Notes de premsa

Ban de l’alcalde amb motiu de la sequera

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dissabte, 2/07/2005

alde de Reus ha signat un ban motivat per la situació de sequera que pateix Catalunya, amb les mesures d’estalvi d’aigua que seran d’aplicació al terme municipal de Reus:

«El Decret 93/2005, de 17 de maig, d’adopció de mesures excepcionals en relació amb la utilització dels recursos hídrics, estableix un seguit de mesures que tenen per objecte intensificar l’estalvi i l’aprofitament més eficient de l’aigua fins que els recursos superficials i subterranis i, especialment, les aigües embassades recuperin els nivells necessaris. L’aplicació de les mesures que s’hi preveuen està en funció del fet que se superin els llindars d’excepcionalitat previstos a l’annex 4 del mateix Decret. A tal fi, l’article 8.1 i la disposició final primera disposen que l’Agència Catalana de l’Aigua ha de publicar les dades sobre la situació de les reserves de cada conca o sistema, els valors dels diferents indicadors establerts per cada conca o sistema, així com l’entrada o sortida dels diferents escenaris descrits en el Decret.
En l’edicte de 2 de juny de 2005 , publicat al DOGC Núm. 4398 de 3 de juny de 2005, es fan públics els valors dels indicadors establerts per cada conca o sistema i l’entrada en l’escenari d’excepcionalitat així com de la relació de municipis afectats per tenir part o la totalitat del seu terme dins d’una de les conques o sistemes en aquest escenari.
En compliment del que disposa l’esmentat Decret i atès que Reus es troba en la relació de Municipis en estat d’excepcionalitat I inclosos en l’edicte citat, seran d’aplicació al terme Municipal de Reus les següents mesures d’estalvi d’aigua:
1.- Fonts Ornamentals
Totes aquelles que no disposin de recirculació d’aigua romandran aturades.
Les que disposin de sistema de recirculació d’aigua en circuit tancat només estaran en funcionament entre les 19 i les 21 hores.
Es col·locaran cartells a peu de cada font informant dels motius de la seva aturada i del horari de funcionament.
2.- Rec de Parc i Jardins Públics

El rec de parcs i jardins públics, actualment connectats a la xarxa d’aigua potable, es reduirà al mínim indispensable, amb un màxim de 450 m3/ha/mes.
3.- Neteja viària
El subministrament d’aigua a camions cisterna i equips de neteja viària es realitzarà de pous d’aigua no potable. Addicionalment al punts de carrega d’aigua no potable existents, s’habilitaran nous pous d’aquestes aigües per tal d’agilitar i facilitar la carrega de les cisternes.
Es col·locaran cartells a totes les cisternes informant de l’utilització d’aigua NO POTABLE, com a mesura d’estalvi en compliment del Decret citat.

4.- Reg de Camps de Golf
La utilització d’aigua de recursos propis no procedents de depuradora d’aigües residuals per al reg de camps de golf no podrà superar les dotacions que figuren a la taula següent:
Mes Dotació (m3/ha)*
Gener 150
Febrer 150
Març 150
Abril 400
Maig 400
Juny 500
Juliol 600
Agost 600
Setembre 500
Octubre 400
Novembre 150
Desembre 150

* Les hectàrees mesurades seran la suma de les superfícies dels Tees, greens i carrers. La superfície dels carrers es determinarà multiplicant la distància total dels carrers per l’amplada màxima.
5.- Piscines d’us públic
Els propietaris i/o explotadors de piscines d’us públic vetllaran per l’ús racional de l’aigua i el consum moderat , assegurant al màxim l’estalvi de la mateixa.
Totes aquelles piscines o zones aquàtiques que disposin de sortidors, o salts d’aigua, els mantindran aturats per tal de minimitzar les pèrdues d’aigua per evaporació.
5.- Piscines d’us privat
S’aplicaran les mateixes mesures que per les piscines d’us públic.
6.- Reg de jardins privats
El reg de jardins privats connectats a la xarxa d’aigua potable, al igual que s’establia pel públics, es reduirà al mínim indispensable, amb un màxim de 450 m3/ha/mes.
7.- Consums domèstics i industrials
A tots aquells subministraments domèstics i industrials que mantinguin consums elevats d’aigua, se’ls remetrà escrit informatiu individualitzat per tal de que prenguin major consciència de la seva situació i vetllin per l’ús racional i l’estalvi de l’aigua.
8.- L’incompliment de les mesures esmentades es considerarà infracció tipificada en l’article 116 c) del RDL 1/2001, de 20 de juliol, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei d’Aigües, la qual se sancionarà en el seu grau màxim d’acord amb els criteris de l’article 117 de la citada disposició, sens perjudici del que preveu l’article 12 del Decret del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, núm. 93/2005, de 17 de maig, de mesures excepcionals en relació amb la utilització dels recursos hìdrics.
9.- Aquesta Alcaldia recorda a tots els ciutadans que la situació actual d’excepcionalitat aconsella una utilització i un consum racional de l’aigua, intensificant l’estalvi i el seu aprofitament més eficient per tal d’evitar, en el futur, retornar a temps, no massa llunyans, en que la manca de reserves va incidir molt negativament en la seva qualitat de vida.

Reus, 16 de juny de 2005

L’ALCALDE,

LLUÍS MIQUEL PÉREZ SEGURA

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.