Notes de premsa

Presenten una guia per prevenir maltractaments a les persones grans

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 21/11/2007

a de Benestar de l’Ajuntament de Reus i la Fundació Viure i Conviure de l’Obra Social de Caixa Catalunya han presentat aquest dimecres 14 de novembre la «Guia contra els maltractaments en les persones grans».

La presentació ha comptat amb la presència de Carme Porta, Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de la Ciutadania de la Generalitat; Rosa Garrido, regidora cap de l’Àrea de Benestar de l’Ajuntament de Reus; Josep Solans, director de la Fundació Viure i Conviure; i Josep Segura, president de l’Assemblea Local de la Creu Roja de Reus.
Dos metges, una psicòloga, una treballadora social un advocat són els autors de la guia, que explica, entre molts altres aspectes, les causes dels maltractaments a la gent gran, quins tipus de maltractaments pateixen i com podem contribuir a evitar-los. Davant l’increment del nombre de persones grans maltractades, la Fundació Viure i Conviure ha editat aquesta guia amb la qual vol posar de manifest una realitat oculta i donar a conèixer els recursos sanitaris i socials existents per atendre aquesta problemàtica i sensibilitzar la societat
Els quatre autors de la guia, Montserrat Coma Solé, metgessa especialista en medicina familiar i comunitària; Jordi Muñoz Iranzo, advocat i doctor en humanitats; Francesc Orfila Pernas, metge especialista en medicina preventiva i salut pública; i la psicòloga i treballadora social, Mercè Tabueña Lafarga, han elaborat aquest treball en què aborden tots els aspectes d’aquest fenomen, des dels motius pels quals es donen maltractaments, on solen ocórrer i quines formes de maltractament es produeixen fins al perfil dels afectats, quines conseqüències els comporta veure’s sotmesos a aquesta situació i quines eines tenen per protegir-se, entre d’altres punts.
Per què es donen els maltractaments?
En la guia per prevenir i actuar contra els maltractaments a les persones grans, s’explica què són els maltractaments i perquè es produeixen. Segons els autors, els maltractaments es poden donar tant en l’àmbit domèstic per part dels seus familiars i cuidadors habituals; en l’àmbit institucional, quan hi ha una persona que té l’obligació legal o contractual de tenir cura i proporcionar protecció a la persona gran i no ho compleix; o en l’àmbit social o estructural, quan el maltractament prové de les administracions i altres estructures socials per manca de polítiques adients per a persones grans maltractades.
Existeixen diferents tipus de maltractaments. Per diferenciar-los, els autors parlen d’abús quan s’utilitza la força o el poder sobre una altra persona, de negligència quan el maltractament ve donat per la manca d’atenció o per l’omissió a les necessitats bàsiques d’una persona gran, i de vulneració quan es perjudiquen o no es respecten els drets de les persones. Així, segons aquesta classificació, la guia estableix vuit categories diferents de maltractaments a què es pot veure sotmesa una persona gran: abús físic, psicològic, sexual, econòmic, negligència, autonegligència, abandonament i vulneració de drets.
En la guia s’exposen els factors de risc que propicien situacions de maltractaments a persones grans. En aquest sentit, i com a alerta a tenir en compte per poder detectar a temps possibles casos de violència, els autors asseguren que els factors que faciliten aquestes situacions són la vulnerabilitat de les persones d’edat avançada, les condicions econòmiques, l’aïllament social o manca de relacions i l’hostilitat que pugui presentar la persona gran. Així mateix, atribueixen al maltractador factors com el fet d’haver de tenir cura d’una persona gran per un període llarg de temps i sense ajuda, la falta de formació, que algun membre de la família pateixi trastorn mental, les addiccions que s’hagin donat situacions de violència domèstica en la família i possibles dificultats econòmiques.
El perfil del maltractat
El perfil de les persones grans víctimes de maltractaments queda definit en la guia. Solen ser persones que gaudeixen d’una bona salut física però que pateixen algun deteriorament cognitiu o trastorn psicològic. En el cas de persones d’una edat avançada, especialment si presenten deficiències físiques o cognitives, poden ser víctimes de negligència. Si la persona gran amb demència i amb conductes molt alterades, conviu amb els seus cuidadors és més susceptible de ser víctima de maltractaments.
Perfil del maltractador
Els maltractaments als les persones grans en l’entorn familiar es poden produir per diferents raons. Segons la guia, la majoria de víctimes solen ser maltractades per part d’un membre de la seva família o d’una persona de la seva confiança. Generalment, el perfil del maltractador correspon al d’una persona que pateix alguna malaltia mental o addicció, que conviu amb la persona que té al seu càrrec i, a més, depèn econòmicament d’ella. Sol tenir un grau baix d’autoestima, de vegades amb depressió, i pot sentir-se desbordada per la seva responsabilitat.
Els maltractaments també es poden donar en parelles d’edats avançades en què un dels dos membres ha de tenir cura i responsabilitzar-se de l’altre en cas de malaltia, sense haver rebut cap tipus de preparació per a fer-ho. Un altre cas habitual és quan qui s’encarrega de la persona gran és una persona molt jove de la família.
Com detectar els maltractaments?
Tot i que les víctimes pateixen la situació en silenci, hi ha alguns indicis que poden fer sospitar i detectar que estan passant per algun tipus de maltractament. Es pot alertar de la situació quan, per exemple, una persona gran que no pot dur a terme les activitats quotidianes i es troba en situació d’aïllament no pot rebre visites perquè els familiars li ho impedeixen. També quan es donen moviments estranys al compte corrent o en la signatura de xecs bancaris de la persona afectada, quan presenta un aspecte físic descuidat, desnutrició, deshidratació o caigudes reiterades sense cap motiu aparent, quan manté una actitud inquieta o amb por, si pateix alteracions en el seu estat d’ànim, ansietat, confusió, insomni, depressió, pèrdua de la gana, si la habitatge on viu presenta condicions higièniques inacceptables i si manifesta de forma reiterada el seu desig de morir.
Què passa si no s’eviten els maltractaments?
A banda de les conseqüències físiques evidents que pateixen les persones afectades per violència, les víctimes pateixen també conseqüències psicològiques, unes seqüeles greus i molt més difícils d’apreciar. Segons els autors de la guia, a les persones grans que pateixen maltractaments se’ls escurça l’esperança de vida.
En aquest sentit, i per evitar el major nombre possible de víctimes, els autors de la guia demanen l’actuació de professionals sanitaris i de serveis socials per tal de detectar possibles casos, documentar els fets, investigar la situació i buscar-ne les causes. A més, destaquen que les mateixes persones grans han de prendre papers en l’assumpte i informar-se per lluitar contra aquest fenomen. Aquestes persones han de saber que disposen d’uns recursos per protegir-se i prevenir ser víctimes de maltractaments i abusos.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.