Declaració Institucional de la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Reus, sobre la situació de les dones de l’estat de Chihuahua (Mèxic)<br />
Cerca declaracions Institucionals
nta de Portaveus ha aprovat per unanimitat una proposta de resolució sobre la situació de les dones de l’estat de Chihuahua, amb el següent redactat:
«En els darrers 10 anys, l’estat mexicà de Chihuahua ha sofert una onada terrible de crims brutals contra la població femenina basada en l’atac sexual, la tortura i la mutilació de les víctimes. Com a exemple d’aquest greu problema, únicament dir que es comptabilitzen 268 dones assassinades i més de 250 desaparicions a la ciutat de Juàrez en aquest període temps.
A la circumstància que la legislació mexicana presenta importants llacunes en matèria de desaparicions i violència sexual, cal afegir que la resposta de les autoritats mexicanes a aquest crims no ha estat ni de bon tros eficaç: el procés d’investigació d’aquests delictes s’ha contaminat amb proves i acusacions falses que han propiciat una atmosfera generalitzada d’impunitat vers els culpables dels crims.
Per aquest motiu, les famílies de les víctimes han dut a terme nombroses protestes contra la violència de gènere amb l’objectiu de denunciar la falta de protecció a la ciutadania. Aquestes famílies van crear l’any 2002 l’organització JUSTICIA PARA NUESTRAS HIJAS per tal de vetllar per la justícia i el reconeixement dels drets humans a Mèxic. L’entitat busca, també, el cessament de l’estigmatització social de les dones que treballen fora de la llar; la creació d’un nou cos legal que garanteixi la seguretat pública; una gestió policial transparent en casos de desaparició i la identificació científica de les restes humanes localitzades en la investigació dels casos. JUSTICIA PARA NUESTRAS HIJAS exigeix també que es castigui a les autoritats oficials que no respectin les lleis i no protegeixin a la ciutadania mexicana.
Segons l’organització mexicana, la impunitat dels fets denunciats i la ineficàcia de les investigacions demostren que a aquest país llatinoamericà no es respecten els drets humans fonamentals, fet que permetria una interpel·lació per part de la comunitat internacional. A aquesta premissa, caldria afegir que les famílies de les víctimes han patit una onada de repressió per part dels funcionaris de l’estat mexicà a través de agressions, tortures, acusacions de crims sense fonaments, detencions...
Per tot això, els grups municipals sotasignants proposen l’adopció dels següents ACORDS:
1) Comunicar la solidaritat de l’Ajuntament de Reus a l’organització JUSTICIA PARA NUESTRAS HIJAS com a representants de tots els familiars de les víctimes.
2)Demanem a les autoritats mexicanes que posin mesures pel fi de la violència vers les dones a través d’investigacions rigoroses; l’execució de mesures que garanteixin la seguretat pública; la sanció dels agents de l’Estat que no respectin les lleis; la redacció de codis penals que tractin les desaparicions forçades de persones i la col·laboració i el respecte amb els familiars de les víctimes de la violència».
Reus, 7 de novembre de 2003