Finalitzen les sessions sectorials de debat a l’entorn de la futura ordenança de la Zona de Baixes Emissions
Cerca al Blog de Next Generation
L’Ajuntament de Reus ha finalitzat aquest dimecres, 22 de maig les sessions sectorials de reflexió i debat a l’entorn de la futura ordenança de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Reus. Les aportacions recollides durant els sessions es passaran ara a consideració de la comissió municipal redactora de l'ordenança, constituïda el 9 d’abril, amb la presència dels regidors i regidores dels grups municipals i la participació de tècnics de diferents àrees de l’Ajuntament.
Els objectius d’aquest procés de participació sectorial són informar i facilitar el debat i la recollida d’opinions, dificultats, interessos, etc, de diferents sectors. En total s’han celebrat cinc sessions amb representants de: Cambra de Comerç, Pimes, Unió de Botiguers i El Tomb de Reus; el sector del taxi i dels transportistes; Ampas i Afas; la Federació d'Associacions de Veïns de Reus; i el sector de les autoescoles. Posteriorment a les sessions, l'Ajuntament envia l'acta de la reunió a totes les persones convidades que no han pogut assistir a la sessió, per tal que puguin participar responent un qüestionari.
Les aportacions recollides en les sessions sectorials se sumen a les recollides amb la consulta pública prèvia per a la redacció de l’ordenança, i que l’Ajuntament va obrir al conjunt de la ciutadania a través de la plataforma digital Reus Participa. La consulta pública està ara en fase de resposta i retorn de les propostes a les persones participants.
L’Ajuntament de Reus porta a terme el procés de participació a l’entorn de la futura ZBE amb els objectius d’informar i difondre sobre polítiques públiques de reducció de la contaminació i de l’elaboració de l’ordenança; de recollir propostes i consideracions; i d’obrir la participació per incorporar noves veus, amb pluralitat i diversitat.
Calendari
La comissió municipal treballa amb la previsió de tenir el document de l’ordenança municipal de la ZBE enllestit l’últim trimestre de l’any, per portar-lo a votació del Ple i a exposició pública. L’aprovació definitiva de l’ordenança es preveu en la sessió del Ple de l’Ajuntament del desembre.
Accions de sensibilització i informació
El procés de transformació de la mobilitat exigeix un canvi d’hàbits pel qual és imprescindible implicar la ciutadania. La implantació de la ZBE i d’altres mesures per a la promoció de la mobilitat sostenible s’acompanya d’un Pla de comunicació, participació i sensibilització, establint un diàleg amb la ciutadania, agents econòmics i altres actors de la mobilitat.
Entre altres s’han previst les accions següents: espai específic de la ZBE al web de l’Ajuntament (www.reus.cat/zbe), cartelleria a la via pública, campanya a través de les xarxes socials de l’Ajuntament.
Altres accions
El procés participatiu i les accions de sensibilització coincideixen amb altes actuacions que l’Ajuntament de Reus té en marxa vinculades a la ZBE com les obres del projecte tècnic d’instal·lació dels elements físics i eines tecnològiques; la redacció del Pla Específic de la ZBE de la ciutat, el document que entre altres qüestions definirà els objectius a assolir; o el propi procés per a la redacció de l’ordenança que regularà la futura ZBE.
Mandat legal
La implantació de la ZBE dona resposta a la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, de l’establiment de zones de baixes emissions, d’acord als plans de mobilitat urbana sostenible, d’obligat compliment pels municipis de més de 50.000 habitants. I, alhora, s’addiu a les directives europees sobre mobilitat i qualitat de l’aire i canvi climàtic, i a les recomanacions de l’OMS sobre nivells de contaminació, cada cop més exigents.
L’Ajuntament ha rebut diversos ajuts per implantar i desplegar el projecte: Finançament Next Generation de la UE, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, d’acord amb la convocatòria del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. I ajuts als ens locals per a actuacions de disseny i implantació de ZBE del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat.