La junta de portaveus aprova una resolució sobre els incidents a Vandellòs II

Cerca declaracions Institucionals

E.g., 28/11/2024
E.g., 28/11/2024
Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 17/06/2005
Resolució de la Junta de Portaveus

nta de Portaveus de l’Ajuntament de Reus ha aprovat per majoria, a instàncies del grup municipal d’ICV-EA, una resolució sobre els incidents a la central nuclear de Vandellòs II i la reforma del Consell de Seguretat Nuclear que remetem a continuació.

El 25 d’agost de 2004 es va produir el trencament d’un tram de canonada del sistema d’aigua de servei essencials de la central nuclear de Vandellós-2. El Consell de Seguretat Nuclear en una nota de premsa, datada el dia següent, informa que s’havia produït una fuita d’aigua en un tram de canonada d’un dels dos sistemes de refrigeració dels serveis centrals, manifestava que aquest incident no havia representat cap perill per als treballadors, la població o el medi ambient i es classificava en el nivell 0 en l’Escala Internacional de Successos Nuclears (INES).

El dia 8 d’octubre d’aquest mateix any, el CSN publicava una segona nota on informava que existia un altre sistema redundant en una situació que podria haver evolucionat semblantment a l’anterior i en conseqüència es reclassificava a nivell 1 de l’escala INES.

Una carta de Greenpeace, de data 28 de febrer de 2005, denuncia la gravetat dels incidents, el que ocasiona la rectificació del CSN, que el dia 21 de març de 2005 admet que una inspecció multidisciplinar feta del 20 a 23 de setembre i els dies 6 i 7 d’octubre de 2004 va concloure que els càlculs efectuats el mes d’agost per la central nuclear sobre la seguretat eren erronis i el sistema d’aigua de serveis essencials no es trobava en condicions de garantir la seguretat de Vandellós-2.
És a dir, el CSN va permetre el funcionament de la central nuclear entre finals de setembre de 2004 fins març de 2005 en condicions de seguretat molt degradades.
L’actitud del CSN davant els problemes de seguretat de les centrals nuclears es cada cop més permissiva. Existeixen nombrosos exemples, com la preocupant passivitat amb els problemes d’esquerdes de la central nuclear de Garoña, la política de màniga ampla enfront les importants deficiències detectades el passat mes de desembre de 2003 en el sistema de refrigeració de la central nuclear de Zorita, el retard a reaccionar a les incidències de Vandellós-2, o la cada cop més freqüent autorització per part del CSN d’excepcions al compliment de les normes de funcionament de las centrals nuclears.
Més enllà de la necessària modificació de les polítiques energètiques del país que passen per l’impuls d’altres fonts energètiques i la disminució fins a la supressió de les centrals nuclears; és una necessitat inajornable emprendre una profunda reforma legal del Consell de Seguretat Nuclear si es vol que aquest organisme garanteixi de debò el respecte a la salut de les persones, preservi el medi ambient, actuï amb independència dels interessos de la indústria nuclear i asseguri que té un funcionament transparent i eficaç.
Per tot això, l’Ajuntament de Reus proposa l’adopció dels següents
ACORDS
1. Expressar la condemna a l’actuació del CSN en l’incident de Vandellós-2, exigint que s’adoptin totes les mesures per garantir la seguretat en el funcionament de les centrals nuclears. Demanar l’aplicació d’una sanció exemplaritzant a les empreses que exploten la Central nuclear de Vandellòs-2.
2. Exigir que abans de la nova posada en marxa de la Central Nuclear Vandellòs-2 s’adoptin les mesures i s’efectuïn les verificacions necessàries per determinar-ne l’absoluta seguretat de les instal·lacions, com a única via per la recuperació de la confiança de la ciutadania.
3. Sol·licitar al Govern de l’Estat que emprengui una profunda reforma de la normativa reguladora del CSN amb la finalitat de garantir la transparència i eficàcia del seu funcionament i la participació dels ens locals afectats, reforçar la seva independència efectiva de les empreses productores, augmentar el control parlamentari sobre el Consell, el caràcter col·legiat en el funcionament del ple i la màxima professionalització de les activitats de comunicació interna i externa, així com de les relacions internacionals, facilitant la participació de la societat civil i la ciutadania i les organitzacions interessades en el medi ambient.
4. Reclamar la participació de la Generalitat en l’exercici de les funcions atribuïdes al Consell, mitjançant l’establiment dels pertinents acords entre la Generalitat i aquest ens.
5. Impulsar una modificació de la Ley 25/1964, de 29 d’abril, d’energia nuclear, amb la finalitat d’eliminar tota referència a la promoció d’aquest tipus d’energia i concloure el desenvolupament legal en curs per fer efectiva l’obligació de les empreses generadores de residus radioactius de gestionar-los al seu càrrec a través de l’establiment de les corresponents taxes.
6. Crear una unitat administrativa, depenent de la Secretaria General, encarregada de proporcionar informació tècnica a la ciutadania sobre els assumptes del CSN, incloent informació sobre la resposta en cas de emergències, esdeveniment en les instal·lacions, emissions al medi ambient, gestió dels residus...
7. Notificar els acords al President del Govern de l’Estat espanyol, als Grups Parlamentaris del Congrés de Diputats i al Consell de Seguretat Nuclear.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.