Notes de premsa

El Festival Europeu de Cinema del Medi Ambient de Catalunya, a Reus

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 16/10/2007

illors produccions de la 14a edició del Festival Europeu de Cinema del Medi Ambient de Catalunya es podran veure a Reus entre el 17 i el 20 d’octubre.

Per segon any consecutiu, l’Espai d’Informació Ambiental acollirà una selecció dels millors treballs del certamen d’aquestes característiques amb més història d’Europa. El festival se celebra el mes de juny, al voltant del Dia mundial del Medi Ambient, en tres seus diferents (Tortosa, el Prat de Llobregat i Sant Feliu de Guíxols), però posteriorment augmenta la seva difusió amb projeccions dels millors treballs en altres municipis. La mostra que se celebra a Reus està cedida per l’organització del festival. Aquesta mostra es podrà veure també a altres ciutats d’arreu Vitòria, Andorra, Cornellà, Martorell, Alguaire, i altres per confirmar.
L’objectiu del festival és doble: Crear una plataforma per a la difusió de les pel·lícules de temàtica mediambiental realitzades per petites productores que tenen dificultat per ser emeses en les sales comercials; i Treballar els diferents problemes i realitats mediambientals des d’una perspectiva cinematogràfica, que permet utilitzar un llenguatge més pròxim.
Aquest és el segon any de la mostra a Reus. La bona acollida de la primera edició ha motivat a repetir una experiència que permet impulsar un dels objectius de l’Espai d’Informació Ambiental: Introduir noves fórmules per treballar sobre el medi ambient més enllà de les tradicionals jornades i tallers. En aquesta segona edició s’hi podran veure produccions espanyoles, d’EUA, Mèxic i Itàlia, entre altres. Així com la participació també del grans canals de Documentals com, Oceana o National Geographic. Destaca en aquesta mostra la quantitat de noms populars que cada cop més aposten per donar suport a aquestes produccions i desenvolupar els seus propis projectes. Noms com Daryl Hanah, Leonardo Di Caprio, Matt Daemon o Robert Redford.
La programació consta de tres sessions diàries, una a les 16.00 h, una altra a les 18:30 h i una a les 20:00 h. El dissabtes dia 20 a les 11:00 h, s’ha programat una sessió dirigida a un públic familiar amb dos pel·lícules d’animació de producció mexicana i que han tingut un gran ressò mediàtic en aquell país. Es tracta del curt-metratge «El bosque del zorrito», i d’«Equinnocio y la piramide mágica».

Programa
Dimecres 17
SESSIÓ 1. De 16:00 a 17:00 h:
- KONONGA (Suïssa): Abocats a una situació de crisi alimentaria, mes o menys segons els anys, els habitants de Kononga, al nord de Burkina Faso, depenen principalment de la pluja per sobreviure.
- AGUA (Espanya): En el món 1.100 milions de persones no tenen subministrament d’aigua potable… Què passaria si fossis una d’elles?
- FLOW (Suècia): L’aigua ocupa un paper vital en nombrosos aspectes de la vida humana. En aquest documental de trobada realitzadors i artistes es dediquen a investigar diverses possibilitats narratives. Imatges de ficció i animació s’entrellacen per explorar aquests elements cinemàtics i artístics, Així com la interacció entre ells.
SESSIÓ 2. De18:30 a 19:30 h:
- LA LLUVIA Y LAS NUBES (Mèxic): Produïda per l’Institut Mexicà de Tecnologia de l’Aigua. El documental ens explica el cicle de l’aigua, com es formen els núvols i la pluja.
- CARPA DIEM (Itàlia): No malgastis l’aigua, segur que aquesta aigua la necessita algú altre.
- HABITATS MARINOS EN PELIGRO: Una producció de OCEANA.
- MI HUELVA TIENE UNA RIA (Espanya):Huelva és una ciutat portuària del sud d’Espanya. Al 1964, Franco va imposar la creació d’un Polígon Químic sobre el passeig marítim que uneix la ciutat amb la Ria. Huelva perd la seva identitat marinera. Els habitants pateixen les conseqüències de la contaminació sobre la seva salut i el Medi ambient. 4 noves centrals tèrmiques pretenen instal·lar-se a la zona en contra de la voluntat dels ciutadans de recuperar la Ria. Avui, en democràcia, la instal·lació d’aquestes indústries es torna a viure com una imposició del poder en contra de la voluntat del poble.
SESSIÓ 3 . De 20:00 a 21:30 h
- WATER PLANET
- L’AIGUA INVISIBLE (Anglaterra Itàlia): Una investigació parlamentaria per esclarir el motiu de la manca d’aigua. Les malalties associades a la pèssima qualitat de l’aigua no paren d’augmentar. I Moltes famílies no poden pagar les factures de xifres astronòmiques del que hauria de ser un bé comú.

