Notes de premsa

Sobre els efectes de les pluges al barranc de Barenys

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 23/08/2007

guiment que els tècnics de l’Ajuntament de Reus i de l’ACA van fer del barranc i de la depuradora arran de les pluges caigudes el passat 22 d’agost confirmen que els sistemes de tractament de les aigües van funcionar correctament i que la depuradora de Reus no va abocar aigües fecals de forma incontrolada a la riera. L’estació depuradora va respondre als estàndars exigits.

L’EDAR està dissenyada per tractar en èpoques de pluja cinc vegades el cabal mig de tractament, igual com la resta de depuradores de Catalunya. A partir d’aquest llindar, l’aigua que arriba a la depuradora que es deriva fora del sistema compleix uns requisits de qualitat (amb una dilució mínima de 5:1, tal com estableix l’ACA per al disseny de tots els sitemes de sanejament).
Els tècnics també van fer un seguiment del barranc i van observar que presentava un cabal moderat al seu pas per Reus. En arribar a Salou, aquest cabal encara era moderat tot i que superior al que procedia de Reus, donada l’extensa conca de recollida del barranc. D’altra banda, no tot el cabal que arriba a les platges en període de pluja, ni la brutícia com ara canyes, ampolles, envasos, terres, bosses de brossa, etc... provenen de Reus ni tenen cap tipus de relació amb la gestió dels sistemes de sanejament. Val a dir que existeix un risc que es produeixin abocaments incontrolats al barranc que no tenen relació amb el sistema de sanejament de Reus, i més quan aquesta riera passa per diferents termes municipals.
Els diferents governs municipals han tingut històricament com una de les seves preocupacions la millora constant dels sistemes de sanejament de la ciutat, invertint-hi de forma contínua, i tradicionalment han superat els estàndars de la majoria de municipis. De fet, Reus depura les seves aigües residuals des de fa més de 70 anys, fins i tot, en temps en què això no era una obligació legal, mentre que la majoria de depuradores de Catalunya s’han construït recentment, a instàncies de la Generalitat i a l’empara de la normativa europea.
L’Ajuntament de Reus té en vigor el tercer Pla Director de Sanejament, un document en el qual es té especial cura de tots aquells aspectes relacionats amb la protecció dels abocaments al medi amb criteris molt per sobre dels estàndards legals.
En el marc d’aquest pla, l’Ajuntament i l’ACA van signar l’octubre de l’any passat diferents convenis de col·laboració per millorar les xarxes d’abastament i de sanejament d’aigües del terme municipal. Un dels convenis signats va ser el que ha de permetre l’ampliació de l’estació depuradora d’aigües residuals. El projecte aprovat preveu ampliar la capacitat de tractament de la planta dels actuals 25.000 m3/dia fins als 35.000 m3/dia. L’agència finançarà al 100% la redacció del projecte i l’execució de les obres, que compta amb una subvenció del 85% del cost total provinent dels Fons Europeus de Cohesió.
També en el marc del pla director, l’Ajuntament va inaugurar el passat mes de maig al polígon Agro-Reus el primer d’un conjunt de grans dipòsits anomenats Anti-DSU, que minimitzen els abocaments d’aigües pluvials a la xarxa de barrancs del terme municipal. El dipòsit, que va representar una inversió de 615.633,14 euros, recull la primera aigua de pluja (i, per tant, la més bruta) que circula per la xarxa de sanejament per evitar que en cas de forta avinguda, sigui abocada directament als barrancs. Un cop passades les pluges, l’aigua es pot enviar a la depuradora per ser tractada adequadament.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.