Notes de premsa

El primer Bioblitz organitzat per Medi Ambient aconsegueix identificar 102 espècies

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 12/08/2024
Bioblitz de Medi Ambient

El primer Bioblitz organitzat per la Regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat amb motiu del Dia de la Biodiversitat va aconseguir identificar 102 espècies animals i vegetals. 51 d’aquestes espècies es van albirar en l’activitat realitzada en horari diürn i 52 espècies es van identificar en horari nocturn. En total es van realitzar 161 albiraments i l’inventari s’ha fet gràcies a la participació de 18 persones que han identificat les espècies.

Els Bioblitz són trobades obertes al públic en general, de tots àmbits i edats, que tenen per objectiu registrar tantes espècies com sigui possible en un lloc i durant un temps determinat.

El regidor de l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat, Daniel Rubio, ha destacat com un dels aspectes més rellevants de l’activitat “la participació del públic, que a la vegada que està aprenent a identificar diferents espècies de tot tipus, aporta les fotos i dades obtingudes a uns mapes de ciència ciutadana que plasmen la riquesa i biodiversitat actual del municipi. Amb molt d'entusiasme cada persona ha descobert espècies comuns, però que no s'havia fixat prèviament i així s'adona de la gran biodiversitat que tenim i que cal conservar i millorar”.

Biodiversitat amb abundància de plantes i petits invertebrats

 

La majoria d'espècies detectades són les plantes, amb més de la meitat del total, seguit pels invertebrats (aràcnids, insectes, etc) i desprès també ocells, mamífers i rèptils. Cal esmentar en general, que precisament als Bioblitz es detecten i destaquen espècies que normalment passen més desapercebudes, com les plantes i insectes, en detriment d'ocells i mamífers que són els més buscats o observats en general. D'aquesta manera, es posa en valor també la biodiversitat local existent.

De les espècies de plantes detectades (unes 50 en total) 9 corresponen a plantes exòtiques i invasores, una proporció molt alta que indica que estem modificant els nostres ecosistemes, degradant la seva composició i que caldria aturar, revertint aquest procés.

La majoria d'espècies detectades, en general, són comunes i representatives d'espais mediterranis oberts, amb conreus i arbres dispersos. Destaquen 4 espècies de ratpenats Pipistrel·la nana (Pipistrellus pygmaeus), Pipistrel·la comuna (Pipistrellus pipistrellus), Ratpenat fals (Pipistrellus nathusii), i Ratpenat de vores clares (Pipistrellus kuhlii). Els ratpenats són actius per la nit i molt útils per l'ésser humà, ja que mengen moltes espècies d'insectes, alguns dels quals són perjudicials per l'agricultura (arnes, etc) i d'altres molestos o perillosos per la nostra salut, com els mosquits, veritables transmissors de malalties.

Moltes de les espècies d'insectes i altres invertebrats registrats, són observacions poc documentades a la nostra comarca i municipi, i amb aquesta activitat, s'aporta informació valuosa i actualitzada sobre la seva distribució, normalment poc coneguda precisament per manca d'observadors.

Aquesta acció  ha format part del pla d’accions de sensibilització i comunicació per involucrar en l’Agenda 2030 i el Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a la ciutadania de Reus que desenvolupa la regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat. Aquestes accions es recolzen en activitats que promouen la participació activa dels col·lectius ciutadans com és el cas del Bioblitz.

Bioblitz de Medi Ambient

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.