Notes de premsa

«Reus fes goig» subvenciona més de 500 actuacions de millora del paisatge urbà

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 22/08/2008

mpanya «Reus fes goig» ha permès executar un total de 502 obres de millora del paisatge urbà des que l’any 2001 l’Ajuntament va posar en marxa aquest línia de subvencions. L’evolució del número d’actuacions s’ha mantingut constant des de l’inici. En els set primers mesos de 2008 s’han iniciat 51 expedients, molt a prop dels 65 que es van fer l’any 2007.

L’Agència del Paisatge Urbà de l’Ajuntament de Reus va realitzar durant el 2007 un total de 136 informes tècnics gratuïts, prèvia visita a l’immoble i propietaris del mateix, subjectes de rebre la subvenció. D’aquests informes, 65 van iniciar les obres de millora, dels quals 42 van ser per restauració de la façana, 21 per supressió de traves i barreres arquitectòniques, 2 per renovació exterior d’establiment comercial.

D’entre les façanes restaurades al llarg de l’any passat, destaquen, per la bona qualitat de la restauració i per l’interès artístic o històric de l’immoble, les actuacions realitzades al raval de Jesús 29, 31 i 33, així com la del raval de Robuster 36:

Raval de Jesús, 29, 31 i 33
La rehabilitació d’aquestes façanes ha donat a tota la façana una estètica més uniforme, recuperant al mateix temps tots els elements decoratius i el voladís superior, que són les parts més malmeses d’aquestes façanes. S’ha realitzat una neteja integral, i s’han repicat i reparat les zones en mal estat, recuperant els esgrafiats i sanefes existents. S’ha aplicat un revestiment nou i amb pintures de silicat s’ha pintat tota la façana. En quan a les motllures, s’han mantingut, així com els emmarcaments. Pel que fa al color de la façana, s’ha fet un estudi cromàtic i s’ha intentat pintar del color original de la façana.

Façana raval de Robuster, 36 (Amics de Reus)
L’edifici data del 1774. Aquesta casa, coneguda com «Casa La Boella», pertanyia a la Família Quer, més tard va passar a Pere Sunyer, i aquest en va fer donació al Centre d’Amics de Reus, actual propietari. La superfície de la façana restaurada és de 328,40 m2. La façana estava força malmesa. L’obra de restauració ha consistit en la neteja del parament de la façana i de la pedra existent a les llosanes de balcons, cornises, portalades i balustrada. S’han repicat els arrebossats existents per sanejar les parts bufades i s’han realitzat esgrafiats com a motius ornamentals, la Rosa de Reus, les inscripcions CAR (Centre d’Amics de Reus), MF (Marià Fortuny), Casa La Boella i la data de construcció. Els treballs de restauració s’han completat amb la pintura de la totalitat de la façana i de les baranes.

Millora del paisatge urbà
La campanya «Reus, fes goig» es va posar en marxa a l’empara de l’Agència del Paisatge Urbà amb l’objectiu de vetllar per la protecció, el manteniment i la millora dels valors paisatgístics que conformen la imatge de la ciutat. Valors paisatgístics que van des de la restauració de façanes fins l’adequació de rètols comercials.

La línia de subvencions de «Reus fes goig» es dirigeix a les obres de restauració de façanes, així com a les actuacions complementàries que millorin, restaurin o rehabilitin la part exterior d’edificis privats destinats, majoritàriament, a habitatges. Queden excloses les promocions immobiliàries de rehabilitació.

Igualment, també poden acollir-se a la línia de subvencions intervencions en edificis, espais o elements privats com: la restauració i neteja de parets mitgeres; renovació de la imatge exterior dels establiments comercials; restauració de vitralls artístics; la il·luminació artística de façanes; la supressió de traves i barreres arquitectòniques; i les actuacions sobre elements d’interès paisatgístic.
- Restauració de façanes: fins el 25% de l’obra
- Restauració i neteja de parets mitgeres: fins el 15% de l’obra
- Renovació de la imatge exterior comerços: fins el 10% de l’obra
- Restauració de vitralls artístics: fins el 20% de l’obra
- Il·luminació artística de façanes: fins el 10% de l’obra

Des de l’any 2001 s’han tramitat un total de 502 expedients d’algun dels programes subvencionables de la campanya, que s’han traduït en 502 obres de rehabilitació. A més, s’han realitzat un total de 1.161 informes tècnics per part de l’arquitecte de l’Agència.

Any Informes tècnics Expedients
2001 255 54
2002 175 72
2003 138 69
2004 121 55
2005 135 69
2006 115 67
2007 136 65
2008 (fins 31/07) 86 51
TOTAL 1.161 502

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.