Notes de premsa

L’Ajuntament actualitzarà l’estudi d’inundabilitat de Reus, amb propostes de restauració de barrancs i rieres

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 18/07/2024
Obres barranc de Pedret

L'Ajuntament de Reus ha publicat al perfil del contractant la licitació del contracte per a l’actualització de l’estudi d’inundabilitat de Reus. Els treballs s’emmarquen en el projecte de renaturalització i resiliència de la ciutat RENATUReus, finançat amb ajuts europeus Next Generation. En concret, forma part dels treballs de restauració d’ecosistemes per protegir la natura i la biodiversitat, el patrimoni natural, i el desenvolupament d’infraestructures verdes i blaves. L’objectiu dels treballs és avaluar el risc d’inundació de les rieres que travessen el terme municipal de Reus, i actualitzar un document vigent des de 2016.

El document inclourà la delimitació de zones inundables per diferents períodes de retorn i plantejarà mesures preventives o correctores per mitigar les afeccions de la inundabilitat. Així mateix, haurà d’analitzar els canvis de la inundabilitat davant diferents alternatives de planificació futures en les tres principals conques drenants que travessen el municipi: el sistema del barranc de Barenys, el sistema de l’Abeurada, i el sistema de la Boella.

Entre altres actuacions, l’adjudicatari del contracte haurà de fer l’actualització de l’estudi hidrològic i geomorfològic; la revisió i de l’estudi hidràulic; amb propostes de restauració fluvials i estructurals.

En aquest sentit, les propostes de restauració es plantegen amb els criteris següents:

  • Propostes de millora de la inundabilitat de les tres principals conques drenants que travessen el municipi
  • Actuacions de recuperació mediambiental de les zones verdes-blaves de les rieres.
  • Actuacions relacionades amb basses de laminació
  • Enderroc d’infraestructures que millorin el comportament hidràulic sense provocar afeccions a tercers, amb l’objectiu de renaturalització.

Marina Berasategui, regidora d’Urbanisme, afirma que “l’actualització de l’estudi d’inundabilitat és una necessitat per avaluar el risc d’inundació i, alhora, és una oportunitat per avançar en el projecte de renaturalització de la ciutat i per posar en valor la infraestructura verda i blava”.

Next Generation
La licitació del contracte surt amb un pressupost de 71.013,09 euros (IVA inclòs) i un termini d’execució de 10 mesos.

L’actuació s’emmarca en el projecte RENATUReus que l’Ajuntament de Reus impulsa amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.

Són també objecte d’aquesta subvenció el Pla de Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible i el Pla de la Infraestructura Verda-Blava i Biodiversitat, íntimament relacionats amb la revisió de l’estudi d’inundabilitat.

El conjunt de les actuacions plantejades té un calendari previst de juliol de 2023 a desembre de 2025. El pressupost total de les actuacions és de 4.210.526,32, dels quals el 95% serà finançat pels fons europeus

Obres barranc de Pedret
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.