Notes de premsa

El consell d’administració de Redessa adjudica les obres de l’Edifici Tecnoparc

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 26/03/2008

E formada per Dragados, Tau-Icesa i Suris ha guanyat el concurs per tirar endavant el projecte, l’execució de les obres i la posada en funcionament de l’Edifici Tecnoparc per un import de 46.175.901,94 euros. L’equipament acollirà el nou Palau de Fires i Congressos, un centre de serveis de la Cambra de Comerç, el complex empresarial Tecnoredessa, el centre de producció àudiovisual, així com un auditori exterior amb capacitat per a unes 1.000 persones, un restaurant i un aparcament subterrani de 615 places.

L’Edifici Tecnoparc estarà ubicat a la rotonda central del parc tecnològic i es concep com un edifici emblemàtic de la ciutat i del seu entorn tant pel seu disseny com pels serveis que oferirà al món econòmic. L’equipament, dissenyat per Alonso, Balaguer Arquitectes Associats SL, és un edifici modular i flexible, de fàcil adaptació futura als canvis del programa funcional que es puguin necessitar. L’edifici, amb una superfície total construïda de 42.344 m2, consta de planta baixa, dues en alçada i dues més subterrànies.
La riquesa d’usos amb què edifici neix obliga a disposar d’accessos diferenciats i coherents. És per això que el projecte guanyador del concurs ha optat per disposar dos passatges laterals que ajuden a entendre el funcionament de l’edifici i a situar els accessos i les connexions dels diferents elements funcionals. Així, el Palau de Fires i Congressos s’ha orientat a través del vestíbul principal cap a la zona verda exterior; la Cambra de Comerç, situada en un dels extrems, té un accés diferenciat a través del hall del passatge lateral de triple alçada, que comparteix amb l’accés als platós de la televisió de planta soterrani; finalment, el restaurant s’ubica a l’altre extrem per poder funcionar independentment, tot i que pot unir-se amb pannells mòbils amb la sala polivalent. Els espais del nou Edifici Tecnoparc són els següents:

Auditori exterior
La zona verda exterior cap a la qual s’ha orientat el palau de fires i congressos disposa d’un auditori a l’aire lliure per a unes mil persones que es relaciona visualment amb el hall d’accés. Mitjançant projeccions multimèdia es podrà utilitzar de teló de fons. Davant les grades exteriors se situa una gran plaça lliure per poder contenir estands o grans esdeveniments.

Vestíbul
El vestíbul serà un gran espai diàfan, amb alçada suficient per connectar visualment amb el foyer de la primera planta. Farà de filtre de benvinguda als visitants dirigint-los a les sales de la planta baixa o directament al distribuïdor de la primera planta. Està previst per a una gran afluència de gent, aquest espai de recepció pot funcionar a l’hora com a espai expositor. Un cop s’accedeix al gran hall, el visitant podrà d’anar directament a qualsevol de les grans sales de planta baixa, o pujar al foyer superior que distribuirà la gent cap a les sales de congressos, a l’auditori, a les terrasses exteriors o a Tecnoredessa.

Sala polivalent
Una gran sala amb acabats de caràcter més elegant serà la sala polivalent, connectada directament amb el restaurant. Aquesta sala, amb un espai lliure sense columnes de 1.200 m2, està preparada per acollir grans esdeveniments i s’ha previst la col·locació d’una possible graderia mòbil. Els acabats seran de fusta de faig per les parets i fals sostre de lames d’alumini. Aquesta sala es connectarà amb la sala gran de 5.200 m2 mitjançant uns paraments de pannells mòbils que podran configurar varies distribucions. Tant la sala 1 com la sala 2 funcionen com grans contenidors flexibles. L’alçada lliure de la totalitat de la sala serà la necessària per poder exposar estands de fins a 5 metres d’alçària.

Foyer
El primer filtre de la primera planta és el foyer, un espai alt i lluminós per a l’espera dels usuaris i per a la celebració d’esdeveniments. Tot el programa funcional de la fira i del restaurant es connecta a través del foyer. Des d’aquí es connecta visualment amb l’auditori exterior i a l’hora, cap als patis de la primera planta de la façana est. Aquests patis exteriors estan ideats per poder ser espais polivalents per a la celebració d’esdeveniments exteriors.

