Notes de premsa

La implementació de «Viure Millor a Casa» a Reus, exemple d'innovació social municipal a la Jornada Tècnica del projecte a Madrid

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 27/11/2024
Jornada tècnica del projecte «Viure Millor a Casa»

La implementació del projecte d’investigació «Viure Millor a Casa» a Reus ha estat un exemple d'innovació social municipal a la Jornada Tècnica Final d'aquesta iniciativa que ha tingut lloc aquest dimecres, 27 de novembre a Madrid. L'equip d’investigació del projecte ha exposat els resultats finals i evidències per a la transformació de les cures i suports en la comunitat. La jornada ha comptat també amb la participació de professionals de referència en l'àmbit social i sanitari, com la cap de servei de Benestar Social de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l'Ajuntament de Reus, Àngels Granados, i la tècnica responsable l'Àmbit de Gent Gran i Dependència, Ester Ribé, que han participat en una taula rodona. En una primera anàlisi dels resultats de la implementació del projecte Viure Millor a casa a la nostra ciutat destaca el suport que aquesta iniciativa ha suposat per a les persones grans i les persones cuidadores, que en fan una valoració molt positiva.

La regidora de l'Àrea de Serveis a les Persones, Anabel Martínez Serrano, que ha assistit a la jornada, considera molt interessant la innovació a escala municipal: «L'administració local és la més propera a la ciutadania. Per això, en tots els àmbits, i especialment en el social, és molt important innovar per a oferir un millor servei a les persones que atenem, que en el nostre cas acostumen a ser persones que travessen una situació difícil. Per això vull agrair a la Societat Española de Geriatría y Gerontología (SEGG) i la Confederación Española de Organizaciones de Mayores (CEOMA) que ens hagin ofert l'oportunitat d'implementar el programa «Viure Millor a Casa»».

Reus i Manresa són els únics municipis de Catalunya -n'hi ha d'altres arreu de l'estat- on s'ha implementat el projecte «Viure millor a casa», que ha tingut com a objectiu incrementar els serveis d’ajuda domiciliària a les persones amb dependència per tal d’endarrerir el seu ingrés en centres residencials. Hi han participat 82 persones grans amb graus II i III de dependència i les seves persones cuidadores no professionals. L'edat mitjana de les persones grans participants ha estat de vuitanta-cinc anys, sent un 66% són dones. Pel que fa a les persones cuidadores no professionals, l'edat mitjana és de seixanta-sis anys i 2 de cada 3 són dones.

L’abril del 2023 i amb vigència fins al gener de 2025 es va signar el conveni de col·laboració entre la SEGG i l’Ajuntament de Reus per al desenvolupament del projecte «Viure millor a casa». L'objecte d'aquest conveni és establir les bases de funcionament de la col·laboració per al desenvolupament i implementació d’aquest projecte pilot de recerca i innovació en l’àmbit dels serveis socials adreçats a persones grans en situació de dependència, en concret a persones amb necessitats de cures de llarga durada que es troben en risc de ser institucionalitzades; així com determinar les responsabilitats de les parts.

El conveni té com a objectius facilitar la coordinació sociosanitària, fomentar l'exploració de les vies de cooperació en l'àmbit local i la valoració de les dificultats que es puguin trobar en la provisió comunitària i domiciliària de les cures de llarga durada. Així com promoure la conscienciació i activació de recursos comunitaris com xarxes veïnals o de voluntariat. En definitiva, es tracta d'implementar un adequat pla de suports comunitari i domiciliari que permeti una vida plena en la comunitat.

El projecte de recerca i innovació social «Viure millor a casa» és gestionat per la SEGG i CEOMA i està subvencionat en conjunt amb 2.699.034 euros provinents dels Fons de recuperació europeus Next Generation de la Unió Europea que el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 està promovent en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, dins de la línia estratègica de desinstitucionalització, inclosa en el component 22 «Pla de Xoc per a l'Economia de les Cures i Reforç de les polítiques d'igualtat i Inclusió».

Jornada tècnica del projecte «Viure Millor a Casa»

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.