L'Arxiu Municipal de Reus s'adhereix a la iniciativa #ArxivemelMoment
Cerca al Blog de l'Arxiu
L'Arxiu Municipal de Reus s'ha afegit a la campanya #Arxivemelmoment i ja està començant a rebre les primeres imatges i materials textuals.
Fruit dels esdeveniments d'aquests darrers dies, des de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya s'ha instat al conjunt de la ciutadania a documentar i preservar evidències sobre el moviment social i polític que està suposant el Referèndum de l’1 d’octubre. Actuament, ja són més d’una quarantena d’arxius municipals i comarcals que han iniciat campanyes de recollida de testimonis documentals, tant analògics com digitals.
Pel que fa als materials audiovisuals digitals generats per àmplies capes de la societat civil, es recorda que les xarxes socials (twitter, youtube, instagram, etc.) no ofereixen garanties de preservació permanent ni d’accés futur, ja que pertanyen a companyies privades que, d’acord amb la seva política empresarial, poden eliminar-los quan ho creguin convenient.
Així, doncs, des de l'Associació d'Arxivers de Catalunya, es proposa de seguir les següents instruccions si considereu oportú cedir aquests testimonis als arxius públics, d’acord amb la legislació vigent sobre patrimoni documental:
Consells per a la ciutadania
1) CONTEXTUALITZA LES TEVES FOTOS I GRAVACIONS
•Els dispositius des d’on has fet les teves imatges i vídeos digitals generen de forma automàtica informació o metadades sobre l’hora, el dia i el format en què s’han creat. Però, si volem comptar amb informació de qualitat i contrastable, es necessiten altres dades de context.
•Especifica els següents quatre camps: autor (nom de la persona jurídica o física), ubicació (carrer, zona aproximada), títol (acció que es recull, de la forma més breu possible), accés i difusió: (indica que cedeixes el dret a reproduir-lo i consultar-lo). Els pots adjuntar al correu electrònic amb què enviïs la documentació.
•Pren-te el temps que necessitis. Per preservar la informació no cal rapidesa, sinó rigor.
2) LOCALITZA L’ARXIU MÉS PROPER
•L’Arxiu Municipal de la teva localitat o del lloc on has generat el material serà el centre on aquest podrà tenir més significació com a testimoni, però en cas que no en disposi, adreça’t a l’Arxiu Comarcal on s’inclogui el teu municipi.
•Aquí pots trobar la llista d’arxius catalans: Cercador del Sistema d’Arxius de Catalunya.
3) CEDEIX ELS TESTIMONIS A L'ARXIU
•Pots fer-ho presencialment, portant les fotos o els vídeos en un pendrive o altre dispositiu. El personal de l’arxiu t’atendrà i en deixarà constància.
•Pots fer-ho a través d’Internet, enviant les imatges en forma d’adjunt amb un mail a l’adreça electrònica oficial de l’arxiu o bé a través de serveis gratuïts d’intercanvi de fitxers (wetransfer) en cas que tinguin un pes important (recorda d’afegir els quatre camps d’informació de context o bé al cos del correu o bé al missatge del wetransfer)
Si tens qualsevol dubte, pots adreçar-te a: [email protected] o pots trucar al telèfon 977 010 054