Notes de premsa

Reus presenta un nou festival musical que fa visible l’escena musical femenina del territori i del país

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 24/09/2024
Presentació Festival Muses
Presentació Festival Muses
Presentació Festival Muses

Amb l’objectiu de destacar el talent femení als escenaris, Muses Festival vol posar en valor la presència de dones en el món de la música al nostre país i territori. Amb un propòsit clar, el festival aspira a consolidar-se com un cicle de concerts de referència que faci visible la cultura musical creada per dones.

Muses aterra a Reus amb el propòsit d’afavorir la programació de grups femenins al territori. A través d’aquest esdeveniment, es preten destacar el talent i la creativitat de les dones en l’àmbit musical. Muses Festival no només ofereix una experiència musical única, sinó que també busca crear un espai d’intercanvi i inspiració entre les artistes i el públic.

Marco Ecléctico, co-director del festival, afirma que “és essencial continuar treballant per eliminar les barreres i estereotips que limiten les oportunitats de les dones en la producció, gestió i composició musical”. Per la seva part, Almudena Nula, co-directora del festival, destaca que “cal crear espais segurs, implementar polítiques d’igualtat i impulsar iniciatives que fomentin el talent i la participació de les dones en tots els àmbits de la cultura”.

Aquest festival es vol convertir en un referent al territori, promovent la pedagogia i la conscienciació sobre la igualtat de gènere, per contribuir a generar canvis positius en la percepció i les pràctiques dins la indústria musical.

Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística, ha explicat que "la vitalitat cultural de la ciutat, ho hem dit sovint, es demostra dia a dia. Tenim una programació farcida, amb una part estable i que es repeteix temporada rere temporada, però també ens arriben propostes noves, com és el Festival Muses".

Aquesta primera edició tindrà lloc de l’11 d’octubre al 16 de novembre i inclou una desena de concerts i altres activitats culturals relacionades amb el món de l’art i l’educació sobre gènere, sempre amb la música com a fil conductor. Els esdeveniments se celebraran en diversos espais de la ciutat.

El cartell compta amb les actuacions d’Angeladorrrm, Béatrice Bizot, Colet, El Niño Lord.Cah, Enyor, Guineu, Magalí Sare & Manel Frontià, Maig, Sònia Gómez i Wav.fle.

Muses Festival és una iniciativa reivindicativa que té com a objectiu donar suport i lluitar contra les desigualtats de gènere presents en el sector musical. És una plataforma per al canvi que pretén posar de manifest i abordar les disparitats que experimenten les dones professionals de la indústria musical. Malgrat la seva professionalitat igual a la dels homes, les dones sovint no reben el mateix tracte just i igualitari.

Entrades ja a la venda
Amb la voluntat que la cultura sigui el més accessible possible, més del 40% de les propostes són gratuïtes. De les deu activitats que es proposen, quatre són gratuïtes (Maig, Enyor, Sònia Gómez i Beatrice Bizot) amb l’objectiu que la cultura pugui arribar a totes les persones.

Tot i això, per alguns dels concerts i/o espectacles és necessari l’adquisició d’entrada.

Es poden adquirir des d’avui mateix al web https://musesfestival.com/ o a

https://entradium.com/es/organizers/muses-escena-musical-femenina

La programació
La primera edició de Muses, el festival d’escena musical femenina, tindrà lloc de l’11 d’octubre al 16 de novembre i s’han programat un total de deu concerts, espectacles o accions culturals en diferents espais de la ciutat.

  • Divendres 11 d’octubre

MAGALÍ SARE & MANEL FORTIÀ · 21:00 h, Casa Navàs

Magalí Sare i Manel Fortià experimenten i descomponen cançons populars i tradicionals de la península ibèrica i Sud-Amèrica. El plantejament és el següent: Què hauria passat si aquestes cançons s'haguessin composat ara mateix en aquest indret? com si es tractés d'uns exploradors i navegant al vaixell de la globalització a on estem immersos sense opció enrere, Magalí Sare i Manel Fortià fan cops de timó fusionant melodies d'un lloc amb claus d'un altre, lletres d'un lloc amb ritmes harmònics d'un altre.

