Conferència: "Els capellans obrers. Antifranquisme i Església". Conversa entre Neus Baena i Jaume Fernàndez

Cerca al Blog de l'Arxiu

E.g., 17/07/2024
E.g., 17/07/2024
Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Cartell de l'acte
Presentació
Conferència Neus Baena
Conferència Neus Baena
Conferència Neus Baena
Parlament Jaume Fernández
Dimarts 04 Juny, 2024

Des de l’Arxiu i l’entitat Carrutxa, en el marc de la Setmana Internacional dels Arxius, es proposa un nou cicle d'activitats sobre la memòria històrica de la lluita antifranquista, a començaments d'aquest mes de juny, tot coincidint amb els seixanta anys de l'últim gran Aplec de Paretdelgada a la Selva del Camp, el 13 de juny de 1964.

Amb aquestes activitats es vol apropar al coneixement dels moviments d'oposició a la dictadura, a redós de l'Església, en les vessants social i nacional, així com al paper de les manifestacions de cultura popular com a component de la resistència al franquisme.

"Els capellans obrers. Antifranquisme i Església". Conversa entre Neus Baena i Jaume Fernàndez

Les esperances de canvi i renovació del Concili Vaticà II (1962-1965) i el panorama estatal i internacional de profundes transformacions, a la dècada dels anys seixanta, van configurar una nova generació de seminaristes, joves sacerdots i laics que ja no va estar influenciada per les conseqüències directes i tràgiques de la Guerra Civil espanyola. Aquests catòlics es van desmarcar del nacionalcatolicisme oficial, van començar a mostrar inquietuds socials, van denunciar la repressió sistemàtica de l’Estat i van actuar, des de diferents àmbits, a favor de les llibertats, dels drets de tot tipus, de la justícia social i de la promoció de la classe obrera.

En aquesta xerrada conjunta entre Neus Baena i Jaume Fernàndez, que fou sacerdot obrer de Reus, es parlarà sobre els sacerdots i religiosos obrers de Reus i Tarragona, els militants de l’apostolat seglar, altres capellans que van defensar diferents compromisos socials, culturals, nacionals o artístics, i les missioneres seculars de l’Institut de Missioneres Seculars de Tarragona. S’analitzarà la xarxa relacional humana i de solidaritat que van teixir aquests grups i també la repressió que van patir per part de l’Estat franquista, sobretot per la seva cobertura a l’oposició antifranquista en la clandestinitat, però també per la seva participació a manifestacions, protestes i vagues de fàbrica i per la seva implicació en l’associacionisme veïnal als barris obrers de la perifèria de Reus i Tarragona.

Neus Baena Gallardo (Mataró, 1984) és Doctora en Història per la Universitat Rovira i Virgili (2023). Autora d'un llibre sobre la Història de les dones de Constantí al segle XX (2010), i Del nacionalcatolicisme a la democràcia. Món obrer, Església de base i antifranquisme a Tarragona (1951-1977), publicat aquest 2024.

Cartell de l'acte
Presentació
Conferència Neus Baena
Conferència Neus Baena
Conferència Neus Baena
Parlament Jaume Fernández

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.