Notes de premsa

Reus recorda el 2017 el doctor Alexandre Frias i Roig, precursor de la pediatria

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 2/03/2017
Imatge de la presentació de la programació de l'Any Frias
Imatge d'Alexandre Frias Roig
Imatge d'Alexandre Frias Roig
Imatge d'Alexandre Frias Roig
Imatge d'Alexandre Frias Roig

L’Ajuntament de Reus, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i d’altres entitats i institucions i en el marc dels actes de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017, dedica aquest any una àmplia programació a recordar i difondre la vida i l’obra del doctor Alexandre Frias i Roig (Reus, 1878-1963).

L'alcalde Carles Pellicer, la regidora de Salut Noemí Llauradó, la regidora de Cultura Montserrat Caelles, el coordinador general de l'Any Frias Eduard Prats i la comissària de l'esdeveniment Marga Gonzalvo han presentat aquest dijous els eixos de la commemoració que dedicarà Reus al metge reusenc.

L'alcalde ha explicat que l’Any Frias reivindicarà la figura d’aquest metge que a principis del segle XX va convertir Reus en la ciutat de l’estat espanyol amb menys mortalitat infantil i que va adonar-se de la importància de la prevenció i la vigilància de la salut infantil, fins al punt d’esdevenir un dels primers especialistes en pediatria de Catalunya i de la resta de l’estat. La regidora de Salut Noemí Llauradó ha detallat els diferents actes que s'han organitzat, entre els quals la conferència inaugural aquest dimarts 7 de març (19:00 h) al Palau Bofarull a càrrec del doctor Jordi Salas Salvadó.

Tal i com ha recordat el coordinador general de l'Any Frias, el doctor Eduard Prats, la seva curiositat, esperit avançat i atent als corrents més moderns de la medicina europea el van portar a viatjar per països com França, Alemanya, Bèlgica o Suïssa on descobreix els centres de lactància i seguiment matern anomenats “Gota de Llet”, que traslladarà a Catalunya amb una de les primeres “Gota de Llet” que es creen al país i que anomena Institut de Puericultura, institut que anys després portarà el nom del seu fundador. L’edifici històric d’aquest centre de salut, que es troba al carrer Ample, és avui dia la seu de la Regidoria de Salut de l’Ajuntament de Reus.

Alletament matern
El seu convenciment que cal fer pedagogia entre mares, famílies i escoles el porta a desenvolupar de manera permanent campanyes de sensibilització i informació a les mares sobre la importància de l’alletament matern en els primers mesos de vida dels nadons. També porta a terme accions de difusió gairebé de creació pròpia (elaborant cartells, fullets informatius i falques de ràdio) en què subratlla la importància de la higiene i la bona alimentació en els nens. Frias és el primer a estudiar una patologia aleshores freqüent a la zona que encara no es diagnosticava correctament, la leishmaniosi.

La faceta de divulgador també l’aplica al terreny científic i promou la creació de la primera revista especialitzada en puericultura de l’estat, la revista “Puericultura”, en la qual convida a escriure metges i especialistes d’arreu del món i s’hi publiquen articles en català, castellà i anglès. L’impuls d’aquestes iniciatives (creació de l’Institut de Puericultura i de la revista “Puericultura”) és possible pel suport desinteressat d’un dels mecenes de la cultura de l’època, Evarist Fàbregas, que en aquells anys també és l’ànima i el puntal que impulsa i consolida projectes com el del Centre de Lectura de Reus.

També és el fundador del Laboratori Municipal i implanta la Inspecció Mèdica Escolar i l’Educació Física a l’Escola. Promou les colònies infantils i el contacte dels nens i nenes amb la natura i la llum solar, al mateix temps que fomenta l’exercici físic i la vida saludable entre la població infantil. Després de la Guerra Civil Frias impulsa la creació d’un Departament de Pediatria a l’Hosptial Sant Joan de Reus, del qual és nomenat director el 1945.

