Notes de premsa
Joventut Reus participa a la jornada de bones pràctiques del programa de Suport a l'Ocupació Juvenil
Les tècniques del Programa Suport a l’Ocupació Juvenil han participat a una Jornada de Bones Pràctiques del Programa amb el SOC. Una jornada a la que han assistit els municipis que estan tenint resultats òptims per tal de compartir experiències i metodologies, i en la que hem pogut aprendre diferents pràctiques professionals.
El Programa de Suport a l’Ocupació Juvenil és un programa subvencionat pel SOC amb el que l'Ajuntament de Reus té dues orientadores laborals especialitzades en joves treballant des de principis d’any per donar suport al jovent del municipi al Casal de joves la Palma i a l'Oficina Jove per l'emancipació juvenil. Aquest programa està dirigit a joves de 16 a 29 anys que no estiguin estudiant ni treballant. Els joves participants han de donar-se d’alta al Servei d’ocupació de Catalunya per tal de fer la inscripció com a demandant de treball i al sistema de Garantia Juvenil. Posteriorment, realitzen una sessió d’acollida amb la orientadora en la que proposen un itinerari formatiu i/o laboral per tal d’assolir el seu objectiu, la inserció acadèmica o laboral.
Daniel Marcos, regidor de Joventut, ha explicat que "el paper de les persones orientadores és donar suport i acompanyament a les persones joves d'una manera real, possible i ajustada per a que puguin prendre les seves pròpies decisions relacionades amb els seus objectius formatius i professionals mitjançant eines i recursos que els hi puguem oferir".
La ràtio mínima de persones joves a atendre per persona orientadora és de 50 persones. L'actuació d'orientació consisteix principalment en l'atenció directe a la població jove d'entre 16 i 29 anys, tenint en compte de manera especial als i les joves més vulnerables de 16 a 24 anys.
L'objectiu d'aquesta orientació és aconseguir que les persones joves es mantinguin en itineraris formatius o reconduir-les cap a aquests itineraris si ja han abandonat la seva formació. Per tenir una visió integral cal tenir en compte tant les motivacions, interessos i competències de les pròpies persones joves, així com les opcions que ofereix el territori.
La informació, l'assessorament personalitzat, l'acompanyament i les tutories de suport durant l'execució de l'itinerari, ja sigui pel retorn al sistema educatiu, el foment de la formació i/o la inserció al mercat laboral, seran les eines de suport d’aquesta actuació. S'ha de prioritzar i focalitzar la intervenció amb la persona jove, amb l'objectiu d'acompanyar-la en la transició cap al sistema de formació professional integrat, cap al mercat laboral.
La metodologia de treball consisteix en la coordinació amb l’equip de Joventut, el SOC de Reus i Cambrils, amb els centres educatius de la ciutat(treballar les necessitats que detectin i l’abandonament escolar prematur), IMFE Mas Carandell, Educació, Serveis Socials, Benestar Social, Casa d’Oficis, entitats de formacions, centres cívics... per tal de realitzar un treball en xarxa. Alhora que participem en fires d’educació i ocupació, apropem als joves a l’entorn productiu i fem intervenció directa amb els joves.
Aquesta atenció als joves és directe, personalitzada i confidencial de tu a tu en un espai per a joves, un espai on els joves es sentin còmodes i prou flexible i fugint de la burocràcia institucional per- què el jove es senti còmode i acompanyat. Es tracta d’oferir un acompanyament i atenció personalitzada en funció de les necessitats i característiques on es pugui crear un vincle de confiança amb la persona jove per tal de detectar les seves necessitats i oferir-li un itinerari personalitzat en el qual el jove és el protagonista.
Al mateix temps es tracta de poder treballar de manera comunitària amb el teixit educatiu de la ciutat i el teixit productiu per tal de trobar sinergies i treballar el vincle i la transició escola-treball.
Per participar al programa es pot trucar al Casal de Joves La Palma al 977 010 268, per whatssap al 634 827 551 o presencialment de dilluns a divendres de 10:00 a 14:00 h, o de dilluns a dijous de 16:30 a 19:00 h.
El regidor de Joventut indica que, "fins al moment, Reus ha realitzat 32 xerrades/tallers als centres educatius, 31 coordinacions amb altres agents implicats, 6 fires educatives i/o ocupacionals i 8 formacions a les tècniques per estar actualitzades. Alhora, he fet 95 processos d’orientació acadèmica i/o laboral a diferents joves del territori".
Reus, és un dels municipis de tota Catalunya escollit per a compartir la seva experiència en el programa i proposar accions que puguin millorar el seu funcionament. Pràctiques que posteriorment seran compartides amb altres municipis.