Aquest duet es caracteritza pel risc i la capacitat d'endinsar el públic a la seva pel·lícula particular gràcies a la capacitat d'improvisació i la seva pròpia química.

Actualment, estan realitzant una gira internacional europea d’aquest projecte. Han actuat a Londres, Niça, Évora, Budapest, Munic, Bad Ischl, Bolzano, Udine entre d'altres.

Entrades:

15 € anticipada a https://entradium.com/events/magali-sare-manel-fortia-reus

18 € a taquilla

  • Divendres 18 d’octubre

MAIG · 20:30 h, Cal Massó

Maig és una jove artista i productora catalana de 18 anys que ha captivat el públic amb el seu so únic i elegant, combinant ritmes urbans amb una atmosfera onírica. Amb cançons virals com “És Prohibida” i “De Caça”, ha anat guanyant un públic fidel a través de TikTok. Les seves influències van des de Lorde i Rosalía fins a C. Tangana, reflectint-se en composicions poètiques i descriptives. Aquesta diversitat es reflecteix en les seves composicions, que són poètiques i molt descriptives, i que l'han ajudat a destacar en la nova escena musical catalana, amb projecció en l'emergent panorama urbà nacional.

Entrades:

Accés gratuït amb invitació a https://entradium.com/events/maig-muses-festival

  • Dissabte 19 d’octubre

ANGELADORRRM · 21:00 h, Lo Submarino Reus

A priori pot semblar que el nom artístic Angeladorrrm es relacioni amb la placidesa de la son, però en realitat té més a veure amb tot allò que s’hi amaga: l’insomni, la confusió entre inventiva o realitat, el despertar d’un malson, el roncar fort o el somiar desperta.

Missatges de l’inconscient que inspiren el repertori de l’Àngela Balcells, cantant, guitarrista i líder del grup de pop rabiós, la seva particular manera d’entendre el noise-pop.

Les tres erres “rrr” dificulten a propòsit la pronúncia, per tal de fer explícita la fascinació pel soroll i pel moviment riot grrrl. A més a més, el significat de “dorrrm” té a veure amb els orígens de la proposta, inicialment concebuda com un projecte de bedroom pop (pop de dormitori) en què l’Àngela s’autoproduïa entre coixins i llits desfets, tant de dia com de nit.

Entrades:

10 € anticipada a https://entradium.com/events/angeladorrrm

13 € a taquilla

  • Dissabte 26 d’octubre

ENYOR · 20:30 h, Palau Bofarull

Enyor és un projecte artístic que neix de la col·laboració entre Irene Benavent, Anna Amigó i Marco Ecléctico. L'espectacle és emotiu, sensible, potent i ferm, i aborda amb profunditat el tema de la mort, trencant els tabús que envolten qüestions com el traspàs, la sensació de buit i la solitud que experimentem quan un ésser estimat ens deixa. Aquesta peça singular, amb música en directe, estableix un diàleg dual entre la vida i la mort, tradició i avantguarda, passat i futur, tot des d'un present conscient i reflexiu.

L'obra consta de dues parts ben diferenciades. La primera parla del record d'aquelles persones que, sense saber-ho, formen part d'instants que esdevenen moments únics i inoblidables. La segona és una peça escènico-poètica que explora la sensació de buit que senten els éssers propers quan algú traspassa, un interrogant que ens deixa sense respostes. Es tracta de com se'ns desperta l'enyorança i com aquesta, amb el pas del temps, es transforma en nostàlgia. Una nostàlgia que, quan es comparteix en comunitat, ens fa sentir sostinguts, vius i presents, creant un sentiment col·lectiu de pertinença i connexió.

El projecte es basa en la idea original i el guió d'Irene Benavent, qui també n'és la intèrpret principal, aportant la seva veu i presència escènica. Anna Amigó contribueix amb l'arpa, la veu i la composició musical, enriquint l'obra amb melodies que acompanyen i amplifiquen les emocions transmeses. Marco Ecléctico s'encarrega de la producció musical i l'espai sonor, creant una atmosfera immersiva que envolta l'espectador. Junts han iniciat una investigació artística per establir un llenguatge propi, creant una obra que convida a la reflexió profunda i a trencar els silencis al voltant de la mort. Amb aquesta obra, Enyor busca obrir un espai per a la conversa i la comprensió sobre la mort, transformant el dolor i la pèrdua en art i comunitat.