Les idees avançades i les iniciatives realitzades pel doctor Frias al llarg de la seva vida amb la medicina anticipativa com a eix vertebrador van col·locar Reus com una capital mèdica molt avançada al seu temps. La seva tasca, i la d’altres intel·lectuals i professionals de la ciutat, van posar les bases dels serveis públics de salut que amb els anys van cristal·litzar en un lideratge sanitari de la ciutat de Reus, del qual avui són hereus l’Hospital Universitari de Sant Joan de Reus, la Facultat de Ciències de la Salut i el conjunt dels serveis i professionals sanitaris de la ciutat.

El pare: Isidor Frias
L’escriptor i catedràtic d’institut Isidor Frias i Fontanilles, nascut al Vendrell el 8 d’abril de 1847, va fer els estudis de pèrit agrònom i de mestre i després es doctorà en Filosofia i Lletres i es llicencià en Dret civil i canònic. El 1875 fou nomenat catedràtic auxiliar de l’Institut de Reus, ciutat en què va portar una vida social molt activa tot esdevenint membre de l’Associació Catalanista, regidor de l’Ajuntament i president del Centre de Lectura. Col·laborà en la premsa local, especialment a La Veu del Camp, la Revista del Centre de Lectura i al Diario de Reus. Els seus escrits i poemes van ser premiats en diversos certàmens celebrats a Tortosa, Igualada, Sabadell, Tarragona, Valls i en altres llocs. Es va casar amb Maria Roig Rovira, amb qui va tenir quatre fills: Bernat, Frederic, Alexandre i Eugeni. Va morir a Reus el 13 de gener de 1890.

Vocació mèdica
El metge i pediatra Alexandre Frias i Roig va néixer a Reus, a la casa número 19 de l’actual raval de Martí i Folguera, el 20 d’agost de 1878. Orfe de la mare –Maria Roig– des dels set anys i del pare –Isidor Frias– des dels dotze, Alexandre va haver d’estudiar i de treballar alhora. L’any 1890 entrà com a aprenent a la farmàcia de Josep Llovera, situada al començament del carrer de Jesús, i també a la impremta de Pere de Bofarull, on es publicava el Diario de Reus. El 1893 obtingué el grau de Batxiller, a Reus, i el 1894 s’establí a Barcelona, on treballà com a pràctic a la farmàcia de Francesc Sardà. El 1895 inicià els estudis de Magisteri i de Medicina a Barcelona, que compaginaria amb el treball portat a terme a farmàcies obertes a Cornellà, a Sant Joan Despí, a Sant Boi i a la Colònia Güell. Com a membre del grup “La Xeringa”, va participar en nombroses activitats estudiantils i literàries i demostrà a bastament els seus dots humorístics i com a dibuixant. El 1902 es llicencià en Medicina i Cirurgia i s’establí a l’Ametlla de Mar, vila en la qual guanyà per oposició, el 1906, la plaça de metge titular, feina que compaginà amb la d’inspector mèdic municipal. El 1905 s’havia casat, a Cornellà, amb Eudalda Torreblanca i Serra, amb qui va tenir dos fills, Maria (1907-1920) i Alexandre (1911-1937), malauradament morts en plena joventut. El 1909, Frias tornà a Reus, on fou nomenat subdirector facultatiu de l’Ambulància, obrí una consulta particular per a l’atenció de les malaltites de la dona i dels infants, enllestí els estudis de Magisteri i començà a publicar articles i opuscles i a dictar conferències sobre investigació mèdica. El 1911 li fou concedida la medalla d’argent de la Creu Roja i el 1912 fou nomenat ajudant interí de la Secció de Ciències de l’Institut General i Tècnic de Reus i va obrir un centre clínic de bacterioteràpia i d’anàlisi microscòpica dedicat a la vacunació antiràbica. El 1913, un cop superades amb nota les assignatures del doctorat de Medicina, portà a terme un “viatge d’orientació sanitària” per diversos hospitals i centres especialitzats de França, Alemanya, Bèlgica i Suïssa, on visità la “Gota de Llet” de Ginebra, que li serviria de referència. En tornar a Reus, realitzà una extraordinària tasca en diferents àmbits medicosanitaris i participà activament en campanyes de tractament de malalties infeccioses.

