BAN sobre les limitacions en el consum d'aigua per la sequera

Cerca bans

E.g., 28/04/2024
E.g., 28/04/2024
Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres 16 Juny, 2023
Ban municipal informant de les limitacions en el consum d'aigua que deriven de la decreació d'alerta hidrològica per sequera de la ciutat de Reus i altres municipis que s'abasteixen del Consorci d'Aigües de Tarragona

La ciutat de Reus (com tots els municipis que s’abasteixen d’aigua de l’Ebre mitjançant el Consorci d’Aigües de Tarragona) ha entrat en data 13 de juny de 2023 en alerta de sequera hidrològica arran de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya de la declaració pertinent per part de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

L’entrada en aquest estat de sequera comporta mesures de gestió i limitacions en el consum d’aigua que afecten tant els municipis com tota la ciutadania de manera obligatòria. Les mesures que entren en vigor no impliquen, en cap cas, interrupcions en el subministrament d’aigua de boca.

Aquesta declaració s’emmarca en el disposat al Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera (en endavant PES), aprovat per la Generalitat de Catalunya, per Acord GOV/01/2020, de 8 de gener, que defineix les unitats d’explotació en què s’organitza el districte de la Conca Fluvial de Catalunya i els indicadors i llindars que permeten la declaració d’entrada i de sortida dels escenaris de sequera i les mesures que se’n deriven.

L’abastament de la ciutat de Reus està  adscrit  a  la  unitat  d’explotació  08 del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT). A l’àmbit d’aquesta unitat d’explotació són d’aplicació els llindars establerts en la revisió del Pla especial de sequera de la demarcació hidrogràfica de l’Ebre, aprovada per Ordre TEC/1399/2018, de 28 de novembre, en base a les reserves embassades a Mequinensa.

Actualment el volum embassat a Mequinensa registra mínims històrics, i malgrat que subministrament del CAT als seus consorciats ens han dit que està garantit, la situació és inèdita i això obliga a adoptar mesures i demana de tots i totes fer un ús responsable i sostenible de l’aigua.

Atesa aquesta evolució de l’indicador, el Comitè Permanent de Sequera de l’Agència Catalana de l’Aigua, en la sessió del passat 24 de maig de 2023, va acordar declarar l’ESTAT D’ALERTA PER SEQUERA HIDROLÒGICA de la unitat d’explotació Consorci d’Aigües de Tarragona, després que el dia 4 de maig ja hagués declarat aquesta mateixa unitat en situació de sequera pluviomètrica severa. Acord que s’ha traslladat a la RESOLUCIÓ ACC/2048/2023, de 9 de juny, publicada al DOGC, en data 13 de juny de 2023, i per la qual s'actualitzen els estats de sequera pluviomètrica i hidrològica en diverses unitats d'explotació i que determina l’entrada en aquest nou escenari de sequera hidrològica per a la ciutat, i per més de 50 municipis de la demarcació que, com Reus, s’abasteixen del Consorci d’Aigües de Tarragona.

L’entrada en aquest estat d’alerta per sequera comporta, d’acord amb el Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera (PES 2020), una sèrie de mesures de gestió i de limitacions en el consum d’aigua que afectaran tots els municipis pertanyents a la citada unitat d’explotació. Mesures que es poden consultar als punts 5.3 i 5.4 de l’ ACORD GOV/1/2020, de 8 de gener, pel qual s'aprova el Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera. (gencat.cat).

Per aquest motiu, fent ús de les atribucions que atorga a l’alcaldia l’article 21.1 a) i e) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim Local, i l’article 53.1.a) i f) del Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, he dictat la resolució núm 2023013499 de data 15 de juny de 2023, i dono compte de l'activació a la ciutat de les limitacions i restriccions associades a l’estat d’ALERTA per als usos que s’abasteixen de la xarxa d’aigua potable.

Per la qual cosa,

FAIG SABER

Que en atenció al disposat la RESOLUCIÓ ACC/2048/2023, de 9 de juny del director de l’Agència Catalana de l’Aigua per la qual s’actualitzen els estats de sequera pluviomètrica en diverses unitats d’explotació i es  declara  l’estat  d’alerta per sequera hidrològica a la  unitat d’explotació del Consorci d’Aigües   de Tarragona,  publicació que comporta  l’activació de  les mesures de gestió de  la sequera vinculats a cadascun dels estats de sequera que preveuen els  apartats 4 i 5 del Pla, es fa necessari aplicar a la ciutat de REUS les mesures previstes per a la fase d’ALERTA PER SEQUERA HIDROLÒGICA marcades al Pla Especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera (PES 2020)  aprovat pel govern català. Mesures que caldrà aplicar de manera immediata a tots els espais i equipaments públics municipals  i també pel conjunt de la ciutadania   per donar-hi compliment.

