Notes de premsa

L’Àrea de Medi Ambient compensa les seves emissions de CO2 durant la setmana del Medi Ambient

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 26/07/2007

a de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus destinarà 500 euros a projectes per pal·liar les emissions dels gasos d’efecte hivernacle. Amb aquesta mesura de sensibilització, compleix el comprimís de compensar amb la producció d’oxígen les emissions de CO2 de l’àrea durant la setmana del Medi Ambient.

El càlcul de les emissions de CO2 de l’Àrea de Medi Ambient s'ha realitzat a partir d'un estudi previ del consum d'energia associat a les tasques realitzades pels 43 treballadors de l'àrea. Per fer-ho, s'ha comptat, durant una setmana (del 4 al 10 de juny), el consum d'electricitat a les oficines i el consum de combustible gastat en concepte de desplaçaments per motius laborals.
Així, tenint en compte que 1 kWh d'electricitat equival a l'emissió de 438,71gr de CO2 i que cada quilòmetre recorregut en cotxe correspon a l'emissió de 230gr (gasolina), 197gr (gas-oil) i 177gr de CO2 (biodièsel 10%), s'ha arribat al resultat de 936,75 kg de CO2/setmana.
Si s'extrapolen aquestes emissions al total d'un any, es conclou que l'Àrea de Medi Ambient emet unes 48,7 Tn CO2/any, que dividit pels 43 treballadors són 1,13 Tn CO2/(persona·any). La mitjana d'emissió per càpita a l'Estat Espanyol, dades del 2002, és de 7,8 Tn CO2/(persona·any) .
El 32% d'aquestes emissions són atribuïbles al consum d'electricitat, mentre que el 68% restant estan vinculades a l'ús de vehicles motoritzats.
L'estudi ha permès detectar els dispositius de les oficines que més electricitat consumeixen. Del total d'electricitat consumida, el 40 % ho ha estat per l'ús d'ordinadors, el 30% pels fluorescents i un 11 % per les bombetes d'incandescència.
S'ha calculat que apagar els standbys dels equips informàtics quan aquests no es fan servir pot arribar a suposar un estalvi elèctric per a les oficines de medi ambient de 3.230 kWh/any, que suposa deixar d'emetre 1,4 Tn de CO2 cada any a l'atmosfera.
Compensar les emissions de gasos
El Protocol de Kyoto i les regles que el desenvolupen estableixen diferents mecanismes per facilitar als països desenvolupats la consecució dels seus objectius de reducció i limitació d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.
L’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus utilitzarà els Mecanismes de Desenvolupament Net (MDN) per compensar les seves emissions durant la setmana del Medi Ambient.
El MDN és el mecanisme que permet que els països amb compromisos de reducció, així com les entitats legals públiques o privades domiciliades en aquests països, puguin augmentar les seves emissions quan implantin projectes de reducció d'emissions en països en vies de desenvolupament.
Iniciatives com «ZeroCO2», ofereixen la possibilitat de participar en projectes MDN certificats per Nacions Unides per compensar voluntàriament les emissions de gasos d'efecte hivernacle que hagi generat una activitat concreta.
Participar en projectes MDN és tan fàcil com fer donacions econòmiques a través de la web (www.ceroco2.org). A títol orientatiu, 1.000 kg de CO2 es compensen amb 10 euros d'inversió en aquest tipus de projectes.
Consells d’estalvi energètic a la llar
L’Àrea de Medi Ambient ofereix des de l’Espai d’Informació Ambiental (ubicat a la plaça Anton Sabater) un servei d’assessorament en tot allò relacionat amb l’eficiència energètica, les energies renovables i el canvi climàtic. Alguns consells basics per estalviar energia a la llar són:
- Pensar sobre la disposició de la llar, sobre l’ús que fem dels diferents espais, els serveis que demanem a cada lloc i com satisfer-los.
- No deixar mai encès un llum, connectat un electrodomèstic o engegat un aparell que no es fa servir.
- No deixar connectats els «permanents» (el pilot vermell o verd) d’un aparell electrònic sino es fa servir durant un període de temps llarg (poden arribar a gastar el 25 % del consum de l’aparell en ple funcionament). El pilot vermell o verd d’un aparell indica consum sense cap servei a canvi.
- No deixar oberta una aixeta d’aigua que no s’utilitza (el consum d’aigua va sempre molt relacionat amb el consum d’energia).
- No comprar només seguint la publicitat. Reflexionar abans de comprar un aparell elèctric que només estalvia un petit esforç ocasional (el raspall de dents elèctric seria l’exemple més clar).
- Pensar com podem aïllar la llar per evitar pèrdues de calor a l’hivern (aïllament tèrmic en parets i sostre, doble vidre, cortines) i evitar l’entrada de sol a l’estiu (persianes, ombrel·les, tendals).

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.