Conferència: "Els capellans obrers. Antifranquisme i Església". Conversa entre Neus Baena i Jaume Fernàndez
Cerca al Blog de l'Arxiu
Des de l’Arxiu i l’entitat Carrutxa, en el marc de la Setmana Internacional dels Arxius, es proposa un nou cicle d'activitats sobre la memòria històrica de la lluita antifranquista, a començaments d'aquest mes de juny, tot coincidint amb els seixanta anys de l'últim gran Aplec de Paretdelgada a la Selva del Camp, el 13 de juny de 1964.
Amb aquestes activitats es vol apropar al coneixement dels moviments d'oposició a la dictadura, a redós de l'Església, en les vessants social i nacional, així com al paper de les manifestacions de cultura popular com a component de la resistència al franquisme.
"Els capellans obrers. Antifranquisme i Església". Conversa entre Neus Baena i Jaume Fernàndez
Les esperances de canvi i renovació del Concili Vaticà II (1962-1965) i el panorama estatal i internacional de profundes transformacions, a la dècada dels anys seixanta, van configurar una nova generació de seminaristes, joves sacerdots i laics que ja no va estar influenciada per les conseqüències directes i tràgiques de la Guerra Civil espanyola. Aquests catòlics es van desmarcar del nacionalcatolicisme oficial, van començar a mostrar inquietuds socials, van denunciar la repressió sistemàtica de l’Estat i van actuar, des de diferents àmbits, a favor de les llibertats, dels drets de tot tipus, de la justícia social i de la promoció de la classe obrera.
En aquesta xerrada conjunta entre Neus Baena i Jaume Fernàndez, que fou sacerdot obrer de Reus, es parlarà sobre els sacerdots i religiosos obrers de Reus i Tarragona, els militants de l’apostolat seglar, altres capellans que van defensar diferents compromisos socials, culturals, nacionals o artístics, i les missioneres seculars de l’Institut de Missioneres Seculars de Tarragona. S’analitzarà la xarxa relacional humana i de solidaritat que van teixir aquests grups i també la repressió que van patir per part de l’Estat franquista, sobretot per la seva cobertura a l’oposició antifranquista en la clandestinitat, però també per la seva participació a manifestacions, protestes i vagues de fàbrica i per la seva implicació en l’associacionisme veïnal als barris obrers de la perifèria de Reus i Tarragona.
Neus Baena Gallardo (Mataró, 1984) és Doctora en Història per la Universitat Rovira i Virgili (2023). Autora d'un llibre sobre la Història de les dones de Constantí al segle XX (2010), i Del nacionalcatolicisme a la democràcia. Món obrer, Església de base i antifranquisme a Tarragona (1951-1977), publicat aquest 2024.