En conseqüència, s’informa que aquesta declaració comporta les següents limitacions i prohibicions en el consum d’aigua de la xarxa municipal:

• Limitació del consum global d’aigua per abastament de població en Alerta ( Apartat 5.4.1 PES)
Els volums lliurats als dipòsits municipals per a abastament de població no poden superar una dotació màxima equivalent de 250 litres per habitant i dia, incloent les fraccions servides des dels recursos propis municipals. Els volums màxims a subministrar a la xarxa es calculen d’acord amb el que es preveu en l’apartat 5.3.2. del PES i no s’han de confondre amb el consum unitari dels usuaris domèstics, que ha de ser molt inferior.

Atès que a la ciutat de Reus, la dotació màxima equivalent ja és actualment inferior a l’establerta per l’escenari d’alerta, no es preveuen restriccions específiques a aplicar per l’abastament a la població per donar compliment a aquest requeriment ( incloses activitats econòmiques i comercials), més enllà de les limitacions particulars en l’ús de l’aigua seguidament detalles, que son les també previstes al punt 5.4.2 del PES.
 
Per la resta d’usos, els percentatges de reducció a aplicar per aquesta fase d’ALERTA son els marcats a la següent taula, d’acord al determinat al punt 5.3.3 del PES :

Tipus d'us Alerta
Reg agrícola 25%
Usos ramaders 10%
Usos industrials 5%
Usos recreatius que impliquin el reg 30%
Altres usos recreatius 5%

 

• Limitacions particulars en l’ús d’aigua per abastament de població en Alerta( Apartat 5.4.2 PES)
L’ús d’aigua per a abastament de població resta sotmès a les limitacions següents, que apliquen a tots els orígens excepte quan s’indica el contrari i per al compliment de les quals ha de vetllar l’Administració competent en la gestió del servei d’abastament domiciliari:

a) El reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com particular, ha de fer-se només en l’horari de menor insolació (de 20h a 8h).

La dotació per a reg ha de ser la mínima indispensable adaptant-se en tot moment a les condicions de temperatura i humitat. Cal evitar el reg durant moments de pluja, ja sigui utilitzant sensors automàtics o mitjançant altres formes de supervisió del reg. En qualsevol cas, no pot superar-se una dotació de 450 m3/ha/mes.

El reg dels jardins particulars es pot realitzar, com a màxim, dos dies cada setmana. Per defecte, els habitatges amb numeració parella o sense numeració poden regar els dimecres i els dissabtes, i els que tinguin numeració senar els dijous i els diumenges.

b) Resta prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua.
Com a excepció a l’anterior, en llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica es permet el mínim ús de l’aigua imprescindible pel manteniment de la mateixa. En qualsevol cas s’ha d’estudiar i, si és viable, s’ha de realitzar el trasllat i/o la concentració de la vida aquàtica afectada a aquell entorn que n’asseguri la màxima supervivència amb el mínim consum d’aigua.

c) Es prohibeix als particulars la neteja de carrers, paviments, façanes i similars utilitzant mànigues d’aigua o altres sistemes que utilitzin una làmina d’aigua per arrossegar la brutícia. La prohibició no inclou la neteja amb pal de fregar, amb galleda i esponja o amb sistemes de neteja d’alta pressió.

Els serveis municipals han de realitzar la neteja amb la mínima despesa d’aigua indispensable i prioritzant, quan sigui possible, l’ús d’aigua no procedent de la xarxa d’abastament d’aigua potable.

a) prohibeix la utilització d’aigua per a l’eliminació de pols i matèria en suspensió a l’aire.

b) La utilització d’aigua per l’ompliment de piscines queda limitada als casos següents:

- Es poden reomplir parcialment totes les piscines (públiques o privades, d’accés col·lectiu o individual) sempre que disposin de sistemes de recirculació d’aigua, però només en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.

-  No es pot omplir, ni reomplir cap piscina que no tingui un sistema de recirculació de l'aigua.

- El primer ompliment de piscines de nova construcció o l’ompliment que respongui a obres de rehabilitació de la piscina o de modificació del vas.

-  En centres educatius, l’ompliment complert o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres destinades al bany d’infants.

Aquestes limitacions no s’apliquen a les piscines d’aigua de mar que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament i de sanejament públiques.

c) La neteja de qualsevol tipus de vehicle queda limitada als casos següents:

-  Neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l’aigua.

- Fora dels establiments comercials es permet únicament la neteja dels vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula mitjançant l’ús d’esponja i galleda.
-  També es permet la neteja de vehicles fora d’establiments comercials si és necessari per a mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals. Dintre d’aquesta categoria s’inclouen els vehicles de transport de menjar, transport d’animals (vius o morts), ambulàncies, vehicles mèdics i transport de medicaments, així com els vehicles de transport de residus. En qualsevol cas, la neteja es farà amb la mínima utilització d’aigua possible.

d) L’ús en granges d’aigua procedent de la xarxa d’abastament d’aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per l’abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte.

Per aquest darrer ús cal utilitzar només les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries i només en cas que no es disposi d’una font alternativa i exclusivament mitjançant sistemes de neteja a pressió o altres d’eficàcia equivalent. En qualsevol cas, les dotacions màximes s’han d’ajustar als valors previstos a la planificació hidrològica.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.