències de la Informació per la UAB i actualment col·labora a diversos mitjans de comunicació. Com a escriptora, és autora de diverses obres de temàtica romàntica: Esperant bones notícies (2006), amb la qual va obtenir el Premi de Narrativa Vila de l’Ametlla de Mar, Terra d’instints (2007), Madame Sorescu (2009), Llaços secrets (2014) i La força del vent (2016).
D’altra banda, el convidat d’honor a Completes, el dia 28 de juny al vespre, serà l’alcalde de Falset (Priorat), Jaume Domènech Jordà, el qual participarà a la processó d’anada i tornada del seguici a l’ofici de Completes -en què també hi són convidats els alcaldes del Baix Camp i el president del Consell Comarcal- i serà l’encarregat d’encendre la tronada d’aquest moment de la Festa Major.
Moments intensos
La Festa Major de Sant Pere de Reus té alguns moments de gran intensitat, que es consideren els moments centrals de la festa. Sens dubte les tronades es troben entre aquests instants culminants. L’esclat de la tronada es pot viure el dia 24 al vespre, just després de la lectura del pregó i de la crida a la festa i els dies 28 al vespre, després de la tornada del Seguici de l’ofici de Completes cap a la plaça del Mercadal, i el 29 (dia de Sant Pere) a les 11:00 h abans de l’actuació de lluïment dels grups festius, i al vespre en finalitzar la professó es realitzarà la darrera tronada de les festes d’enguany.
El Seguici festiu de la ciutat està integrat pels grups següents: el Ball de Diables, el Ball de Pere Joan Barceló, la Víbria, el Drac, el Basilisc, el Lleó, els Nanos, la Mulassa, els Gegants, el Carrasclet, el Ball de Pastorets, el Ball de Galeres, el Ball de Cavallets, el Ball de Cercolets, el Ball de Prims, el Ball de Valencians, el Ball de Bastons de l’Esbart Santa Llúcia, el Ball de Mossèn Joan de Vic, el Ball de Gitanes, el Cos de Bastoners de l’Orfeó Reusenc, els Xiquets de Reus i l’Àliga.
Completes i la professó
Després de l’ofici de Completes es fa la tornada del Seguici al Mercadal. El Solemne Ofici de Completes, a l’església Prioral de Sant Pere, inclou l’obertura de l’arca de l’altar major, on es guarda durant tot l’any el bust reliquiari de la imatge de Sant Pere, amb tres panys. Les claus que obren l’urna, les guarden el prior, l’alcalde i, antigament, el síndic de la Comunitat de Preveres. Durant la celebració es podran escoltar els Goigs de Sant Pere, amb l’acompanyament musical de l’orgue de la Prioral. Tot seguit, es porta a terme la tornada del Seguici i el tradicional pilar caminant de la colla castellera dels Xiquets de Reus, des de la Prioral fins a la porta de l’Ajuntament. La festa continuarà amb les ballades dels Gegants i del Bestiari.
El dia 29, dia de Sant Pere, la professó esdevé un dels actes principals de la festa, en el qual el conjunt del seguici llueix i aplega la ciutadania per postrar els seus balls i elements festius. Quan el reliquiari de Sant Pere iniciï la baixada del Fossar Vell, es porta a terme el repic de les campanes amb el Toc General i avisos pirotècnics. Quan la imatge de Sant Pere arribi a la plaça del Mercadal, es realitzarà la ballada de tots els grups festius. Quan la imatge se situï al davant de l’Ajuntament, esclatarà la darrera tronada de la Festa Major.
A continuació, la imatge de Sant Pere es dirigirà cap a la Prioral i, quan arribi a la porta, hi haurà el gran esclat de festa i tronada aèria. Un cop la imatge torni a l’urna de l’altar major de la Prioral, es procedirà a guardar-la amb les tres claus que custodien l’alcalde, el prior i, antigament, el síndic de la comunitat de preveres, fins a l’any vinent.
En acabar, tornada festiva a la plaça del Mercadal. Últimes ballades, encesa de la Víbria i el Drac, carretillada de Sant Pere a càrrec del Ball de Diables i mostra piromusical, que posarà punt i final a la festa de Sant Pere d’enguany.