Contra la mortalitat infantil
Especialment preocupat per l’elevada taxa de mortalitat infantil i per les deficiències de salut dels nens i les nenes menors de cinc anys a les nostres contrades, i a partir de les experiències observades al seu viatge per Europa, el Dr. Frias impulsà una intensa campanya de divulgació dels principis de la puericultura i de l’higienisme entre les mares i els pares que acabaven de tenir un fill. El 1914 publicà l’opuscle “Consejos a las madres para criar bien a sus hijos”, que es donava de franc al Registre Civil a totes les noves mares, i impartí a Reus diverses conferències i cursos orientatius. El 1915 obtingué la plaça de metge de Beneficència. L’octubre de 1916 presentà a l’Ajuntament una raonada sol·licitud en què feia referència a la campanya que havia iniciat contra la mortalitat infantil, tot recordant que dos anys abans ja s’havia ofert a atendre gratuïtament els infants malalts de l’Hospital de Sant Joan i posant en evidència que les causes de l’elevat nombre de defuncions infantils eren “degudes principalment a la misèria i a la ignorància de les mares”, per la qual cosa proposava que “per a obtenir un èxit veritable en aquesta tasca és absolutament indispensable formular un pla de campanya que haurà de desenvolupar-se per etapes i de manera gradual, en tractar-se d’una tasca enorme i no comptar en l’actualitat amb mitjans per a realitzar-la”. L’1 de desembre de 1916 quedà constituïda l’Associació Reusenca de la Caritat i se n’aprovà el primer reglament. Això va permetre ajudar moltes dones embarassades i comportà diverses accions encaminades a obtenir unes pràctiques pediàtriques i higièniques adients. L’any 1918 presentà a Madrid la tesi doctoral “El Kala-Azar infantil en Reus y su comarca”, que va merèixer la màxima qualificació i que tractava sobre la leishmaniosi, una malaltia que aleshores no es diagnosticava correctament i que Frias ajudà eficaçment a erradicar. Al 1917 es va acordar oficialment per part de l’Ajuntament de Reus de construir la “Gota de Llet” de la ciutat. El 1919 finalment es va fer la inauguració de la institució i es formalitzà que esdevindria el primer centre de puericultura integral de l’Estat, amb el nom d’Institut de Puericultura de Reus, que s’instal·là –amb la generosa col·laboració del mecenes Evarist Fàbregas– a la seu del carrer Ample que encara conserva la façana original.

