Notes de premsa

La jornada sobre aules d’acollida i Plans Educatius d’Entorn, a la Fira de Reus<br />

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 14/06/2005

t aquest curs 2004/2005 s’ha començat a desenvolupar el Pla per a la Llengua i la Cohesió Social impulsat pel Departament d’Educació basat en la consolidació de la llengua catalana com a eix vetebrador d’un projecte plurilingüe, en el foment de l’educació i en la promoció de la igualtat d’oportunitats. Per tal de fer balanç d’aquesta tasca i mostrar-ne l’experiència i el treball realitzat, l’Equip de suport de la Llengua, Interculturalitat i Cohesió social (LIC) dels Serveis Territorials Tarragona organitzen, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Reus, la I trobada LIC. Aquesta trobada té per objectiu, doncs, la difusió dels projectes iniciats i de bones pràctiques docents, amb la finalitat de ser una oportunitat de reflexió i de descoberta.

La jornada comença a les 9:30 h i es clourà a les 13:45 h, al Palau de Fires i Congressos de Reus.
La trobada s’estructura entorn dos eixos de treball, a partir de les actuacions que s’impulsen des del Pla per la Llengua i la Cohesió Socials del Departament d’Educació i Família de la Generalitat de Catalunya: la presentació d’experiències de les aules d’acollida i els plans educatius d’entorn.
En acabar la inauguració de les jornades, a les 9:45 h, el director de Serveis Territorials d’Educació, Josep M. Pallàs, la tinenta d’alcalde d’Educació i Família de l’Ajuntament de Reus, Empar Pont, i el subdirector general de Llengua i Cohesió Social, Josep Vallcorba, atendran els mitjans de comunicació interessats.
Les aules d’acollida són el marc de referència i un entorn de treball obert dins del centre educatiu que facilita l’atenció immediata i més adequada de l’alumnat nouvingut. És a dir és el primer contacte que l’alumne té amb la societat catalana, la seva porta a través del centre educatiu. Així mateix és un recurs pedagògic que dóna suport al professorat per fer front als nous reptes educatius.
Els plans educatius d’entorn
La ciutat de Reus és una de les 25 ciutats escollides per a desenvolupar el Pla educatiu d’entorn (PEE), al CEIP Pompeu Fabra. Altres Plans de la demarcació són el del Vendrell i el de Tarragona. Una de les característiques d’aquests plans és que els cogestionen el Departament d’Educació de la Generalitat i els ajuntaments.
Els Plans es posen en marxa sota la premissa que l’escola té capacitat per comprometre’s amb un projecte educatiu de la comunitat, i moltes vegades, de liderar-lo. Una escola que esborri els límits entre el dins i el fora de l’aula i que estableixi estratègies educatives perquè l’aprenentatge dels infants vagi més enllà dels horaris escolars, fins a l’educació no formal i informal.
Per la qual cosa, les dimensions fonamentals del Pla seran:
establir relació els diferents centres educatius del territori,
mobilitzar els recursos del territori per millorar l’èxit escolar: els programes de coordinació entre la ciutat i l’escola com per exemple l’oferta cultural i d’aprenentatge de les institucions als escolars, projectes conjunts escola-ciutat...,
organitzar els horaris per estendre el concepte més enllà de l’escola: per connectar amb les entitats i les institucions locals que ofereixen activitats educatives extraescolars, per cedir espais, i per intercanviar objectius i instruments que possibilitin amb un projecte educatiu compartit.
Aquesta jornada s’adreça a professors i professores de centres de primària i secundària, a coordinadors i coordinadores de la Llengua, Interculturalitat i Cohesió social dels centres (CLIC) i a tècnics d’ajuntaments. S’espera l’assistència de prop de 300 professionals.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.