Entrades:

Accés gratuït amb invitació a https://entradium.com/events/enyor-muses-festival

  • Dissabte 2 de novembre

EL NIÑO LORD.CAH · 21:00 h, Lo Submarino Reus

El Niño Lord.Cah (Madrid, 1990) és una artista que es caracteritza per un estil difícil de definir: “Folk rap experimental costumista”. En les seves pròpies paraules, “Explico contes sòrdids per a nens adults”. Ballarina i acròbata professional, a més d'il·lustradora, escultora i creativa del projecte personal Lord.Cah: “art per a turmentats, voyeurs i insatisfets”.

Comença a compondre el 2020. Ha desvetllat la seva primera obra professional, “Viejas verdes” (2023), amb un total de 9 cançons amb les quals trenca els paradigmes estilístics i no deixa indiferent a ningú.

Després del llançament del seu àlbum, “El nen Lord.Cah” publica “Bendita sea” (2024) i aconsegueix transportar-nos a un ambient primaveral amb la que diu ser la seva primera cançó dedicada a l’amor. La germana bessona de Travis Birds, El nen Lord.Cah, s’endinsa en la indústria amb un estil totalment diferent del de Travis. Entre les seves influències artístiques destaquen: Charles Bukowski, Edgar Allan Poe, Txaikovski, Extremoduro, Janette, SFDK, Mikel Laboa…

Entrades:

10 € anticipada a https://entradium.com/events/el-nino-lord-cah-muses-festival

13 € a taquilla

  • Dijous 7 de novembre

SÓNIA GÓMEZ · 19:00 h, Castell del Cambrer

Sònia Gómez (La Sénia, Tarragona). Ella és ballarina, performer i coreògrafa. Va estudiar Dansa Contemporània i Coreografia a l’Institut del Teatre (Barcelona) i a P.A.R.T.S Brussel·les, Bèlgica.

Des del 2004, explora la construcció identitària i les impostures socials a través de l’art i del cos en la performance.

Sònia Fómez ha portat la seva dansa a Espanya, Regne Unit, Itàlia, Alemanya, França, Estònia, Portugal, EUA, Brasil, Mèxic, Holanda, Colombia, Xile, Xina, República Txeca i Canadà.

Entrades:

Gratuïtes fins a completar aforament.

  • Del 7 al 10 de novembre

SOMNIS, de BÉATRICE BIZOT · Castell del Cambrer

Inauguració de l’exposició dijous 7 de novembre, a les 19:00 h.

Divendres 8 de novembre, de 17 a 20:30 h

Dissabte 9 i diumenge 10 de novembre, de 10 a 13:30 h i de 17 a 20:30 h.

Béatrice Bizot exposa una de les seves grans peces en aquesta primera edició de Muses, tant per la seva sensualitat com pel seu volum. A “Somnis” podreu admirar, tocar i interactuar amb les peces exposades.

Béatrice Bizot és una escultora francesa, nascuda a Milà el 1966 i resident a Catalunya des del 2004, després de passar per Estats Units, França i Itàlia. Ha estudiat escultura a la Universitat de Belles Arts de Brera, a Milà, al Delta College de Michigan i a l’Escola d’Art de Tarragona.

Al 2021 va inaugurar un memorial a les víctimes de la guerra civil a Vila-seca i al 2022 va fer un homenatge a les dones als rentadors de Montbrió.

Bizot té un recorregut internacional d'exposicions a Estats Units, França, República Txeca (en col·laboració amb l'artista txec Jiri Kolar, qui va exposar al Museu d'Art Modern de Praga al 2012, Veletreszny Palaç), Polònia, Alemanya, Suècia i Àustria. A

Catalunya ha exposat a Barcelona, a Reus i a Tarragona, on també té dues instal·lacions escultòriques públiques; una al barri del Serrallo (2007) i, l’altra, a l'àrea arqueològica de la Capçalera del Circ (2018).

Està representada en galeries de França, Espanya i Estats Units.

