BAN 04/2024 - Per un ús responsable de l'aigua en activitats lúdiques aquest estiu

Cerca bans

E.g., 05/01/2025
E.g., 05/01/2025
Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres 26 Juny, 2024

Reus està des del passat 1 de febrer de 2024 en fase de “PREALERTA” per sequera, de la mateixa manera que tots els municipis que es proveeixen principalment d’aigua de l’Ebre mitjançant el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT).

La sortida de l’estat d’alerta per sequera hidrològica, i el retorn a l'estat de prealerta de la unitat d'explotació 8 Consorci d'Aigües de Tarragona es va produir per RESOLUCIÓ ACC/220/2024, d'1 de febrer, dictada per la Direcció de l'Agència Catalana de l'Aigua, un cop les reserves de l’embassament de Mequinensa van superar el llindar marcat pel pla de sequera.

Fet que va permetre superar les limitacions i restriccions establertes en l’ús urbà de l’aigua en el Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera aprovat per la Generalitat de Catalunya, per Acord GOV/01/2020, de 8 de gener (d'ara endavant PES 2000), en el seu apartat 5.4 “Mesures en situació d'Alerta per sequera”, reproduïdes al BAN municipal dictat el passat 16.06.2023.

Tot i això, cal tenir present que Reus, igual que tots els municipis inclosos en la unitat d’explotació 8 del CAT i a la unitat d’explotació de Riudecanyes, encara es troben en estat de SEQUERA PLUVIOMÈTRICA SEVERA, el que explica que els pantans del sistema Siurana-Riudecanyes estiguin a mínims històrics (per sota del 3% de la seva capacitat) i que la ciutat no pugui abastir-se dels mateixos des de fa pràcticament dos anys.

Una situació que persisteix des de fa molt temps i que no s’ha vist alleugerida a la zona del Baix Camp amb les pluges d’aquesta darrera primavera, a diferència del que sí que ha passat a altres indrets de Catalunya.

També es manté en fase d’EMERGÈNCIA PER SEQUERA HIDROLÒGICA la unitat d’explotació de Riudecanyes, de la que també s’abasteixen la major part dels pagesos i regants del nostre territori.

D’aquí que si bé, el Pla de Sequera només prohibeix la realització d'actes lúdics, públics o privats, que comportin l'ús d'aigua susceptible de ser apta per al consum

humà en escenaris d’emergència (com festes de l'escuma, jocs d'aigua, pistes de gel o similars); les especials circumstàncies pluviomètriques que ens afecten i que també pateixen tots els pagesos i pobles del nostre entorn, facin aconsellable recordar a tota la ciutadania que resulta imprescindible continuar fent un ús responsable de l’aigua i evitar el malbaratament d’aquest recurs bàsic i tan escàs, també en els mesos de més calor, i en totes les activitats d’estiu de la ciutat, i que consolidem i integrem en la nostra activitat diària la cultura de l’estalvi i l’adopció de consums sostenibles.

És per aquest motiu que des del mateix Ajuntament s’ha considerat oportú en solidaritat amb el nostre entorn més proper, practicar amb l’exemple autoimposant-se com a restricció - igual que també es farà en tot el seu sector públic dependent- allò que per la resta de ciutadans s’estableix en l’àmbit de recomanació.

En exercici de les atribucions que em confereix l’article 21.1.e) de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local i l’article 53.1.f) del Decret legislatiu 2/2003, de 28 d’abril pel qual s’aprova el text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya,

FAIG SABER:

1. Que es prohibeix tota activitat lúdica amb aigua, en aquells actes de promoció municipal (organitzats pel Consistori o per qualsevol dels seus ens dependents) i que la recomanació per les activitats privades d’aquest estiu sigui la següent:

• Evitar la realització d’actes lúdics, públics o privats, que comportin la utilització d'aigua susceptible de ser apta per al consum humà, com ara les festes de l'escuma, jocs d'aigua o similars, excepte en aquells casos en que es recorri a utilitzar aigua d’origen freàtic o no potable.

• Tot demanant a persones i entitats organitzadores de festes als nostres barris, escoles ,esplais, penyes, etc... que evitin fer un ús sumptuós de l’aigua en les activitats d’esbarjo que coordinin o dirigeixin i, en la mesura del possible, d’incorporar a aquestes activitats l’aigua com a element festiu. En aquest sentit, es comunica que l’Ajuntament no facilitarà mitjans per fer ús de l’aigua potable amb aquesta finalitat.”

2. També es considera oportú que quedin excloses d’aquesta limitació /recomanació en l’ús de l’aigua, els casals d’estiu i les escoles, etc.. que no comptin amb refugis climàtics, quan l’objectiu de les activitats amb aigua que organitzin a l'intempèrie en les hores de major insolació, busqui refrescar la canalla i actuar com a barrera de protecció de cops de calor.

Reus, en data que consta a la signatura electrònica d’aquest document.

L’Alcaldessa,

Sandra Guaita Esteruelas

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.