REUS, CIUTAT DE CIÈNCIA I INNOVACIÓ
Cerca articles
Aquest dimecres vam celebrar els 15 anys de trajectòria d’Eurecat Reus, una trajectòria iniciada el 2008 amb la creació del Centre Tecnològic en Nutrició i Salut (CTNS) com una aposta del territori per la innovació, la investigació especialitzada i la transferència del coneixement en relació als aliments funcionals. Una aposta liderada des de l’aliança entre el món del saber, el teixit econòmic i l’administració local, en la qual l’Ajuntament de Reus va voler assumir un paper destacat. Avui, quinze anys després, Eurecat Reus és un centre de referència en recerca i innovació en els àmbits de la nutrició, la salut i les ciències òmiques des d’on es lidera l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, el Centre Tecnològic de Catalunya.
L’aposta pel coneixement i la innovació que Reus va formular amb la creació del CTNS, i més enllà amb la creació de l’espai del Tecnoparc i la construcció d’altres infraestructures tecnològiques com el CEPID, responia a plantejaments estratègics de futur. La commemoració dels 15 anys d’Eurecat Reus és un bon moment per fer-ne balanç, per donar visibilitat als projectes que s’hi han generat i a la contribució de tots els agents implicats, i per recuperar aquell esperit per rellançar la ciutat. El nostre futur passa per continuar generant sinergies de col·laboració amb qui té el talent i qui genera coneixement, i aquí, des de l’Ajuntament, hi som i hi volem ser.
En els darrers quinze anys, les aplicacions de les tecnologies digitals, fruit de la innovació i de la investigació especialitzada, han transformat la nostra manera de viure, i experiències com l’epidèmia de la Covid-19 han demostrat el paper central de la ciència a l’hora de donar resposta a les necessitats de les persones. Com a societat, hem de vetllar perquè els avenços científics es tradueixin en noves oportunitats de desenvolupament econòmic i social, millorant els estàndards de qualitat en relació a la salut, per exemple, però també trencant la barrera de les desigualtats i fent dels territoris espais capaços de generar oportunitats per a tothom. És aquest el compromís de la ciència al segle XXI: generar coneixement i projectar una mirada crítica sobre la realitat per evitar que els discursos simplistes i demagògics ens facin retrocedir segles enrere a l’hora d’explicar-nos el món.
En el cas de Reus, hem de ser conscients de les potencialitats que tenim al territori, especialment en relació a l’àmbit de la nutrició i la salut, i hem d’anar més enllà i continuar creant xarxa. Tenim una universitat potent, capaç de generar talent i d’implicar-lo en línies de recerca; professionals qualificats i opcions de formació i capacitació per a nous perfils laborals; un teixit empresarial emprenedor i amb experiència en internacionalització, i una administració amb capacitat d’actuar i implicar la ciutadania.
Des de l’Ajuntament, tenim el ple convenciment que aquest és el camí, i des de l’experiència acumulada volem de fer de Reus una Ciutat de Ciència i Innovació, integrant la ciutat a la xarxa de municipis que, amb aquesta vocació de treball al voltant de la transferència de coneixement, aplega ja prop d’un centenar de ciutats de tot l’estat, una vintena de Catalunya, entre les quals Barcelona, Terrassa, Sabadell o Mataró. Aquest és l’objectiu: actualitzar i projectar aquesta aliança estratègica entre el món del coneixement, el teixit productiu, l’administració i la ciutadania per generar noves oportunitats que actualitzin els nostres grans arguments com a territori i com a país en el mapa d’Europa.
SANDRA GUAITA ESTERUELAS
ALCALDESSA DE REUS