Notes de premsa

La VII Mostra del Comerç Verd se celebra el 20 de setembre a la plaça de la Llibertat

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 9/09/2008

òxim 20 de setembre tindrà a lloc a la plaça de la Llibertat la setena edició de la Mostra del Comerç Verd amb l’objectiu de promoure la distribució i el consum de producte ecològic a través dels establiments locals i de proximitat de la ciutat i, al mateix temps, fomentar mesures de minimització de residus, estalvi d’aigua i eficiència energètica en el comerç.

La mostra és una de les principals activitats de la Xarxa de Comerç Verd. Es tracta d’una iniciativa que, des de fa set anys, vol oferir un espai de promoció als establiments de la Xarxa Comerç Verd i a altres productors i distribuïdors de producte ecològic amb certificació oficial de Catalunya, ja siguin productes alimentaris o d’altra naturalesa.

La Mostra de Comerç Verd consisteix en l’exposició i venda de productes ecològics, tant productes alimentaris com no alimentaris. La Mostra també constitueix un esdeveniment per divulgar informació sobre bones pràctiques de comerç i de consum. Organitzada per l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus, Salut i Medi i la Xarxa de Comerç Verd de Reus, la Mostra serà el dissabte 20 de setembre a la plaça de la Llibertat de 10:30 a 14:00h i de 17:00 a 20:30 h.

Els objectius de la Mostra són: donar a conèixer a la població tot un seguit de productes ecològics a l’abast amb certificació oficial, a través dels comerços locals i de proximitat; divulgar de forma directa els avantatges del producte ecològic per a la salut de les persones i el nostre entorn, i fomentar la reflexió sobre la necessitat d’hàbits de consum i pràctiques en el comerç més racionals i sostenibles; atraure l’atenció sobre opcions ecològiques existents per al comerç, festes i esdeveniments, amb vaixella compostable i biodegradable 100% que constitueix una alternativa al plàstic i altres materials convencionals; i fomentar el consum de productes ecològics amb degustacions a la plaça de la Llibertat

Activitats de la Mostra
La celebració de la Mostra va acompanyada de la programació el mateix dissabte 20 de setembre, de diverses activitats de difusió al voltant del consum i del comerç sostenibles, programades des de l’Espai d’Informació Ambiental de l’Ajuntament de Reus.

L’hort ecològic
Es tracta d’una exposició d’un hort, amb sessions informatives i pràctiques sobre el seu funcionament amb l’objectius de conscienciar de les característiques de l’agricultura ecològica i els seus avantatges front l’agricultura intensiva, i, alhora, oferir una activitat dinàmica i d’interès, que fomenti la interacció i la participació de les persones assistents a la Mostra. Organitzat per l’Ajuntament de Reus i Salut i Medi, i amb la col·laboració de l’IES d’Horticultura, estarà muntat entre les 12:00 i les 17:00 h i es faran sessions informatives el matí i la tarda sobre les característiques del conreu ecològic a càrrec de Joan Castellà.

Com fer compost
Xerrada sobre el compostatge de matèria orgànica i el funcionament dels compostadors. Organitzat per l’Ajuntament de Reus i Salut i Medi, i amb la col·laboració de Compostadores.com i la Xarxa de Compostatge de Reus, es faran a les 12:15 i a les 17:15 h amb l’objectiu de fomentar el reciclatge orgànic i l’autocompostage i de promocionar la Xarxa de Compostatge de Reus.

Horts al balcó
Són sessions informatives sobre la creació d’horts domèstics amb el sistema Hort urbà, basat en taules de cultiu per a balcons i terrasses que se celebraran ales 12:30 i a les 17:30 amb l’objectius de promoure el coneixement de l’agricultura biològica i difondre una eina per a la producció de verdures i hortalisses a casa. Estan organitzades per l’Ajuntament de Reus i Salut i Medi, amb la col·laboració d’ADV ecològica Gent del Camp

