Notes de premsa

Cicle de cinema solidari a l’IES Baix Camp

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 8/11/2004

gidoria de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Reus i el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació, amb la col·laboració de l’IES Baix Camp, organitzen un cicle de cinema solidari, que inclou la projecció de «Maquiladoras», «Fatimetu» i «Caminantes».

La programació arrenca demà dimarts, 9 de novembre, a les 19:30 h, a l’IES Baix Camp, amb el documental «Maquiladoras», de German Reyes. Es tracta d’una mirada sobre el fenomen creixent de les maquiles a Nicaragua i la gent que les envolta. A Nicaragua, en un context de globalització i d’acords de lliure comerç amb Estats Units, la maquila sembla representar el manà, l’únic camí transitable per al desenvolupament. Malgrat això, la maquila sol ser coneguda per les constants violacions dels drets més fonamentals dels treballadors, per la transgressió de les lleis mediambientals, per no generar riquesa al país on s’ubica i per beneficiar-se de l’exempció de tota mena d’impostos. En aquesta sessió participarà al fòrum Germán Reyes, director del documental i el nicaragüenc Richard Loza, autor de la banda sonora original.
El dimarts, 16 de novembre, a la mateix hora, es projecta «Fatimetu», de John Andueza. Aqueta és la història d’una dona, Gurutze, que per amor a un home sahrauí, es trasllada des de la verda terra basca al desert. Pateix la guerra i l’exili, es casa amb Mohamed Salem i suporta amb dignitat les adversitats de la duríssima vida del desert, als campaments atacats pel Marroc. Gurutze va viure els pitjors moments de la repressió, contra els sahrauís, fins que es van constituir els campaments de Tindouf, per un costat, i els murs defensius de més de 500 quilòmetres fets pels marroquins per dividir el territori i per impossibilitar la mobilitat del Front Polisario. En aquesta sessió, participarà al fòrum Mertxe Garayalde Catarain, membre de l’Associació d’Amistat amb el Poble Sahrauí a Donostia.
Finalment, dimarts, 30 de novembre, a les 19:30 h, s’hi podrà veure «Caminantes», de Fernando León de Aranoa. La història passa als primers mesos de l’any 2001, a Nurio, una petita població indígena de l’altiplà mexicà, on els seus habitants es preparen per rebre els participants de la marxa promoguda per l’Ejercito Zapatista de Liberación Nacional (EZLN) en el seu camí des de l’Estat de Chiapas fins a la capital del país, Mèxic DF, amb el propòsit de reconèixer els drets culturals de la població indígena. El documental inclou una entrevista amb el subcomandante Marcos, que s’ha convertit en el portaveu de les reivindicacions indigenistes i en tot un símbol de l’antiglobalització. En aquesta sessió participarà al fòrum Iñaki García, membre del Col·lectiu de Solidaritat amb la Rebel·lió Zapatista.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.