Notes de premsa
Campanya de sensibilització "Lliures de ser, estar i estimar" amb motiu del Dia de l'Orgull LGBTI
Amb motiu del Dia de l'Orgull LGBTI, que se celebra el 28 de juny a tot el món, l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l'Ajuntament de Reus comença avui la campanya de sensibilització "Lliures de ser, estar i estimar". L'objectiu és recordar a la ciutadania que a Reus existeix el Servei d'Atenció Integral (SAI) LGBTI, que està ubicat al Casal de les Dones. A més, per primera vegada es penjarà la bandera multicolor, símbol del moviment LGBTI, al balcó de l'Ajuntament de Reus el 27 de juny a les 19:00h.
La difusió de la campanya es fa a través de cartelleria al carrer, bàner a la web municipal, apunts a les xarxes socials de l'Ajuntament de Reus i de la distribució de material de marxandatge com, entre altres, cantimplores, bolígrafs, bosses, motxilles i ventalls, amb el lema de la campanya als Punts Liles i a les sessions formatives/informatives als centres educatius de la ciutat.
Polítiques LGBTI
Les polítiques LGBTI que desplega l'Ajuntament de Reus, d'acord amb el II Pla Municipal de Polítiques de diversitats sexuals i de gèneres, tenen com a objectius principals:
- Conèixer les realitats de les persones LGBTI de la ciutat.
- Visibilitzar la diversitat d'identitats de gènere i d'opcions sexuals.
- Treballar per la prevenció de la discriminació (LGBTI-fòbies).
- Atendre les persones que pateixen o han patit discriminacions per raó d'orientació sexual o identitat de gènere i les persones del seu entorn.
Servei d'Atenció Integral (SAI) LGBTI
Des de l'any 2017, l'Ajuntament de Reus disposa del Servei d'Atenció Integral (SAI) LGBTI, que fins ara s'havia anomenat Punt d'atenció a la diversitat sexual (PADS) i ara ha adaptat el mateix nom que té aquest servei a la majoria dels municipis catalans. Es tracta d'un servei d'atenció a la diversitat sexual, orientació sexual i identitat o expressió de gènere. El SAI LGBTI de Reus forma part de la Xarxa de Servei d'Atenció Integral LGBTI+ de Catalunya (Xarxa SAI) de Catalunya.
- Contacte: a la plaça de la Patacada, 9, per telèfon, al 977 010 672 o per correu electrònic: [email protected]
- Horaris: Des de l'1 d'octubre fins al 31 de maig, de dilluns a divendres de 9 a 14 h i dimecres de 16 a 18 h. I des de l'1 de juny fins al 30 de setembre, de dilluns a divendres de 9 a 14 h.
El SAI LGBTI ofereix:
- Servei d'informació i dinamització: encarregat de realitzar la primera atenció. Proporciona la informació necessària sobre els recursos, serveis i activitats que s'hi ofereixen, d'acord amb el perfil i les sol·licituds dels usuaris/àries.
- Servei d'acollida personal i familiar: és un espai d'atenció inicial on es duu a terme un acompanyament a les persones i famílies usuàries per identificar les seves necessitats. És així com es determina si aquestes necessitats poden ser abordades pel mateix servei o bé s'ha de portar a cap una derivació a professionals especialitzats o a altres equips de l'administració o de l'àmbit associatiu. Un dels serveis que s'ofereix és la tramitació de la targeta sanitària amb el nom sentit a les persones trans, majors i menors d'edat.
- Orientació legal i jurídica: als usuaris/àries en situacions de discriminació per LGTBI-fòbia i respecte a qüestions relacionades amb el dret familiar, estrangeria, etc.
- Servei de suport psicològic: servei desplegat per part de la Xarxa SAI que permet dur a terme 5 sessions de suport psicològic per a casos que ho requereixin.
- Derivació a serveis especialitzats: a Reus hi ha una unitat de Cat Salut específica en temes de sexualitat i en el TRANSIT de les persones TRANS. També hi ha personal específic per a persones TRANS al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC,) des d'aquest servei es pot fer la derivació a aquests serveis.
- Tramitació de canvis de nom de documentació: com a servei amb funcions delegades de la Generalitat de Catalunya podem dur a terme el canvi de nom de persones TRANS de diferents documents emesos per la Generalitat de Catalunya.
Dia de l'Orgull LGBTI
El Dia de l'Orgull LGBTI és el 28 de juny i és el principal dia de reivindicació i visibilització del col·lectiu LGBTI, amb actes, manifestacions i desfilades arreu del món. A Catalunya la primera manifestació per l'alliberament LGTBI va tenir lloc el 26 de juny del 1977. Va ser organitzada pel Front d'Alliberament Gai de Catalunya i s'hi van sumar diverses organitzacions feministes, veïnals, sindicats i partits polítics. La manifestació va ser dissolta per la policia. En aquell moment les pràctiques homosexuals i el transvestisme estaven perseguits legalment.
Es va triar aquesta data perquè la rebel·lió de Stonewall va començar el 28 de juny de l'any 1969 a Nova York i aquest fet es considera l'inici del moviment per l'alliberament LGBTI. Els fets que es commemoren són una sèrie de revoltes que van començar amb una batuda policial al bar Stonewall. Com que el fet LGBTI estava penat legalment, aquest tipus d'actuacions policials eren freqüents. En l'inici dels enfrontaments van destacar algunes figures de l'escena drag afroamericana com Marsha P. Johnson i Stormé DeLarverié (el terme drag incloïa aleshores tant el transvestisme com les identitats que avui coneixem com a transgènere). La primera era una drag-queen i treballadora sexual i el segon, un drag-king. Als disturbis hi van participar les persones LGTBI i persones del barri Greenwich Village (principalment persones racialitzades i de classe treballadora) que estaven cansades dels abusos policials. La policia va ser incapaç de contenir els aldarulls durant les tres nits consecutives que van durar i posteriorment es va organitzar una manifestació i una gran quantitat de persones LGTBI s'hi van sumar mostrant-se, públicament, orgulloses de ser elles mateixes i sense vergonya, a pesar de la persecució legal i l'estigma social.
L'any següent, en commemoració d'aquests fets, va tenir lloc la primera manifestació de l'Orgull LGTBI, que s'ha anat repetint cada any a moltes ciutats arreu del món. Es considera que aquests fets són la primera vegada que el col·lectiu LGTBI va deixar de resignar-se a la persecució i va decidir rebel·lar-se per defensar els seus drets.