Cicle "Documents singulars de l'Arxiu"
Cerca al Blog de l'Arxiu
A través de petites càpsules audiovisuals, presentem el cicle “Documents singulars de l’Arxiu”, que té per objectiu apropar a la ciutadania els documents més emblemàtics de la ciutat, explicar-ne el seu contingut i la seva importància i promoure’n l’accés a la través de la xarxa.
Durant els darrers anys, l’Arxiu ha digitalitzat i restaurat aquests documents que avui constitueixen un ric patrimoni de la ciutat. A través d’una breu explicació, ens aproparem al contingut del Llibre de la Cadena, el Llibre Verd, el Llibre del Juhí de Prohoms, els Llibres del Comú o a les dues cartes de població de la ciutat. Tots aquests documents són accessibles en línia, han estat digitalitzats per tal de facilitar-ne l’accés, però també per tal de preservar-los físicament.
A través de la pàgina web de l'Arxiu Municipal, es pot accedir també a un text explicatiu de cada document. Els historiadors Ezequiel Gort, Eduard Juncosa o la restauradora Anna Ferran aprofundeixen tant el contingut dels documents, com, en el cas d’aquesta darrera, en el procés de la seva restauració, tasca duta a terme al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.
El proper mes de juny es presentarà la digitalització i restauració de nous documents, també de gran importància en la història de la ciutat.
A més dels processos de digitalització i restauració, la difusió esdevé una de les accions més fonamentals dels arxius. Divulgar, donar a conèixer el patrimoni documental de la ciutat, fer accessible la informació, és una de les prioritats dels arxius per tal de fer participar a la ciutadania de tot aquest coneixement.
Documents singulars de l'Arxiu
El Llibre de la Cadena
Comencem presentant el Llibre de la Cadena. Podeu accedir a la digitalització del document a través de https://www.reus.cat/serveis/documents-digitalitzats o bé al text resum de la conferència d'Ezequiel Gort a https://www.reus.cat/sites/reus/files/arxius/llibre_de_la_cadena.pdf.
El Llibre Verd
El segon document que presentarem és el "Llibre Verd" o llibre de privilegis de la la vila de Reus. Podeu accedir al document digitalitzat a https://www.reus.cat/serveis/documents-digitalitzats o bé al text resum de la conferència d'Ezequiel Gort a https://www.reus.cat/sites/reus/files/arxius/el_llibre_verd_de_reus.pdf
El Llibre del Juhí de Prohoms
El tercer document que presentem és el LLibre del Juhi de Prohoms. Podeu accedir a la digitalització del document a través de https://www.reus.cat/serveis/documents-digitalitzats o bé al text resum de la conferència d'Eduard Juncosa Bonet a https://www.reus.cat/sites/reus/files/arxius/el_llibre_del_juhi_de_prohomens_de_la_vila_y_terme_de_reus.pdf
Els Llibres del Comú de 1359 i 1391
El quart document que presentem, correspon realment a dos llibres. Els Llibres del Comú de 1359 i 1391. A Reus, durant el segle XIV, es coneixien com a Llibres del Comú els llibres de comptabilitat municipal. Aquests dos llibres que es presenten, han estat restaurats i digitalitzats. Podeu accedir a la digitalització del document a través de https://www.reus.cat/serveis/documents-digitalitzats o bé al text resum de la conferència d'Ezequiel Gort a https://www.reus.cat/sites/reus/files/arxius/els_llibres_del_comu.pdf i al d'Anna Ferran a https://www.reus.cat/sites/reus/files/arxius/restauracio_dels_llibres_del_comu_de_reus.pdf
Les cartes de població de Reus, 1183 i 186
El darrer document que presentem són les cartes de població de Reis, 1183 i 1186. Podeu accedir a la digitalització dels dos document a través de https://www.reus.cat/arxiu/les-cartes-de-poblacio-i-franqueses-de-reus-ja-son-accessibles-en-linia