Notes de premsa
El Casal de les Dones inaugura una exposició fotogràfica que denuncia la situació dels nens i nenes que viuen a les presons del Nepal
Aquest dijous, 2 de maig, a les 20 h a la Sala Rentadors del Casal de les Dones (plaça de la Patacada, 9) està prevista la inauguració de l'exposició fotogràfica La lluita de la Indira, que denuncia la situació de les presons nepaleses, a càrrec del fotògraf Xevi Abril, la reusenca Anna Perostes i el músic i activista Alguer Miquel, impulsor del projecte Casa Terra. Les fotografies mostren la vida de l'activista Indira Ranamagar, impulsora de l'organització Prisoners Assistance Nepal, que lluita per acabar amb la presència de nens i nenes innocents vivint a les presons d'aquest país asiàtic. L'exposició es podrà visitar del 2 al 29 de maig. L'acte compta amb el suport de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l'Ajuntament de Reus a través de l'Àmbit de Solidaritat i Cooperació.
Al Nepal, els fills i les filles dels presos i preses viuen tancats amb les mares i els pares en presons precàries i superpoblades.
La societat nepalesa funciona per castes i per creences culturals com el karma. Per això, les persones preses i les seves famílies són durament estigmatitzades i marginades.
La presó els fa pertànyer a la casta més baixa de totes, la casta de les intocables, i creuen que l'energia del crim pot portar la destrucció a la família.
Per aquest motiu, els fills i les filles de les persones preses hereten aquest karma i ningú se'n vol fer càrrec, tampoc els familiars més pròxims. Així, per aquests infants, l'única manera d'evitar quedar-se sense ningú al carrer és viure dins de la presó.
Les condicions de les presons del Nepal són molt dures. Els drets fonamentals de les persones preses i de les seves famílies són ignorats per part del govern i la societat nepalesa. Les persones internes hi viuen abandonades, dormint a terra per falta d'espai i en condicions higièniques i sanitàries deplorables. En alguns casos ni tan sols tenen accés a aigua potable. Moltes d'elles pateixen greus malalties de salut mental que resten desateses i és en aquest entorn on també viuen infants.
Prisoners Assistance Nepal
L'organització Prisoners Assistance Nepal (PA Nepal) ha rescatat més de 2.000 nens i nenes que vivien en condicions inhumanes a dins de les presons.
PA Nepal ha construït escoles per tot el país i ha creat una línia educativa pròpia basada en l'acompanyament emocional, l'ecologisme i la sostenibilitat. Es tracta de les escoles «Junkiri», que en nepalès vol dir «Cuca de llum». Simbolitza la llum única i singular que té a dins cada persona. En l'actualitat, aquest sistema educatiu ofereix escolarització al voltant de tres-cents nens i nenes. L'educació «Junkiri» es basa en la vivència i la pràctica i, a part de les assignatures tradicionals i estàndards del sistema educatiu del país, es treballa l'agricultura, la cuina, la creativitat, etc.
PA Nepal acompanya de manera integral a les persones preses més vulnerables i a les seves famílies, tant dins de les presons, com en la difícil reintegració posterior.
L'entitat vetlla per cobrir les necessitats més bàsiques d'aquest col·lectiu i ofereixen a les internes diferents programes educatius i d'alfabetització, formacions en l'àmbit sanitari, laboral i projectes d'artesania i agricultura.
Recorren regularment les presons de tot el país subministrant el necessari per cobrir les necessitats bàsiques dels interns i per mantenir el vincle familiar entre els infants escolaritzats a l'organització i els seus pares presos per afavorir la futura reunificació familiar.
A més, al costat mateix d'alguns dels centres penitenciaris, PA Nepal ha construït diversos centres de dia perquè els nens i nenes que continuen vivint a la presó puguin gaudir d'un espai educatiu durant unes hores al dia.
PA Nepal també ha aconseguit que les persones preses tinguin garantit un àpat diari.
Pel que fa a la situació de les dones, PA Nepal treballa en programes específics per combatre la discriminació que pateixen. Així, per exemple, cobreix les despeses de materials i taxes escolars a moltes noies que viuen en situació de pobresa perquè puguin estudiar.
Casa Terra
Casa Terra, impulsada pel músic i activista Alguer Miquel l'any 2019, és un projecte de cooperació responsable de la Fundació Cívica Esperanzah, una organització sense ànim de lucre que neix amb la voluntat de potenciar i consolidar el sector de l'economia social, solidària i el desenvolupament sostenible al Prat de Llobregat, que acompanya de manera conscient diferents comunitats, amb la voluntat d'esdevenir un espai respectuós de cooperació alternativa, ètica, horitzontal i responsable.
Des de Casa Terra es fa un acompanyament integral a l’organització PA Nepal.