Al novembre del 2023, va ser elegida membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

Entrades:

Gratuïtes fins a completar aforament.

  • Dissabte 9 de novembre

GUINEU · 21:00 h, Lo Submarino Reus

La compositora i cantant de Terrassa Aida Giménez, s’amaga darrere Guineu, el seu particular projecte musical d’indie pop en català amb actitud riot girl, que barreja melodies fines i tendència trashy per donar forma al que podem etiquetar com #cuquitrash i que beu del punk dels 80s, la new wave dels 90s que arrossega tendències pop dels 2000.

En poc més de 2 anys, Guineu ha enregistrat un àlbum debut titulat “Forats negres”. Ha cantat amb Rufus T. Firefly arran de guanyar el concurs Movistar+ Rookies i compta amb col·laboracions com Joan Colomo. Ha signat la cançó de l’any amb “Putu Any” (finalista del Premi Cerverí 2021 a la millor lletra de cançó) i ha estat artista confirmada al Primavera Sound 2022, establint-se així com una de les propostes més interessants i amb més personalitat de l’escena musical catalana del moment. El 2023 Guineu va presentar el seu nou disc “Una sacsejada”, una col·lecció de cançons rodones a base de melodies precises, sense floritures ni cap nota de més en un garbuix d’influències que van del so guitarrero dels 90s, el synth pop dels 80s i les darreres tendències de la música global i on la paraula POP s’escriu en majúscules.

Entrades:

10 € anticipada a https://entradium.com/events/guineu-muses-festival-muses

13 € a taquilla

  • Divendres 15 de novembre

COLET · 21:00 h, Lo Submarino Reus

COLET és el nom que té l'Anna quan canta. Actriu, compositora i cantant, aquesta "cataleña" (catalana i madrilenya) ha arribat a l'escena musical per redefinir l'indie-pop. Va debutar amb el seu àlbum “La Tapada”, un projecte de la mà del productor Stefano Maccarrone que ens va embarcar en un viatge per la ironia i l'humor a ritme de bases electròniques i sons vuitanters. Des de llavors, COLET ha continuat llançant èxits com “FVCK FRIEND”, que va convidar a tothom a gaudir de la música amb el toc còmic i sincer que la caracteritza, o “HOPE”, un himne d'esperança per una societat més inclusiva i plural. Aquesta artista ha passat pel festival CURTCIRCUIT al Razzmatazz, juntament amb Rocío Saiz i Buenatarde, el PRIDE de Barcelona, la Sala Sol i Café La Palma de Madrid, els Jardins del Palau Robert, la Térmica de Màlaga... sempre amb la seva energia i un missatge clar: que la festa no s'aturi.

Entrades:

10 € anticipada a https://entradium.com/events/colet-muses-festival

13 € a taquilla

  • Dissabte 16 de novembre

WAV.FLE · 23:59 h, Lo Submarino Reus

Wav.fle neix de la unió femenina i de la barreja de sentits d’un grup de noies apassionades per la música. Diferents tipus de massa i textures: sempre delicioses i esponjoses. Varietat de sabors i toppings de beats diferents entre si, però amb un mateix objectiu: muntar una bona festa. Un postre fi, personalitzat i amb relleu. Úniques i fascinants, amb trets distintius que destaquen entre la multitud i que han vingut a crear quelcom únic i diferent. Fer-te ballar aquella cançó que et transporta als teus records i et posa la pell de gallina. Convertir rialles en petons intensos. Propagar diversió a tot color, barrejada amb aromes dolços. Un festival a l’aire lliure, sense embuts i amb tota mena de detalls i creativitat.

Wav.fle estan unides per una passió: la música electrònica i l’art de fer vibrar el món amb els seus ritmes. Després de molts anys d’amistat, la música les ha unit per projectar l’especialitat de cadascuna d’elles. En aquest univers dominat per estereotips, desafien les convencions amb cada pista que llancen i cada nota que fusionen.

Entrades:

8 € anticipada a https://entradium.com/events/wav-fle-muses-festival

10 € a taquilla

Presentació Festival Muses
Presentació Festival Muses
Presentació Festival Muses

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.