Notes de premsa

Reus acull les jornades intermèdies del seminari d’arquitectura i urbanisme EAR RAW'24

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 23/09/2024
Imatge d'una ponència al RAW'23
Imatge projecte RAW 2023

L’Ajuntament de Reus i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili organitzen els dies 26 i 27 de setembre a Cal Massó les jornades intermèdies entre les edicions 2023 i 2025 del seminari l’EAR RAW (Reus Architecture & Urban Design International Workshop), que cada dos anys convida a Reus professors i estudiants d’algunes de les millors escoles d’arquitectura europees per analitzar els problemes urbans de la ciutat i proposar estratègies i projectes de futur.

Després de consolidar-se en el calendari universitari com una activitat de referència, l’EAR RAW organitza aquestes jornades com a activitat prèvia a la celebració del proper seminari l’any vinent per presentar els resultats de l’edició 2023 i avançar els eixos de treball de la que tindrà lloc el 2025.

Així, el dijous 26 de setembre es presentarà el llibre que aplega els resultats del darrer seminari, un document d’interès no únicament per professionals de perfil tècnic sinó pensat per a totes aquelles persones interessades en la transformació urbana de la ciutat.

La jornada del divendres dia 27 girarà al voltant del tema de l’aigua, amb una xerrada de Sara Perales (UPV) centrada en l’instrument dels SUDS (sistemes urbans de drenatge sostenible) com a sistema de gestió de l’aigua amb criteris de sostenibilitat i resiliència. Cal recordar que en aquests moments, en el marc del projecte RENATUReus, que Reus impulsa amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológixa y el reto Demográfico (MITECO) en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), finançat per la Unió Europea – Next Generation-EU, s’està desenvolupant la construcció d’un SUDS a l’avinguda de Riudoms. Posteriorment, tindrà lloc una visita guiada a la ruta de l’aigua de Reus a càrrec de M. Carme Just.

La sessió de tarda aplegarà tres taules rodones centrades en tres eixos específics: Territori i aigua, Paisatge productiu, i Ciutat-natura. Hi participaran professors de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Reus, acompanyats de tècnics i professionals de referència que emmarcaran ja algunes propostes de debat per definir i articular el tema del pròxim workshop: "La ciutat líquida".

La inauguració institucional de les jornades tindrà lloc el dijous 26 a la tarda, a càrrec de l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, i del rector de la Universitat Rovira i Virgili Josep Pallarès, amb la participació d’Arturo Frediani, Jordi Sardà, Anna Royo i Josep M. Solé com a directors i coordinadors, respectivament, de l’EAR RAW’23, de la regidora d’Urbanisme i Mobilitat Marina Berasategui, del regidor de Cultura Daniel Recasens, del director de l’Escola d’Arquitectura de Reus Roger Miralles, i, amb caràcter telemàtic, de Carmen Andriani, de l’UDS Genova.

EAR RAW’23

Sota el títol “The linked city”, l’EAR RAW’23 va comptar amb la participació d’alumnes i professors de les dues institucions organitzadores i de les universitats de Gènova, Zúrich, Barlet School de Londres i Brussel·les. Les sessions van tenir lloc del 28 d’agost al 8 de setembre a Cal Massó.

En un entorn pedagògic i experimental, el format del taller va permetre una reflexió diagnòstica i prospectiva sobre els reptes i les oportunitats locals i les dinàmiques urbanes a escala global. El treball es va fixar a partir de tres principals temàtiques amb especial incidència en la ciutat contemporània: la ciutat accessible, la ciutat saludable i la ciutat del coneixement. Pel que fa al marc geogràfic, la reflexió es va estructurar sobre les diferents situacions urbanes de l’eix de Reus nord-sud, entre l’Institut Pere Mata i l’Hospital Sant Joan i sota el lema “d’hospital a hospital, d’estació a estació”.

Més enllà de les propostes i estratègies de millora, el workshop va incorporar una sèrie de xerrades i conferències amb representants locals i globals al voltant dels tres eixos temàtics.

 

Imatge d'una ponència al RAW'23
Imatge projecte RAW 2023
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.