“Puericultura”, primera revista pediàtrica
L’any 1921, Frias fundà la “Vidriola de l’Infant”, entitat de caràcter benèfic, i “Puericultura”, la primera revista pediàtrica estatal (es publicà fins al 1936), així com el Laboratori Municipal. A partir del 1924, implantà la Inspecció Mèdica Escolar i l’Eduació Física a les escoles de Reus i, el 1927, publicà per primera vegada l’utilíssim opuscle Lo que deben saber las madres, que va distribuir gratuïtament entre les noves mares i que assolí diverses edicions abans i després de la guerra Civil. L’Institut de Puericultura organitzà també colònies infantils, en col·laboració amb el Servei Municipal d’Inspecció Mèdica Escolar. La tasca portada a terme va contribuir molt eficaçment a la reducció de la taxa de mortalitat infantil a la ciutat, extraordinària si es compara amb la de la resta de l’Estat. L’any 1930, la taxa espanyola de mortalitat infantil era de 123 per mil, mentre al Baix Camp era només de 58 per mil, és a dir, de menys de la meitat. El 1940, la “Gota de Llet” es va poder reobrir a la seu del carrer Ample, encara sota la direcció del Dr. Frias, qui va continuar escrivint articles i llibres i dictant conferències instructives, que eren difoses per ràdio. Paral·lelament, impulsà la creació d’un Departament de Pediatria a l’Hospital de Sant Joan de Reus, del qual esdevindria director l’any 1945. Fou distingit amb l’Orde Civil de Sanitat el 1950 i, vuit anys després, la revista reusenca “Urbs” organitzà un “Homenatge Nacional” al Dr. Frias, amb motiu del seu vuitantè aniversari, tot editant un volum monogràfic en què col·laboraren diverses personalitats mèdiques, culturals i polítiques locals i estatals. El 1958 també li va ser concedida la Medalla al Mèrit Municipal. El Dr. Frias esdevingué fins a la seva mort, produïda el 26 de febrer de 1963, l’ànima de l’Institut de Puericultura que des del 1969 porta afegit el seu nom. L’Ajuntament de Reus va fer col·locar el seu retrat a la Galeria de Fills Il·lustres i li dedicà un carrer de la ciutat, mentre que el de l’Ametlla de Mar batejà amb el nom de “Doctor Frias” la Biblioteca Municipal.

L’Institut de Puericultura: un segle d’atenció a la infància
Els orígens dels “Consultoris de Nens de Pit i Gota de Llet” es remunten al segle XIX a França. La primera consulta de maternitat que es coneix és la de l’Hospital de la Caritat de París, oberta en 1892 pel francès Pierre Budin. S’examinava i pesava als lactants i es distribuïa llet nutritiva a les mares que no podien alletar als seus fills. El Dr. León Dufour, de Fecamps (França) organitza la primera “Gota de Llet”. Aquesta denominació de “Gota de Llet” se li atribueix a una poesia del poeta romàntic Alfred de Musset (1810-1857). A Reus funciona la Gota de Llet (Institut Municipal de Puericultura Doctor Frias) des de 1917 (inaugurada el 1919). La idea principal va ser reduir la mortalitat infantil i ajudar a la població infantil més vulnerable i desfavorida, a través d’afavorir la lactància materna i informar sobre la cura del nen. A més de l’atenció pròpia de la institució de consultori i dispensari; es crea l’escola per a mares i pares en la qual s’ensenyava com cuidar al nen (higiene, activitats bàsiques salubres i alimentació); el laboratori pediàtric i els departaments amb tècniques de “maternització” de la llet de vaca per mitjà de desnatadora, centrifugadora i esterilizadora. La Gota de Llet és un consultori gratuït per a nens de pit, als quals dispensava llet esterilitzada i farina, i altres aliments nutritius als menors de 13 anys. La divulgació de les seves accions estan presents en la revista “Puericultura”, en les conferències i en els articles i fullets que el propi metge i director del centre, A. Frias Roig, escrivia i dirigia.

Programació Any Frias 2017
MARÇ

  • 7 de març 19:00 h. Palau Bofarull. Obertura de l’Any Frias. Presentació i conferència inaugural. “El doctor Alexandre Frias i Roig. El valor d’una idea”. A càrrec de Dr. Jordi Salas Salvadó. 
  • 10 de març 18:00 h. Museu de Reus. Plaça de la Llibertat. Inauguració de l’exposició “Alexandre Frias i Roig: el metge dels infants”. Oberta al públic fins al 22 d’abril. Entrada lliure. Visites guiades per grups escolars (horari lectiu) i per grups concertats. Informació i reserves a www.codoleducacio.com telèfon 977327362
  • Dies 17, 24 i 31 de març i 7 d’abril, de 17:00 a 19:00 h. Museu de Reus. Plaça de la Llibertat. “Evocant l’Institut de Puericultura i el doctor Frias: ho pots explicar davant la càmera” 
  • 16 de març 19:00 h. Seu de la Fundació Privada Reddis. Presentació dels Premis Frias als docents de Secundària i Primària. Esbós biogràfic per membres de la Comissió organitzadora.
  • 31 de març 15:30 h. Auditori Antoni Gaudí de FiraReus. Conferència inaugural del IV Curs de Pediatria pràtica. Dra. Marga Gonzalvo-Cirac i Dr. Pere Líndez.

