Notes de premsa

Onzena Mostra de l’Oli Siurana

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 8/11/2007

Mostra de l’oli Siurana «La festa de l’oli nou», tindrà lloc els dies 16 i 17 de novembre a la plaça de la Llibertat. Organitzada pel Patronat Municipal de Turisme i Comerç de Reus, el Consell Regulador de la DOP Siurana i la Unió Agrària Cooperativa de Reus, la Mostra ha contribuït a la promoció d’aquest producte, que s’està posicionant com un element gastronòmic d’alta qualitat.

En aquesta edició, la Mostra comptarà amb un total de 25 expositors, entre les principals cooperatives i molins productors de la DOP Siurana, i entitats relacionades amb la promoció de l’oli, com el Centre de Desenvolupament de l’Oli de Reus, el Panell de Tast Oficial d’olis verges d’oliva de Catalunya i l’Oficina Comarcal d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural la Generalitat.

Reus el primer lloc on anualment les cooperatives presenten de forma conjunta l’oli nou DOP Siurana de la campanya. Un aspecte cada cop més atractiu per als visitants d’arreu de Catalunya que any rera any creix en número. En aquest sentit, destaca que en les darreres edicions, un 25% dels compradors a la Mostra eren de fora de Reus, i d’ells un 15% eren de la zona de Barcelona. Com a exemple de la bona acceptació de la Mostra, en la passada edició es van vendre uns 15.000 litres d’oli. Un dels actes més concorreguts és la «Festa de l’oli nou», que enguany serà el dissabte a les 10:00 h. En la passada edició d’aquest esmorzar popular de degustació de l’oli nou es van repartir unes 3.000 racions per a tots els assistents, una xifra que es preveu repetir en aquesta edició. La vessant lúdica i festiva de la mostra tindrà continuïtat amb les animacions musicals que tindran lloc al llarg dels dos dies.

La Mostra de l’oli Siurana compta també amb la col·laboració de la Unió de Botiguers de Reus, que a través dels seus establiments associats obsequia als compradors amb tiquets per l’esmorzar popular. La setmana que es realitza la Mostra, uns 200 comerços de la ciutat decoren els seus establiments amb motius relacionats amb l’oli DOP Siurana, contribuint així a la promoció de l’acte a la ciutat.

Principals novetats
En aquesta edició de la Mostra, s’ha tingut cura per minimitzar l’impacte ambiental d’aquest acte. Per aquest motiu, durant l’esmorzar popular del dissabte al matí s’utilitzarà vaixella compostable, la qual s’elabora amb fibra de midó i es pot llençar junt amb les restes de menjar als contenidors de matèria orgànica que es situaran en el recinte. Concretament, s’utilitzaran 2.000 gots, 4.000 plats i 200 ganivets compostables que durant la seva fabricació eviten l’emissió a l’atmosfera d’un total de 61 kg de CO2, respecte a la mateixa quantitat de plats i gots de plàstic convencional.

Una altra novetat de l’edició d’enguany serà l’embotit nou que cada any presenta Casa Borull.L’establiment de Reus elaborarà la llonganissa que es servirà a l’esmorzar popular del dissabte. En aquesta edició es tracta d’una llonganissa especial que incorpora la xocolata com a un dels seus ingredients.

Programació
Divendres, 16 de novembre
- 17:00 h: Obertura de la Mostra.
- 18:30 h: Actuació musical a càrrec de la Pixi Dixi Band.
- 19:00 h: Inauguració de l’exposició «Olea Oleum» de Maria Teresa Orderiz. Sala Quatre del Museu d’Art i Història. Plaça Llibertat, 15.
- 20:00 h: Inauguració de la Mostra a càrrec del Sr. Joan Gené, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat.
- 21:00 h: Tancament de la Mostra.

Dissabte, 17 de novembre
- 10:00 h: Obertura de la Mostra.
- A partir de les 10:00 h: Esmorzar popular amb degustació de l’oli d’oliva verge extra nou DOP Siurana.
- 11:00 h: Actuació musical a càrrec del grup d’havaneres Veus de Reus.
- 14:00 h: Tancament de la Mostra.
- 17:00 h: Obertura de la Mostra.
- 19:00 h: Actuació musical i animació a càrrec del grup Xarop de Canya.
- 21:00 h: Tancament de la Mostra.

La mostra ofereix també un seguit d’activitats paral·leles:
- Visites guiades a l’exposició «L’elixir daurat»: Dissabte dia 17 el Centre de Desenvolupament de l’Oli realitzarà visites guiades gratuïtes a l’exposició «L’elixir daurat» del Museu d’Art i Història de la Ciutat (plaça de la Llibertat). Horari: 11:00, 12:00 i 13:00 h. Cal confirmar assistència al telèfon 977 010 061. Activitat gratuïta.
- Tast d’olis: Dissabte dia 17, a l’estand del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural / PRODECA, SA i del Centre de desenvolupament de l’oli, tast d’olis comentats a càrrec de professionals del Panell Oficial de Tasts. Participació gratuïta per a totes les persones que ho desitgin. Horari: 12:30 h i 18 h. Cal confirmar assistència al telèfon 977 010 061.
- Exposició de pintura «Olea Oleum» de Maria Teresa Orderiz. Del 16 al 30 de novembre, a la Sala Quatre del Museu d’Art i Història (plaça Llibertat, 15), es podrà visitar una exposició de pintura, inspirada en els paisatges d’oliveres de la zona. L’exposició es podrà visitar de dilluns a dissabte de 10:00 a 14:00 h i de 17:00 a 20:00h, i els diumenges d’11:00 a 14:00 h.

DOP Siurana
La Denominació d’Origen Protegida Siurana està formada per 43 molins d’oli que aglutinen 62 cooperatives de set comarques de la demarcació (Baix Camp, Alt Camp, Priorat, Ribera d’Ebre, Tarragonès, Conca de Barberà i Baix Penedès). Olis de Catalunya i Unió Agrària Cooperativa, a Reus, són empreses envasadores i exportadores d’aquest producte. La Mostra que es realitza a Reus té com a principals objectius divulgar el coneixement de l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana i presentar l’oli nou de la temporada, que es pot degustar i adquirir durant aquell cap de setmana.

L’oli Siurana, plenament mediterrani, destaca per les següents característiques: s’elabora amb oliva arbequina, és de molt baixa acidesa i d’excel·lent fruïtat. En aquest sentit, l’oli d’oliva verge extra de la DOP Siurana ha obtingut en els darrers anys diferents premis nacionals i internacionals com a reconeixement a la seva extraordinària qualitat.

Premis de l’Oli Siurana
Les varietats de l’oli verge extra DOP Siurana han estat en aquesta campanya de les més premiades de l’estat. En reconeixement a la seva qualitat, l’oli verge extra DOP Siurana de la campanya 2006 (la campanya 2007 encara no s’ha collit) va rebre els següents reconeixements:
- Accèssit del Ministeri d’Agricultura, Ramaderia i Pesca al millor oli verge extra d’Espanya en la categoria de fruïtats madurs, al Molí la Boella de la Canonja.
- Premi de concurs Románico Esencia que organitza la Cooperativa Agrolés, de Lleida, a la Cooperativa de la Palma d’Ebre
- Premi CDO de la Diputació de Tarragona al millor oli d’oliva verge extra a la cooperativa d’Ulldemolins.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.