Notes de premsa

La V Verda incorpora una nova àrea de biodiversitat a la zona del barranc de Calderons

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 24/04/2025
Presentació d'una nova àrea de biodiversitat a la zona del barranc de Calderons
Imatge virtual del projecte d'una nova àrea de biodiversitat a la zona del barranc de Calderons
Imatge virtual del projecte d'una nova àrea de biodiversitat a la zona del barranc de Calderons
Imatge virtual del projecte d'una nova àrea de biodiversitat a la zona del barranc de Calderons
Imatge virtual del projecte d'una nova àrea de biodiversitat a la zona del barranc de Calderons
Àmbit del projecte d'una nova àrea de biodiversitat a la zona del barranc de Calderons

L’Ajuntament de Reus impulsa la creació d’una nova zona de biodiversitat de 9.158m² entre el barranc de Calderons i la urbanització del Pinar. Aquesta actuació suposarà el  desenvolupament d’una nova àrea a la V Verda de Reus amb una inversió de 120.965, 89 euros (IVA inclòs) en el marc del projecte de renaturalització de la ciutat, RENATUReus.

El projecte RENATUReus, de renaturalització i resiliència de la ciutat, compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

L’objectiu de la intervenció és millorar la qualitat ecològica i ambiental d’aquesta zona verda, tot afavorint la presència de fauna i flora autòctona.

Entre les actuacions previstes hi destaca la plantació de vegetació autòctona amb més de 200 arbres i 1.500 arbustos, espècies de ribera i de pineda, adaptades al clima i de baix consum hídric. També es crearà un prat florit sota les línies elèctriques, amb espècies especialment atractives per als pol·linitzadors.

Per tal de fomentar l’atracció d’ocells I papallones  es crearà  un petit abeurador com a punt per atracció d’ocells amb un mirador per tal de poder observar-los, una estructura alçada com a jardí de papallones de caire pedagògic amb plantacions d’espècies nutrícies per la fase d’eruga i de flor per a la fase adulta, promovent el cicle complert de les papallones. També es faran petites depressions per tal d’acumular humitat i fang.

Les actuacions es completaran amb la creació de refugis d’insectes, caixes nius per a ocells i ratpenats i menjadores per a esquirols. També s’adaptarà l’espai per facilitar la naturalització eliminant elements que no encaixen com ara unes porteries de futbol però es  mantindran els bancs, una font i màquines de gimnàs a l’aire lliure.

Amb aquesta actuació, l’Ajuntament de Reus fa un pas endavant en la naturalització del seu entorn periurbà, apostant per un model de ciutat més verd, sostenible i integrador amb la biodiversitat. Un cop aprovat el projecte definitiu es preveu l’execució en un termini de dos mesos però tenint en compte que les plantacions caldria que es realitzessin en la millor època per a la seva supervivència.

