En Pere l'@rxiver, el nou personatge infantil de l'Arxiu de Reus
Cerca al Blog de l'Arxiu
PRESENTACIÓ “EN PERE L’@RXIVER”
Per tal de donar a conèixer l’Arxiu de Reus i explicar als més menuts què és un arxiu, quines funciones té, per a què serveix... s’ha elaborat un material didàctic per apropar-se als nens i nenes de les escoles de la nostra ciutat i, a través d’un personatge infantil, fer que aquest apropament sigui més entenedor i amè.
A partir d’uns conceptes bàsics, s’ha elaborat un text explicatiu, en el que, amb diverses imatges es relata la història del nostre arxiu i el perquè de la seva aparició. A partir d’aquí, s’ha buscat un personatge que fos representatiu , “amable” i proper a la canalla. És així com neix el nostre petit arxiver, un nen, que es diu Pere – com no pot ser d’altra manera a Reus-, que porta una bata blanca en la que hi ha una rosa – de Reus – i una A d’Arxiu. Però a més, hi hem volgut afegir un altre tret, l’@ d’@rxiver... perquè en Pere l’@rxiver representa el nou concepte d’aquest perfil professional d’avui en dia: l’arxiver dels nous recursos i eines electròniques, l’arxiver que ha de tenir uns coneixements multidisciplinars, l’arxiver de l’administració electrònica.
Una vegada adequats els continguts, pensats bàsicament per alumnes de primària (primer i segon cicle), l’il·lustrador reusenc Pere Prats Sobrepere, ha estat l’encarregat d’il·lustrar-lo i de donar-li un caire particular, fer-lo més amè i més adequat al públic destinatari.
Finalment, cal dir que també hi van col·loborar dues docents – de primària- que hi van donar la seva opinió pedagògica i les seves apreciacions en relació al treball dels continguts.
En Pere l’@rxiver, es converteix així, en un personatge conegut pels nens i nenes de la nostra ciutat, en un recurs de l‘Arxiu per donar a conèixer la seva tasca i per donar-se a conèixer a la ciutadania, començant pels més petits de casa.
L’activitat per les escoles consisteix bàsicament:
- Una petita xerrada, una presentació en la que a través d’en Pere l’@rxiver s’explica com neix i per a què serveix un arxiu
- Una visita als dipòsits: on podran veure els armaris compactes on es guarden els documents, les planeres on es conserven els pergamins i cartells...També veuran els diferents tipus de documents que guardem i els diferents suports.
- Un taller, en el que els nens i nenes, construiran el seu propi arxiu, l’arxiu de la seva classe.
Previ a l’activitat, els centres – una vegada feta la demanda – reben una fitxa explicativa de la visita i posteriorment se’ls hi demana una valoració per tal d’incorporar, si s’escau, els seus suggeriments i aportacions.
A part d’aquest recurs, també s’ha elaborat un dossier per alumnes d’Instituts, és a dir, un públic ja no tan menut i que requereix un d’altre tipus de material.
Amb aquestes visites, es pretén aconseguir un dels principals objectius de l’Arxiu, la difusió, donar-se a conèixer i donar a conèixer els seus fons. Doncs l’Arxiu de Reus, custòdia, descriu i preserva la documentació amb la finalitat de que pugui ser consultada i donada a conèixer entre els ciutadans.
Començar per explicar aquest fet als més petits és essencial per agafar consciència del paper de l’Arxiu a la ciutat de Reus.