Notes de premsa
Reus convoca de nou el Premi d’Idees per Promoure l’Ús del Català
La Regidoria de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, amb la col·laboració del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus Miquel Ventura, ha convocat la 12a edició del Premi d’Idees per Promoure l’Ús del Català, i el dimarts 15 d’octubre n’ha presentat les bases. El guardó està dotat amb 2.000 €.
Els participants hauran de presentar un projecte que incideixi en tota la població o en un col·lectiu determinat (com ara els joves, el teixit associatiu, el comerç, l’empresa, la nova immigració, entre d’altres) per aconseguir que el català hi sigui més present com a llengua de comunicació i de treball i per estimular un canvi lingüístic en persones o organitzacions que normalment no fan servir aquesta llengua.
Es tindrà en compte la creativitat i l’originalitat del projecte, així com el desenvolupament tècnic; la justificació, és a dir, les dades en què es basa, els objectius generals i específics, la metodologia d’aplicació, les activitats, la temporalització, els indicadors d’avaluació de resultats, els recursos necessaris i el pressupost, i també l’adequació a la realitat de Reus, a partir de dades ja publicades o bé obtingudes per l’autor o autora.
Els projectes es poden presentar a través del correu electrònic [email protected] fins al 15 de novembre, i el premi es lliurarà el proper 10 de desembre a les 19 hores a la Biblioteca Xavier Amoròs en un acte organitzat per la Regidoria de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus i el CNL de l’Àrea de Reus Miquel Ventura.
En la roda de premsa de presentació de les bases, Daniel Recasens ha destacat que el premi té l’objectiu de promoure i reconèixer idees i projectes encaminats a fomentar l’ús de la llengua catalana “per fer conscients a la societat i al món socioeconòmic que el català és la nostra llengua, és llengua comuna i, per tant, una llengua vàlida en qualsevol àmbit”.
Per la seva banda, Judith Rodríguez, coordinadora de dinamització i assessorament del CNL, ha mostrat la seva satisfacció perquè aquesta tardor a Reus coincideixen dues iniciatives que tenen com a objectiu que el català sigui més present a la ciutat: aquest 12è Premi d’idees i el Correllengua Reus, que impulsat per la societat civil aglutina 150 entitats i centres educatius que aquests dies organitzen activitats en aquesta mateixa línia.
En aquesta edició, el jurat està format per Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus, que en serà el president; Daniel Marcos, regidor de Joventut i Via Pública de l'Ajuntament de Reus; Ester Franquesa, cap del Servei de Foment de l’Ús del Català de la Secretaria de Política Lingüística; Agnès Toda, presidenta d'Òmnium Baix Camp; Marina Massaguer, sociolingüista; Mònica Cid, directora de Canal Reus TV, i Anna Saperas, directora del Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus Miquel Ventura. Carlota Vendrell, tècnica de Cultura i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus, actuarà com a secretària del jurat, amb veu i sense vot.
L’Ajuntament de Reus i el Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus Miquel Ventura es reserven el dret de portar a terme aquests projectes o bé d’adaptar-los o modificar-los si es considera convenient.
D’anteriors edicions del Premi d’Idees per Promoure l’Ús del Català en van sortir, per exemple, projectes com 'MC, rapeja en català', que proposava un concurs de lletres de rap en català; 'Desdezero', que va crear i desenvolupar un muntatge teatral amb aprenents de català, i 'Contes a les places', que va portar a diferents places de Reus un contacontes en català i diversos contes de les biblioteques municipals.
CPNL
El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) és un ens del sector públic format per 138 administracions públiques (la Generalitat de Catalunya, 99 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona), que té l'objectiu de facilitar el coneixement, l'ús i la divulgació de la llengua catalana en tots els àmbits. El CPNL disposa d'una xarxa territorial de 20 centres de normalització lingüística (CNL) i 143 punts d'atenció arreu de Catalunya.
Més informació: www.cpnl.cat