Avellanes de Reus
Cerca al Blog de Medi Ambient
L’avellana és el fruit per excel·lència de la nostra ciutat, però què en sabem?
Des de finals d’agost s’inicia la campanya de recollida de les avellanes, ja madures cauen al terra d’on es pleguen per a la seva venda amb closca o bé se’ls treu la clofolla i es torren. Al ser un fruit sec duren ben bé tot l’any.
Sabíeu que l’avellaner té flors masculines i femenines?
Cap al gener, si passegeu pels voltants de Reus, podreu veure els arbustos d’avellaners sense fulles i que tenen com a unes arrecades penjant, aquestes són les flors masculines, que es diuen aments, quan es desescamen desprenen grans quantitats de pol·len que vola amb el vent per a pol·linitzar les flors femenines.
Les flors femenines són molt petites, us hi heu de fixar més per a veure-les, estan tancades i només se’ls veu els estams vermells (safrà dels avellaners), com que es pol·linitzen pel vent no els hi cal fer una flor vistosa ni olorosa. Aquestes flors es desenvolupen més tard que les masculines per tal d’evitar l’autofecundació. A la primavera la flor femenina és fecundada i es comença a desenvolupar el fruit.
Com s'aprofiten les avellanes?
De les avellanes també se n’extreu oli per usos alimentaris i se’n fan cremes, mantegues, xocolates i gelats. A banda del fruit, també s’ha utilitzat la fusta per fer cistells, bastons, pals de tanques o arcs de botes. En alguns pobles del Pirineu empren vara d’avellaner en la festa de les falles, haros i brandons. I fins i tot els saurins utilitzen vares d’avellaners per tal de buscar
vetes d’aigua subterrània!
La clofolla de l’avellana s’ha aprofitat des de tota la vida, ja sigui per a les estufes de llenya, donar calor a processos industrials o per a les antigues cuines que en deien econòmiques i que a la nostra zona la clofolla n’era la reina, ara és el que anomenem un biocombustible.
Antigament els infants també utilitzaven les avellanes per jugar, fent un forat a la closca i convertint-les en xiulets.
Diferents animals com ratolins, talps o esquirols i alguns ocells com la garsa o la mallerenga carbonera també s’alimenten d’avellanes. Fixeu-vos bé en les avellanes que trobeu a la vora dels avellaners, ja que cadascun d’aquests animals deixa una marca diferent a la closca quan la rosega. Us animem a descobrir-la!
Denominació d’origen protegida de Reus
L’any 1862, va arribar la crisi de la fil·loxera i per tal de salvar la situació, es va recomanar canviar de cultiu, substituint les vinyes per avellaners. El conreu d’avellanes ha seguit fins a dia d’avui i l’any 1997 es va reconèixer la denominació d’origen protegida (DOP) d’Avellana de Reus.
Les varietats d’avellana protegides per la denominació avellana de Reus són: Pauetet, Gironella, Morella, Culplana i la Negreta la més conreada. La més conreada és la Negreta.
L’avellana de Reus es comercialitza a tot el món i Reus és el principal centre comercialitzador d’avellana de tota la península ibèrica.
Si voleu fer una bona passejada entre camps d'avellaners us recomanem fer aquesta ruta.