En Pere l'@rxiver, el nou personatge infantil de l'Arxiu de Reus

Cerca al Blog de l'Arxiu

E.g., 04/01/2025
E.g., 04/01/2025
Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Imatge d'en Pere l'@arxiver, encarregat de guiar als nens i les nenes en la seva visita a l'Arxiu de Reus
Dijous 21 Abril, 2016

PRESENTACIÓ “EN PERE L’@RXIVER”

Per tal de donar a conèixer l’Arxiu de Reus i explicar als més menuts què és un arxiu, quines funciones té, per a què serveix... s’ha elaborat un material didàctic per apropar-se als nens i nenes de les escoles de la nostra ciutat i, a través d’un personatge infantil, fer que aquest apropament sigui més entenedor i amè.

A partir d’uns conceptes bàsics, s’ha elaborat un text explicatiu, en el que, amb diverses imatges es relata la història del nostre arxiu i el perquè de la seva aparició. A partir d’aquí, s’ha buscat un personatge que fos representatiu , “amable” i proper a la canalla. És així com neix el nostre petit arxiver, un nen, que es diu Pere – com no pot ser d’altra manera a Reus-, que porta una bata blanca en la que hi ha una rosa – de Reus – i una A d’Arxiu. Però a més, hi hem volgut afegir un altre tret, l’@ d’@rxiver... perquè en Pere l’@rxiver representa el nou concepte d’aquest perfil professional d’avui en dia: l’arxiver dels nous recursos i eines electròniques, l’arxiver que ha de tenir uns coneixements multidisciplinars, l’arxiver de l’administració electrònica.

Una vegada adequats els continguts, pensats bàsicament per alumnes de primària (primer i segon cicle), l’il·lustrador reusenc Pere Prats Sobrepere, ha estat l’encarregat d’il·lustrar-lo i de donar-li un caire particular, fer-lo més amè i més adequat al públic destinatari.

Finalment, cal dir que també hi van col·loborar dues docents – de primària- que hi van donar la seva opinió pedagògica i les seves apreciacions en relació al treball dels continguts.

En Pere l’@rxiver, es converteix així, en un personatge conegut pels nens i nenes de la nostra ciutat, en un recurs de l‘Arxiu per donar a conèixer la seva tasca i per donar-se a conèixer a la ciutadania, començant pels més petits de casa.

L’activitat per les escoles consisteix bàsicament:

  • Una petita xerrada, una presentació en la que a través d’en Pere l’@rxiver s’explica com neix i per a què serveix un arxiu
  • Una visita als dipòsits: on podran veure els armaris compactes on es guarden els documents, les planeres on es conserven els pergamins i cartells...També veuran els diferents tipus de documents que guardem i els diferents suports.
  • Un taller, en el que els nens i nenes, construiran el seu propi arxiu, l’arxiu de la seva classe.

Previ a l’activitat, els centres – una vegada feta la demanda – reben una fitxa explicativa de la visita i posteriorment se’ls hi demana una valoració per tal d’incorporar, si s’escau, els seus suggeriments i aportacions.

 A part d’aquest recurs, també s’ha elaborat un dossier per alumnes d’Instituts, és a dir, un públic ja no tan menut i que requereix un d’altre tipus de material.

Amb aquestes visites, es pretén aconseguir un dels principals objectius de l’Arxiu, la difusió, donar-se a conèixer i donar a conèixer els seus fons. Doncs l’Arxiu de Reus, custòdia, descriu i preserva la documentació amb la finalitat de que pugui ser consultada i donada a conèixer entre els ciutadans.

Començar per explicar aquest fet als més petits és essencial per agafar consciència del paper de l’Arxiu a la ciutat de Reus.

Imatge d'en Pere l'@arxiver, encarregat de guiar als nens i les nenes en la seva visita a l'Arxiu de Reus

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.