Notes de premsa

La Regidoria de Joventut planteja l’emancipació i la participació com a prioritats de mandat

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 11/10/2007

gidoria de Joventut de l’Ajuntament de Reus, encapçalada per Ernest París, planteja nous objectius per al període 2007-2011, en un mandat en què les accions de joventut s’articulen entorn una regidoria autònoma, no vinculada a l’Àrea de Cultura com havia estat en el mandat passat. Justament, un dels plantejaments de la regidoria consisteix a agrupar tots els serveis que l’Ajuntament presta als joves i passar a ser la finestreta única a través de la qual el consistori dóna resposta a les seves necessitats i recull les seves aportacions. Emancipació i participació seran les dues grans línies polítiques d’actuació del quatrienni.

Coordina les polítiques municipals de joventut - Finestreta única
La regidoria coordinarà les polítiques municipals de joventut i agruparà les responsabilitats que fins ara es repartien en el Pla Transversal de Joves i l’Oficina del Pla Jove de l’IMAC (Àrea de Cultura).
Com a finestreta única en matèria de joventut, es planteja ser el contacte i la porta d’entrada per a tots els joves a les polítiques de joventut que es desenvolupen des de l’Ajuntament de Reus, unes actuacions que no només promou la regidoria de Joventut però que coordinarà, aportant els criteris tècnics, des del coneixement de la realitat juvenil, recollint la visió dels joves, les seves necessitats, la seva veu, etc...

Emancipació i participació
Es plantegen dues línies clares d’actuació: l’emancipació i la participació.
Emancipació, amb l’Oficina per a l’emancipació juvenil
L’Oficina per a l’emancipació juvenil vol garantir que les persones joves puguin definir lliurement i en igualtat d’oportunitats el seu propi projecte de vida. Farà polítiques actives per potenciar l’autonomia personal actuant en els àmbits del treball, la formació, l’habitatge, la mobilitat, la cultura i la salut, amb polítiques que estan destinades a joves d’entre 16 anys —que acaben l’etapa d’escolarització obligatòria i emprenen la transició cap al món educatiu-laboral, etc...— fins als 35 anys.

Participació
Una altra de les grans línies de treball de la regidoria és l’aposta per la participació dels joves, d’entre 12 i 30 anys, però tenint en compte i diferenciant dues franges d’edat: la primera joventut, entre els 12 i els 18 anys, amb els quals es treballarà sobretot el foment de la participació, la cohesió social i la dinamització al carrer i als centres d’ensenyament secundari, i els joves a partir de 18 anys entre els quals es promouran iniciatives juvenils d’associacions, grups de joves o joves individuals i es donarà suport i es fomentarà l’associacionisme i la participació.

Nou Equipament de Joventut a La Palma
La regidoria de Joventut aposta per un equipament integral de Joventut ubicat als jardins de la Palma que vol ser la finestreta única per a l’atenció al jove, el seu punt de trobada i l’espai on l’Ajuntament rebrà les seves propostes.
A La Palma s’integraran l’Oficina per l’emancipació juvenil, sales d’ús polivalent per a les entitats, un espai de treball pels temes de participació i un espai per a la regidoria.
El paper de les entitats juvenils dins la regidoria
Joventut articularà un òrgan de participació per a les entitats juvenils i els joves de Reus, les característiques del qual s’acabaran de definir conjuntament amb les entitats juvenils
D’altra banda, la pàgina web de Joventut es vol convertir en un canal eficaç de comunicació amb i entre els joves i les entitats, un canal de transmissió de la informació, una eina per agilitzar tràmits i consultes, per trobar assessorament via telemàtica. La reelaboració, actualització i modificació d’aquest canal de comunicació es farà de manera participativa amb els joves i les entitats.

Convenis de col·laboració amb les entitats i subvencions
L’any 2007 les subvencions a entitats juvenils o grups de joves de Reus s’han dividit entre subvencions per a activitats fixes anuals i despeses de funcionament i subvencions a través de convenis de col·laboració per a activitats puntuals de les entitats. Les subvencions, que Joventut concedia a través de l’IMAC, passaran a gestionar-se des de la pròpia regidoria de Joventut, que treballa en l’elaboració d’unes noves bases. Es faran amb la participació dels joves a través del Consell de Joves o bé l’òrgan de participació que es decideixi crear per tal que resultin el més consensuades possible.

Primera trobada amb entitats
Aquesta setmana Ernest París s’ha reunit amb les entitats juvenils de Reus per presentar les principals línies de treball de la regidoria i per convidar-les a participar de les polítiques juvenils de la ciutat i incorporar les seves propostes.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.