Notes de premsa

La recerca científica amb IA per al cultiu d’una micro-alga amb aigua de la depuradora de Reus rep el suport CaixaBank Dualiza

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 23/12/2024
Depuradora d'aigües de Reus

El programa CaixaBank Dualiza i FPEmpresa ha concedit un dels seus ajuts anuals al projecte experimental per al conreu de la micro-alga Chlorella vulgaris com a fertilitzant de sòls agrícoles mitjançant l’ús d’intel·ligència artificial i aigua de l’estació depuradora de Reus. Es tracta d’un projecte ja en marxa liderat per l’Institut d’Horticultura i Jardineria de Reus, amb la col·laboració d’Aigües de Reus.

Són un total de 32 els projectes “més innovadors” de Formació Profesional (FP) d’arreu de la geografia espanyola que han estat subvencionats en la vuitena convocatòria d’aquests ajuts. El projecte de l’Institut d’Horticultura i Jardineria de Reus i Aigües de Reus n’ha estat l’únic de les comarques de Tarragona.

La col·laboració entre Aigües de Reus i l’Institut d’Horticultura contempla que l’aigua residual que tracta la depuradora és el banc de proves experimental per al conreu de la Chlorella vulgaris, una micro-alga que té una capacitat molt alta de retenció de CO2, un factor que és molt interessant davant la creixent necessitat de pràctiques agrícoles sostenibles que optimitzin el recursos hídrics i redueixin l’impacte ambiental. L’objectiu principal de tot plegat és optimitzar-ne el conreu en aigües depurades mitjançant eines d’intel·ligència artificial, tot automatitzant el control de paràmetres en el procés de biocultiu.

Recerca al llarg del curs
La recerca es prolongarà al llarg de l’actual curs acadèmic. En una primera fase, els estudiants analitzen les aigües i els paràmetres fisicoquímics de l’estació depuradora amb la col·laboració dels tècnics de la planta i del laboratori d’Aigües de Reus.

La segona fase ja es desenvoluparà en el laboratori i consistirà en el monitoratge i cultiu de la micro-alga en aigua depurada, tot optimitzant el seu creixement. La recerca finalitzarà amb l’aplicació i avaluació en sòls agrícoles per testar-ne l'eficàcia com a biofertilitzant i biopesticida i analitzar el seu impacte en la qualitat del sòl i el rendiment de conreus.

“Aigües de Reus estem molt contents de donar suport a iniciatives com aquesta, i el fet que ara arribi aquest ajut per a la recerca ens demostra la importància i innovació d’un projecte com aquest”, afirma Daniel Rubio, regidor responsable d’Aigües de Reus. “Necessitem de la cooperació de tothom per construir un futur més sostenible i on siguem capaços d’aprofitar millor els recursos que tenim a l’abast”, afegeix.

Depuradora d'aigües de Reus
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.