Notes de premsa
La periodista hondurenya Rita Santamaria presenta l'Agenda Llatinoamericana Mundial 2025 el 5 de novembre a la Biblioteca Central Xavier Amorós
L'Agenda Llatinoamericana Mundial 2025, que enguany porta per lema «No-violència activa i joventuts. Construint Cultura de Pau», es presentarà el dimarts 5 de novembre a les 20 h a la Biblioteca Central Xavier Amorós a càrrec de la periodista de Radio Progreso d'Hondures, Rita Santamaria. L'acte és organitzat per l'Associació Cultura i Solidaritat i el Comitè de Solidaritat Óscar Romero i té el suport de l'Àmbit de Solidaritat i Cooperació de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials i de la Regidoria de Cultura i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus. Amb els temes de la no-violència i la joventut, l'objectiu d’enguany és «elevar la veu davant la imparable i violenta carrera pel control de territoris, de recursos i de poder que amenaça la vida al planeta», segons es pot llegir en el text introductori. L'Agenda es divideix en tres grans apartats: Veure, Jutjar/Somiar i Actuar.
Durant l'acte, hi haurà una paradeta on es podrà comprar l'agenda per 10 euros i les biblioteques de Reus disposaran de diversos exemplars. També es pot consultar tot el material editat en format digital a la web www.llatinoamericana.org
En total, a Catalunya s'han editat 1.600 exemplars de l’agenda en català i 1.600 més, en castellà. Enguany, també s'han editat llibres amb els textos de l'Agenda sense la part de calendari; exemplars del Calendari Solidari, que té com a protagonistes dones referents, com la cooperant Emma Igual, morta pels russos a la guerra d'Ucraïna, l'artista Núria Feliu o la periodista russa assassinada Anna Politkóvskaia, i cartells amb el discurs final d'El Gran Dictador, de Charles Chaplin.
Entre els materials complementaris que s'han editat amb l'Agenda Llatinoamericana de 2025, també hi ha una actualització del Mapa de Peters, que mostra la grandària real de tots els països en relació amb els altres i ajusta la importància geogràfica dels països del Sud. A més, també inclou les dades de l'índex de desenvolupament humà.
Més enllà del Mapa de Peters, que s'edita de forma independent, el llibre i l'Agenda també inclouen un mapa dels conflictes bèl·lics que hi ha arreu del món, elaborat per l'Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquest mapa indica que en aquests moments hi ha 36 conflictes bèl·lics actius al planeta, 23 dels quals són d'alta intensitat, és a dir, que generen més de mil morts anuals. Hi ha, a més, 114 conflictes latents. Tot plegat, genera uns 100 milions de desplaçats arreu del món. I, lluny de descendir, els conflictes armats estan augmentant al planeta, sobretot els d'alta intensitat, i les xifres són similars a les de la Guerra Freda.
Tot i això, com a dada per a l'esperança, el mapa també assenyala que, en l’actualitat, hi ha oberts 45 processos de negociació i de pau.
L'Agenda Llatinoamericana és una eina pedagògica per a l'educació i la comunicació. Una publicació que recull articles que sintetitzen la realitat actual del món i proposen alternatives per superar les injustícies i les desigualtats. Va ser una iniciativa de José María Vigil i Pere Casaldàliga per a promoure la reflexió al voltant de temes polítics i socials des d'una visió constructiva i crítica. Amb aquest objectiu, cada any inclou un centenar de pàgines amb firmes com Saramago, Frei Betto, Leonardo Boff, Eduardo Galeano i Pere Casaldàliga. En el seu gènere, és el llibre llatinoamericà més difós cada any, dins i fora del continent.
«No-violència activa i joventuts. Construint Cultura de Pau»
Amb el lema «No-violència activa i joventuts. Construint Cultura de Pau», l'Agenda Llatinoamericana Mundial arriba a la 34a edició amb l’objectiu de visibilitzar la lluita no-violenta i dirigir-se sobretot a les generacions més joves.
Per fer-ho, a banda dels canals de difusió tradicionals, com ara l'Agenda i el Calendari Solidari, la comissió també farà difusió a través de canals que serveixin per acostar-se als més joves, com la xarxa social TikTok, un pòdcast o petits vídeos d'un minut i mig de durada.