MAIG

  • 20 de maig. “Enganxa’t-Juga per la salut”. Activitats conjuntes de la Coordinadora d’Esplais i Escoltes de Reus (CEER).
  • Al Cementiri General de Reus. “Concert per al record”, inclourà una glosa sobre el Dr. Alexandre Frias.

JUNY

  • “Juga per a” i “Enganxa’t a la salut”. Activitats conjuntes amb els esplais d’estiu i escoltes de Reus. 

JULIOL

  • 5 de juliol, a les 19:00 h. Arxiu de Reus. Conferència: “El Doctor Frias i els seus documents”. A càrrec del Dr. Ezequiel Gort Juanpere.

ESTIU

  • Dinamització a la Biblioteca Pere Anguera. A les tardes d’estiu: contes i tallers a l’entorn de la salut, el doctor Frias i els drets dels infants.

SETEMBRE

  • Descobriment de la placa a la casa natal del Dr. Frias, al raval de Marti Folguera, número 19.

OCTUBRE

  • 10 d’octubre, 19:00 h. Sala d’actes del Centre de Lectura. Antena del Coneixement de la URV. Conferència: “L’Institut de Puericultura de Reus: la seva creació i l’obra assolida”. A càrrec dels Drs. Andreu Pujol i Luis Soler.
  • 18 d’octubre. Aula Magna de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV. Conferència inaugural de l’any acadèmic. “La medicina catalana en el primer terç del segle XX, el temps del Dr. Frias”. A càrrec del Dr. Miquel Bruguera. 
  • Tots Sants. Visites teatralitzades al Cementiri General de Reus. Inclouran una visió àmplia del personatge

NOVEMBRE

  • 14 de novembre, 19:00 h. Sala d’actes del Centre de Lectura. Taula rodona: “L’home i el metge”. Moderen l’acte Dolors Quintana i Pere Líndez. 
  • 20 de novembre, 19:30 h. Fundació Privada Reddis. Dia Universal dels Drets dels Infants. Conferència: “L’evolució dels drets dels infants”. A càrrec de la Comissió de drets humans del Col·legi d’Advocats de Reus. Lliurament dels Premis Frias de la Fundació Privada Reddis. 
  • A La Palma de Reus (carrer Ample) i a l’Institut de Puericultura. Trobada matinal infantil i comiat de l’Any Doctor Frias.

Exposició Itinerant: “Alexandre Frias i Roig, el metge dels infants”

  • Tarragona, del 4 al 20 de maig. Centre Tarraconense El Seminari.
  • Salou, del 22 de maig a 10 de juny. Ajuntament i Centre d’atenció Primària ICS.
  • Reus, del 12 al 30 de juny. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut URV.
  • Reus, de l al 30 de juliol. Arxiu de Reus.
  • L’Hospitalet de l’Infant, de l’l al 20 de setembre. Centre Cultural Infant Pere
  • Reus, del 22 de setembre a 14 d’octubre. Centre de Lectura de Reus.
  • Reus, del 16 d’octubre a 4 de novembre. Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus.
  • L’Ametlla de Mar, del 6 al 30 de novembre. Centre d’interpretacide la Pesca - CIP.
Imatge de la presentació de la programació de l'Any Frias
Imatge d'Alexandre Frias Roig
Imatge d'Alexandre Frias Roig
Imatge d'Alexandre Frias Roig
Imatge d'Alexandre Frias Roig

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.