Conferència: "El còlera de 1855, entre la religió i la ciència", a càrrec de Salvador Palomar
Cerca al Blog de l'Arxiu
La tercera sessió del cicle "Fer front a les grans pandèmies al llarg de la història. De la pesta negra a la COVID-19", ha anat a càrrec de Salvador Palomar que ens ha parlat del còlera de 1885 i de com va afectar al nostre territori.
L'epidèmia de còlera de 1885 evidencia el contrast i el conflicte entre mentalitats pel que fa al coneixement de les causes i la forma de fer front a la malaltia. D'una banda, en l'àmbit científic. les mesures sanitàries de prevenció, més enllà de l'aïllament i les polèmiques sobre els possibles tractamets, destacant la que va envoltar la vacuna del Dr. Jaume Ferran; de l'altra, la religió.
En un moment en el que es mantenia prou vigent la visió d'una societat preindustrial d'associar la malaltia al càstig diví pels pecats comesos per la comunitat, l'Església, a més de convocar les tradicionals pregàries, ataca durament els corrents lliurepensadors i laics que van agafant força.
Amb l'exemple d'algunes poblacions del Camp i el Priorat, esn aproparem a l'impacte del còlera en les formes de vida de la població i la cultura.