Fins al 11 de juny de 2024 FINALITZADA!
Conferència "Contra la pau de Franco. L'Aplec de Paretdelgada de la Selva del Camp del 1964", a càrrec de Salvador Palomar
Des de l’Arxiu i l’entitat Carrutxa, en el marc de la Setmana Internacional dels Arxius, es proposa un nou cicle d'activitats sobre la memòria històrica de la lluita antifranquista, a començaments d'aquest mes de juny, tot coincidint amb els seixanta anys de l'últim gran Aplec de Paretdelgada a la Selva del Camp, el 13 de juny de 1964. Amb aquestes activitats es vol apropar al coneixement dels moviments d'oposició a la dictadura, a redós de l'Església, en les vessants social i nacional, així com al paper de les manifestacions de cultura popular com a component de la resistència al franquisme.
L'Aplec de Paretdelgada de 1964 fou la última edició d'una trobada massiva que aplegà, des de 1959, milers de persones en un espai de llibertat a l'entorn de la música de cobla i la sardana, els castells, la difusió de llibres i discos en català, en una reivindicació explícita de la llengua i els Països Catalans, amb el component destacat dels concursos literaris i musicals, i els concerts on van ser presents la majoria de cantautors del moviment de la Nova Cançó. Un aplec organitzat pel grup selvatà Germanor, amb el suport de la parròquia, i la col·laboració significativa, des de de persones vinculades a la represa cultural. El 1964, la inauguració d'un monument a la Pau «entre tots els pobles fonamentada sobre la veritat, la justícia, l'amor i la llibertat», en homenatge al papa Joan XXIII, confrontada a la commemoració dels «25 años de paz» franquista, topà frontalment amb la jerarquia eclesiàstica tarragonina. El tall del fil que deixà sense so el parlament del cardenal Benjamín de Arriba y Castro és només l'anècdota més coneguda d'un conflicte que comportà la repressió contra els promotors i, en definitiva, la prohibició de l'Aplec. A partir del testimoni de diverses persones —sobretot a partir de les converses amb lsidre Fonts— i la recerca documental i d'hemeroteca volem aproximar-nos al context social d'aquell moment, en relació també a les mobilitzacions que, en aquell moment, es van generar a Reus i en altres poblacions, com les conferències sobre l'encíclica «Pau a la Terra» o el repartiment de fulls volants i les pintades reivindicatives.
QUAN
el 11/06/2024
a les 18:30h
LOCALITZACIÓ
Arxiu Municipal de Reus
Sant Antoni Maria Claret, 3, 43204
Tel. 977 010 054