Notes de premsa
Minut de silenci per condemnar l’assassinat per violència masclista d’una noia de 15 anys
L'Ajuntament de Reus convoca un minut de silenci demà, divendres 29 de novembre, a les 12 h a la plaça del Mercadal per condemnar el darrer assassinat per violència masclista. Es tracta d'una jove de quinze anys assassinada presumptament per la seva exparella diumenge passat, 24 de novembre, a un municipi d’Alacant. No hi havia denúncies prèvies per violència masclista contra el presumpte agressor.
Amb la confirmació d'aquest darrer cas, el nombre de dones assassinades per violència masclista a l'estat espanyol ascendeix a 42 en 2024 i a 1.287 des de 2003, quan es van començar a recopilar aquestes dades.
I el nombre de menors orfes per violència masclista a l'estat espanyol ascendeix a 32 en 2024 i a 465 des de 2013.
L'Ajuntament de Reus reitera el seu compromís en l'erradicació de la violència masclista amb aquesta crida la ciutadania a sumar-se a l'acte.
Com demanar ajuda?
Per demanar ajuda en cas de violència masclista, hi ha un telèfon específic d'atenció i informació: 900 900 120. Funciona les 24 hores cada dia de l'any i atén consultes i urgències. És gratuït, no queda registrat al mòbil i és confidencial.
En cas d'emergència davant d'una agressió, cal trucar al 112 o demanar ajuda per WhatsApp al 601 001 122.
També és important conèixer el senyal internacional de socors per a casos de violència masclista. Es tracta d'un moviment amb la mà. Primer es mostra el palmell de la mà i després es tanca en un puny seguint un ordre: es comença tancant només el dit gros i en acabat la resta, que hi passen per sobre.
Pel que fa a l'Ajuntament de Reus, les dones víctimes de violència masclista són ateses des de l'Àmbit d'Igualtat de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials a través de diversos serveis, com el SIAD i l'OAV.
El SIAD atén, informa, assessora i acompanya, si s'escau, a les dones per a exercir els seus drets en tots els àmbits relacionats amb la seva vida laboral, social, personal i familiar. Per això, ofereix informació i orientació; activació de recursos, en cas que sigui necessari; suport en la tramitació d'ajudes econòmiques; atenció social individual; suport psicològic, i assessorament legal.
Està ubicat al Casal de les Dones, al número 9 de la plaça de la Patacada, i es pot contactar amb aquest servei a través del número de telèfon 977 010 672 o a través del correu electrònic [email protected]. Per a més informació sobre el SIAD es pot consultar l'enllaç següent: https://www.reus.cat/servei-dinformacio-i-atencio-les-dones-siad
L'OAV atén totes les persones (menors, gent gran, dones, amb discapacitat o amb malaltia mental...) víctimes de qualsevol classe de violència. Ofereix els serveis següents: acompanyament a la víctima; activació de recursos, en cas que sigui necessari; suport en la tramitació d'ajudes econòmiques; seguiment de les incidències del servei telefònic d'Atenció i Protecció per a víctimes de la violència de gènere (ATENPRO) de Creu Roja; seguiment de les ordres de protecció; informació i orientació; atenció social; derivació a serveis especialitzats de violència; elaboració de denúncia, si cal, i assessorament legal.
Està ubicada a la comissaria de la Guàrdia Urbana, al número 27 de l'avinguda Marià Fortuny. A més de fer-ho de manera presencial, també es pot contactar amb aquest servei a través del número de telèfon de la Guàrdia Urbana 977 010 092. Per a més informació sobre l'OAV es pot consultar l'enllaç següent: https://www.reus.cat/serveis/oficina-d-atencio-la-victima-oav-0