Degustacions
Durant el transcurs de la Mostra de Comerç Verd s’han programat degustacions comentades de productes ecològics a la plaça Llibertat, organitzades per diversos establiments de Reus i els seus proveïdors. Les organitzen l’Ajuntament de Reus i Salut i Medi amb la participació de Brunec, Cal Sendra, Carnisseria Bigorra, Caves Bolet, Pere Margalef, Naturalment i Vegetalia per tal de donar a conèixer les característiques del producte ecològic i atraure l’atenció sobre els establiments locals on es poden trobar. Es programes les següents: Tast d’embotits vegetals organitzat per Naturalment i Vegetalia (13:00 h); Recomanacions per a la conservació de fruites i verdures, a càrrec de Pere Margalef (13:30 h); Tast de carn de vedella ecològica a càrrec de Carnisseria Bigorra i Brunec (18:00 h); Tast comentat de cava ecològic a càrrec de Cal Sendra i Caves Bolet (18:20 h)

Energies sostenibles en el sector agrari
Presentació de la guia d’energies sostenibles en el sector agrari, a càrrec d’Unió de Pagesos. Acte organitzat per l’Ajuntament de Reus i Salut i Medi amb la col·laboració de la Unió de Pagesos amb l’objectiu de difondre un manual d’eines per a l’ús d’energies renovables en el sector agrari. Serà a les 19:00 h.

Activitats de la Setmana del Comerç Verd
Durant la setmana de la Mostra del Comerç Verd, l’Espai d’Informació Ambiental de l’Ajuntament de Reus ha programat un seguit d’activitats paral·leles a l’entorn de l’agricultura ecològica i el consum responsable.

El planter ecològic-biodinàmic. Varietats, recursos, experiències...
Jornada tècnica sobre el planter ecològic i la seva importància en l’agricultura per al manteniment de la biodiversitat, el coneixement de la pagesia i el menjar sa i de qualitat organitzada pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, l’Associació Mediambiental La Sínia i l’Ajuntament de Reus. Serà el dimarts 16 de setembre a l’Espai d’informació ambiental entre les 19:00 i les 21:00 h.

Teatre per a la motivació d’un consum responsable
Sessió pràctica en la què es proposen nous recursos i estratègies de sensibilització per a un consum més respectuós des d’una perspectiva social i ambiental. Les persones participants podran experimentar amb diversos exercicis teatrals i amb dinàmiques de reflexió i resolució de conflictes, a partir d’una metodologia creativa i participativa. Serà el dimecres 17 de setembre a l’Espai d’informació ambiental, de 10:00 a 12:00 h i de 17:00 a 19:00 h. Està organitzada per l’Ajuntament de Reus i el realitza Maria Bravo, de Teatrosfera.

Tresor de Llavors
Presentació de la guia d’iniciació al cultiu i la conservació de varietats tradicionals de llavors «Tresor de Llavors». Serà el dijous 18 de setembre a l’Espai d’informació ambiental de 19:00 a 21:00 h. L’acte és organitzat per l’Ajuntament de Reus i realitzat pel Projecte Esporus de l’associació L’Era (Espai de Recursos Agroecològics).

Participants
Els participants en les diferents activitats de la Mostra són: ADV ecològica Gent del Camp, APIT Integral, Artelac, Associació Medi Ambiental La Sínia, Brunec, Cal Pere, Cal Romà, Cal Sendra, Carnisseria Bigorra, Casa Pià, Caves Bolet, Celler Burgos Porta, Joan Castellà Grau, Coia Sierra, Comalats, Comaslaq, Compostadores.com, Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Ecograph, Ecoxips, GEPEC, Granja Laya, IES d’Horticultura i Jardineria, Karme, L’Era, Madre Tierra Semillas Biológicas, Mas de Caret, Mas les Torres de Selma, Naturalment, Recycling Baix Camp, Unió de Pagesos, Teatrosfera, Vegetalia

Els establiments de la Xarxa de Comerç Verd de Reus són els següents: Alberch, Alimentació Massip, Cal Sendra, Carnisseria Bigorra, Centre Botànic, Cooperativa de Consumidors el Brot, Delta, Dietètica Serpol, Eco-sol, ENERSOL, Fruites Baix Camp, Matoga, Natura-Herbolari, Naturalment i Santiveri.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.