Auditori
Està pensat per a 800 persones, però es pot dividir en dos amb un funcionament independent. La divisió es fa amb pannells acústic mòbils de fusta de faig. La sala d’actes s’entén com una caixa acústica de fusta, elegant i confortable per aquests usos. S’ha analitzant la reverberació del so per tal de garantir la millor qualitat, tenint en compte factors externs com la proximitat a l’aeroport.

Tecnoredessa
També situat en la primera planta s’ha situat el primer nivell de Tecnoredessa per poder funcionar de manera independent i, alhora, lligada amb la fira a través del foyer quan sigui necessari.

Sales de congressos
En el segon nivell de la fira es disposen les sales de congressos, totes elles amb les capacitats requerides i amb la opció de poder-les dividir o ajuntar segons les necessitats, amb pannells acústics mòbils. Igualment, s’ha plantejat la connexió amb el restaurant de manera directa per poder donar continuïtat a cert actes que així ho requereixin.

Cambra de Comerç
Es tracta d’un element amb certa independència de la resta de l’edifici, però que a l’hora manté una relació de proximitat i de continuïtat. S’ubicarà en les dos plantes superiors del bloc lateral i la relació entre aquests diferents nivells interiors serà directa a través de passarel·les vidriades del passatge lateral.

Centre de producció àudiovisual
La zona de produccions àudiovisuals comparteix accés amb la Cambra de Comerç a la planta baixa de l’edifici. Aquí mateix s’hi ubiquen els despatxos. A la planta soterrani, il·luminats amb patis anglesos, s’hi disposen les sales de producció i els platós de la televisió.

Aparcament
En les dos plantes de soterrani de l’Edifici Tecnoparc s’hi disposa un aparcament amb capacitat per a 615 places per tal de nodrir al conjunt de serveis. També s’hi troba el magatzem ubicat a sota del vestíbul principal i connectat a la fira, a través de muntacàrregues. També en el soterrani es col·loquen les instal·lacions separades a través del pati anglès que il·lumina i ventila al conjunt del subsòl.

Instal·lacions del nou edifici
Tot l’Edifici Tecnoparc queda unificat formalment per una gran coberta plana que la cobreix en la seva totalitat. Funciona de receptor solar energètic i de recollida d’aigua de pluja. Aquesta coberta metàl·lica, a part d’ajudar a llegir l’edifici com a un conjunt interrelacionat, contindrà les instal·lacions necessàries i provocarà jocs d’ombres i clarobscurs tan propis del mediterrani, conferint-li al conjunt una imatge moderna i contextualitzada.
L’equipament aposta clarament per la sostenibilitat, el respecte al medi ambient, la funcionalitat tècnica, la durabilitat dels sistemes, la reducció del manteniment correctiu i la qualitat en l’ambient interior per a les persones. El disseny de les instal·lacions es farà d’acord amb una estratègia activa d’eficiència energètica i una reducció de la demanda d’energia global.
El conjunt d’instal·lacions de producció es situaran en les plantes sota rasant. Per ventilar els equips s’utilitzarà el pati anglès que separa les sales d’instal·lacions de l’aparcament i es realitzaran obertures al forjat de planta baixa. L’objectiu ha estat centralitzar la producció per reduir els consums d’energia, afectar el mínim les zones nobles del edifici i facilitar la futura explotació del complex.

Equip d’arquitectes
El projecte del nou edifici Tecnoparc està dissenyat per Alonso, Balaguer, Arquitectes Associats SL, autors, entre molts altres projectes, de l’Hotel Hesperia Tower de Barcelona, l’edifici corporatriu de SEAT, el parc empresarial de Viladecans o el complex residencial Illa del Cel a Diagonal Mar de Barcelona. Igualment, tenen una llarga experiència com a autors i directors d’obres d’edificis d’habitatges de promoció pública; com a autors d’obres de clubs esportius, i com a responsables de significatives actuacions d’arquitectura bioclimàtica i mediambiental.
A més de la UTE formada per Dragados, Tau-Icesa i Suris, adjudicatària del projecte i l’execució de les obres de l’Edifici Tecnoparc, també es van presentar al concurs públic les empreses Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), COMSA i Bruesa Construcción SA. La Mesa de Contractació del concurs està formada per tècnics de diferents àrees de l’Ajuntament de Reus així com representants dels grups polítics i dels altres patrons de la Fundació Fira de Reus (Cambra de Comerç, Generalitat i Diputació de Tarragona).

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.