Notes de premsa

Prevenció de la contaminació per ozó troposfèric

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 12/06/2007

a de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus avisa del risc que s’enregistrin altes concentracions d’ozó troposfèric degut a situacions d’estabilitat atmosfèrica motivades per les altes temperatures i la falta de vent.

En cas que se sobrepassi el nivell d’informació es comunicarà als mitjans de comunicació, als Centres Cívics, als Casals d’estiu i als centres esportius, per tal d’arribar a la població més sensible (gent d’edat avançada i nens) que alhora poden estar fent activitats esportives. Si l’episodi té lloc abans del 22 de juny, també s’avisarà als centres escolars.
A Reus hi ha una unitat de xarxa de vigilància i control de l’Aire i les dades es poden consultar en la pàgina web de la generalitat: www.gencat.net/mediamb/qaire/ciozo.htm
L’any 2006 no es va superar cap vegada el llindar d’informació a la població i es va superar en dues ocasions el valor objectiu a llarg termini per a la protecció de la salut humana pel 2010, que marca el decret, el valor és de 120 micrograms i no es pot superar en més de 25 dies per any de mitjana en 3 anys.
Segons la concentració i la durada de l'episodi, els símptomes més probables són tos, irritacions a la faringe, coll i ulls, dificultats respiratòries (gola seca) i empitjorament de la funció pulmonar. També malestar general, disminució del rendiment, cansament o mal de cap.
Si se supera el llindar d'informació, es recomana com a prevenció que les persones més sensibles a la contaminació atmosfèrica (persones amb problemes respiratoris, gent gran i nens petits) evitin fer esforços físics a l'aire lliure, principalment si produeixen fatiga, són de llarga durada i es realitzen entre les 10:00 i les 16:00 h. En cas de superar el llindar d’alerta l’avís es fa extensiu a tota la població.
L'ozó és un gas incolor, invisible i d'olor agradable. Es tracta d'una molècula formada per tres àtoms d'oxigen (O3), a diferència de la molècula d'oxigen que respirem i que és formada per dos àtoms (O2). El tercer àtom de l'ozó té tendència a separar-se de la molècula d'ozó, combinar-se amb altres elements químics i oxidar-los. Aquesta característica fa de l'ozó un gas molt reactiu.
Cal no confondre amb l’ozó estratosfèric o capa d’ozó, ja que en aquest cas, l’ozó està entre 20-25 km d’altura i ens protegeix de la radiació ultraviolades del sol. En canvi, la major part de la producció d’ozó troposfèric (a menys de 10 km d’alçada) és a causat per activitats humanes. A Reus la seva producció és deguda majoritàriament al trànsit de vehicles, als processos industrials i als subministraments de benzina.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.