Resum de les actuacions

  • Eliminació de vegetació exòtica invasora en el contacte amb el barranc. Eliminació de 12 peus de Broussonetia papyrifera (morera de paper).
  • Eliminació de la gravilla i preparació del sòl per a les plantacions .
  • Retirada de les restes de tanca i porteries del camp de futbol que es portaran a Brigades Municipals per a la seva possible reubicació.
  • Instal·lació d’una tanca de fusta en dues zones on existeix accés directe al marge del barranc i on hi ha un important desnivell, per la qual cosa existeix risc de caiguda.
  • Plantacions: en total, es plantaran 207 arbres i 1515 arbustos.
  • Plantacions de reforç amb orles de rosàcies per potenciació de la fauna:  En algunes àrees concretes del parc, on hi ha actualment espai disponible i no s’interfereix amb les línies elèctriques, es plantaran arbusts de diverses espècies productores de flors i fruits adequats per la fauna.
  • Creació d’un jardí de papallones subarbustius: es pretén crear una estructura nova, un parterre delimitat amb murets baixos, on s’ubiqui una alta densitat de subarbusts florals autòctons que afavoreixen a les papallones i altres pol·linitzadors naturals. També es generaran algunes zones de sembra d’espècies herbàcies que puguin aportar valor pels pol·linitzadors i per espècies d’ocells granívors, per afavorir-ne la seva presència.
  • Creació de bosquetons de ribera: es generarà un bosc de barranc al llarg i en contacte amb el barranc de Calderons, amb la plantació d’arbres, tot esperant que funcionin com un node de regeneració de la vegetació autòctona al barranc.
  • Creació de bosquetons de pineda: en altres punts de la zona verda, on no s’interfereix amb les línies elèctriques, es crearan bosquetons amb pins blancs i pins pinyers, amb un sotabosc de garriga.
  • Creació d’estructures irregulars per a refugi: es crearan 4 estructures que seran una combinació de troncs (reaprofitats de la jardineria del municipi) i pedruscalls amb pedra calcària. Aquestes estructures actuaran de manera eficaç per promoure el refugi de petits rèptils, amfibis i mamífers, així com insectes.
  • Millora del potencial per a la nidificació d’ocells i refugi de rat-penats: ubicació de 5 caixes –niu per ocells insectívors, 2 caixes-niu per ocells de mida més gran i 5 caixes-refugi per a ratpenats. També es col·locaran dos menjadores per esquirols procedents d’un taller que es va realitzar amb famílies.
  • Millora del potencial per als pol·linitzador en la vertical de les línies elèctriques, es generaran àrees de sembra amb crucíferes autòctones, cards i alfals, que afavoreixen caderneres i unes espècies de papallones que pateixen una forta davallada de poblacions.
  • Creació de punts d’abeurada i humitat: se situarà una petita basseta impermeabilitzada per acumular aigua de pluja o bé aportada pel sistema de reg amb mànega. Aquesta zona permetrà l’abeurada i el bany d’ocells de petita mida ja que és una zona amb molta escassetat de recursos hídrics. Al mateix temps, la zona estarà protegida per un mirador per a permetre l’observació de la fauna. També es crearan vuit punts d’humectació i producció de fang, mitjançant la generació de microrelleus deprimits que permetin acumular aigua de pluja i, amb la disposició d’argila, la generació de fang  per a orenetes i altres espècies que la requereixen per a fer el niu.
  • Senyalització interpretativa: plafons informatius i pedagògics per a explicar, per una banda, els aspectes més importants de l’actuació, i per l’altra, les espècies de flora i fauna més remarcables de l’espai.
  • Senyalització de recomanacions: senyalització sobre usos permesos, recomanats i prohibits.

V Verda
L’objectiu principal de la V Verda és crear una xarxa d’espais naturals i seminaturals al voltant de la ciutat i que millori la infraestructura verda unint el sòl agrícola amb el sòl verd urbà, pensant també en el respecte i el coneixement de la natura, recuperant el seu valor mediambiental i la seva vàlua didàctica i augmentar els nòduls de biodiversitat amb espais renaturalitzats com  l’àrea de l’Abeurada, la zona del sud del barri de les Clarisses i ara, també la zona nord a tocar del barranc de Calderons.

Next Generation
L’actuació s’emmarca en el projecte RENATUReus que l’Ajuntament de Reus impulsa amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.

El conjunt de les actuacions plantejades té un calendari previst de juliol de 2023 a desembre de 2025. El pressupost total de les actuacions és de 4.210.526,32, dels quals el 95% serà finançat pels fons europeus.

Presentació d'una nova àrea de biodiversitat a la zona del barranc de Calderons
Imatge virtual del projecte d'una nova àrea de biodiversitat a la zona del barranc de Calderons
Imatge virtual del projecte d'una nova àrea de biodiversitat a la zona del barranc de Calderons
Imatge virtual del projecte d'una nova àrea de biodiversitat a la zona del barranc de Calderons
Imatge virtual del projecte d'una nova àrea de biodiversitat a la zona del barranc de Calderons
Àmbit del projecte d'una nova àrea de biodiversitat a la zona del barranc de Calderons

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.