Notes de premsa
Més de 16.100 alumnes comencen el nou curs escolar 2024-2025
El curs 2024-2025 comença avui dilluns 9 de setembre amb la incorporació de l’alumnat d’I3 a 4t d’ESO i les escoles bressol municipals. Els nivells de batxillerat i cicles formatius començaran aquest dijous dia 12.
Actualment i a falta de fer la matrícula de l’alumnat que es va anar assignant la setmana passada, arribada de fora de Reus durant tot l’estiu, tenim 2887 alumnes del segon cicle d’educació infantil, 7.251 d’educació primària i 6.021 a educació secundària obligatòria. Respecte a l’any passat doncs segueix disminuint la matrícula als nivells d’infantil i augmentant la de secundària. Són doncs 16.159 alumnes els que provisionalment entraran avui a les aules, a l’espera de la incorporació d’aproximadament 300 alumnes més que s’aniran matriculant durant aquesta primera setmana.
El curs anterior en aquest període hi havia uns 15.500 alumnes, els quals van anar augmentant durant el curs, amb els que havien arribat durant l’estiu primer i progressivament al llarg de la resta del curs, el qual havia finalitzat amb un total de 16.657 alumnes matriculats en aquests nivells.
L’alumnat d’I3 és el que s’incorpora per primer cop a les escoles públiques, privades concertades o institut escola en els quals hi estaran com a mínim 9 cursos. Es preveu que comencin uns 880 alumnes, que son aproximadament els mateixos que a l’inici del curs anterior. Per atendre aquesta escolarització hi ha 49 grups a una ràtio mitjana de 20 places per grup i amb reserva per alumnat amb necessitat específiques de suport educatiu per poder tenir una escolarització equilibrada i treballar per disminuir la segregació escolar. Cal tenir en compte que hi ha vacants en varis centres cosa que comportarà que la matrícula viva també es pugui distribuir.
Pel que fa a l’alumnat de 1r d’ESO més de la meitat han canviat de centre educatiu ja que el centre en el qual estaven matriculats no té continuïtat i per tant han hagut de fer preinscripció al seu institut adscrit. Recordem que cada centre educatiu amb nivell de primària sense ESO té assegurada una plaça a l’institut de referència sempre que presentin la sol·licitud dins de termini i el demanin en primera opció. Els 1437 alumnes de 1r d’ESO estan distribuïts en 49 grups i suposa una mitjana de ràtio de 29,36 alumnes (la ràtio genèrica de secundària és de 30), i son 765 els que no han hagut de canviar de centre, la resta s’han repartit doncs entre els 7 instituts públics de la ciutat.
Finalment, en quant a la post obligatòria i concretament en la formació professional que s’ofereix als instituts de Reus (de grau mitjà i grau superior), hi ha 2.595 alumnes matriculats, havent-hi vacants en algunes especialitats a les quals s’hi podrà optar en un nou procés de gestió pel qual es publicarà el dia 12 de setembre l’oferta i s’hi podrà fer petició des del mateix dia i fins el 16 de setembre. Per aquest nou procés es faran les assignacions de plaça el dia 25 de setembre. I, pel que fa al batxillerat, hi ha 1.549 alumnes matriculats entre 1r i 2n nivell.
Per atendre aquesta escolarització i formació a Reus hi ha actualment 18 centres públics d’infantil i primària, 1 centre públic d’infantil primària i ESO, 1 escola concertada d’infantil i primària, 8 centres concertats que fan d’I3 a 4t d’ESO, i 7 instituts públics de secundària. A més a més també cal tenir en compte altres ensenyaments que també estan començant les classes i dels quals hi ha alumnat matriculat, com són els 2 centres d’educació especial públics i 1 de concertat, 2 escoles de formació d’adults i 1 Escola Oficial d’Idiomes.