Dijous 18
SESSIÓ 1. De 16:00 a 17:00 h
- GAIA (Espanya): És la història de dues plantes que lluiten per la seva llibertat.
- NASIJA (Espanya): M’agraden els colors vius, els que alegren la vida, el colors intensos. Potser encara no els reconeguis, voldria mostrar-te’ls petita. Si pogues...
- PRAIA DE MONTE GORDO (Espanya): A la platja de Monte Gordo (Algarve, Portugal) a l’ombra dels blocs d’apartaments turístics, subsisteix una petita comunitat de pescadors artesans. El documental explica la rutina d’aquesta platja durant un any, des de l’hivern solitari als concorreguts diumenges d’estiu. Sol D’Or al Millor curt-metratge 2007 i selecció de Curts
SESSIÓ 2. De 18:30 a 19:30 h.
- DHLOVELFE (EUA). Daryl Hanah.
- DIAS EXTRAÑOS EN EL PLANETA TIERRA (EUA). Documental de National Geographic.
SESSIÓ 3. De 20:00 a 21:30 h.
- FRENCH FRIES TO GO (EUA)
- CRISIS PETROLIERA UN DUR DESPERTAR (Suïssa): L’addicció de la nostra civilització al petroli xoca de front amb la geologia. Un documental cautivador, intel·ligent i tremendament amè que visita els principals experts del món en la matèria i arriba a una conclusió tan lògica com sorprenent: La nostra societat industrial, basada en l’oferta de petroli a baix cost, aviat serà història. (Sol D’or Millor Documental Estranger 2007).

Divendres 19
SESSIÓ 1. De 16:00 a 17:00 h
- EL VIAJE DE SAID (Espanya): Curt musical d’animació en plastilina. Said es un nen marroquí que creua l’estret. A L’altre costat, al país de les oportunitats, descobreix que el món no es tan bonic com li havien pintat.
- SAREAN (A la Zarza): És un petit documental sobre la pesca al mars del nord.
- GLOBAL FOCUS 3 (EUA): Retrat íntim de sis activistes apassionats i compromesos amb la lluita fins a les seves últimes conseqüències: autèntics ecologistes que s’han interposat en el camí de governs corruptes, multinacionals àvides de beneficis i altres terribles adversaris. El seu objectiu? Protegir els recursos naturals del planeta de l’explotació incontrolada. (Narrada per Robert Redford)
SESSIÓ 2. 18:30 a 19:30
- GLOBAL WARNING (EUA): L’Escalfament global de la terra ha provocat canvis en clima del planeta, així com la desaparició d’habitats i de nombroses espècies animals i vegetals.
- EL CEL POT CAURE DESPRÉS DE NOSALTRES (Canadà): En només 2 segles, la humanitat ha acabat amb unes importants reserves de carboni que la naturalesa havia trigat milions d’anys a sedimentar. Els primers indicis de canvi climàtic ens permeten albirar les conseqüències catastròfiques que es dibuixen en l’horitzó.
SESSIÓ 3. De 20:00 a 21:30 h.
- LA SITUACIÓ DEL PLANETA (EUA): Des de les albors de la humanitat, abans que els nostres avantpassats ni tant sols pensessin en el temps, les primeres llums revelaven un tresor que supera la imaginació: l’elegància de la diversitat i el ric tapís del món natural. Aquest mateix món és també un lloc amb el qual els nostres avantpassats mai no haurien somiat: metròpolis de cristall i acer amb poblacions en constant augment, alimentades amb imatges incessants de consum. Fins i tot quan els últims raigs de sol donen pas a la llum del neó, els humans continuen amb la seva activitat febril. No obstant això, les primeres llums solen oferir una realitat que convida a la reflexió: pot ser que el planeta estigui malalt. (Narrat per Matt Damon).

Dissabte 20
Sessió Familiar. A les 11:00 del mati.
- EL BOSQUE DEL ZORRITO (Mèxic): Animació per a nens que explica la importància de l’aigua per els boscos.
- EQUINNOCIO Y LA PIRAMIDE MÁGICA (Mèxic): Odis (un extraterrestre) ve a explotar el nostre planeta obrint acceleradament el forat de la capa d’ozó. Aterrant bruscament perd el “prisma màgic de cristall”, que necessita para tornar al seu planeta. Durant un torneig de futbol a Tepoztlán, Arantza, la porrista de l’equip el troba. Pet, un nen extraterrestre arriba per atrapar Odis i amb l’ajuda dels nens de l’equip de futbol s’uneix a una travessia per carretera.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.