Notes de premsa

L’Ajuntament prioritza els projectes socials en la convocatòria del Fons Estatal d’Inversió Local

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 15/01/2009

ntament de Reus aprovarà en la sessió plenària d’aquest divendres 16 de gener el conjunt de 17 projectes que presenta al Fons Estatal d’Inversió Local. La relació de projectes, entre els que s’han prioritzat els de marcat perfil social, permetran donar feina a 466 persones en el seu procés d’execució i representen una inversió global de 18.554.565,00 euros.

El Fons Estatal d’Inversió Local coincideix plenament amb un dels eixos principals del Pla d’Acció Municipal 2008-2011 i dels pressupostos municipals de 2009, que prioritzen la inversió pública com a motor de l’activitat econòmica i la generació de llocs de treball. El pressupostos de 2009 preveuen inversions per una quantia de 95,75 milions d’euros, que sumats als 18,54 milions d’euros del fons del govern espanyol, faran que l’Ajuntament gestioni durant el 2009 una partida d’inversions de 114,29 milions d’euros.

D’acord amb les bases de la convocatòria del govern estatal, els recursos del Fons d’Inversió Local es destinen a projectes i obres que no han estat inclosos en el pressupost de 2009, i hauran d’executar-se de manera immediata: s’hauran de licitar abans d’un mes des de la resolució de l’autorització per part de la Secretaria d’Estat de Cooperació Territorial. Les obres s’hauran de realitzar al llarg del 2009 i hauran d’estar acabades durant el primer trimestre de 2010.

La tasca de planificació realitzada pel govern municipal, concretada en el Pla d’Acció Municipal 2008-2011 ha permès disposar, en el moment de la convocatòria del fons, d’un conjunt important de projectes en la fase de maduresa suficient per poder optar a aquestes ajudes. La selecció dels 17 projectes que finalment es presentaran a la convocatòria ha tingut en compte com a element determinant el seu contingut social. El paquet d’inversions inclou, entre altres actuacions, la construcció, ampliació o millora d’equipaments destinats a l’atenció sanitària, el foment de la formació, la cultura i l’esport, i per a la relació social tant de persones com d’entitats, així com per a l’atenció de persones en sitruació de risc.

La relació de projectes, amb el seu corresponent pressupost, és el següent:

- Ampliació CAPI Reus V (Barri Fortuny) 1: 2.189.395,08 euros
- Ampliació CAPI Reus V (Barri Fortuny) 2: 2.613.987,37 euros
- Centre Cívic Llevant-Mas dels Canonges-Horts de Miró: 1.949.141,40 euros
- Centre Cívic Mestral-Barri Gaudí: 779.926,00 euros
- Creació sala d’estudis: 243.584,61 euros
- Rehabilitació Mas Carandell: 784.180,67 euros
- Projecte d’adequació de Cal Massó: 884.446,48 euros
- Pistes semicobertes (Alberich i Cases): 850.212,12 euros
- Pistes semicobertes (Ciutat de Reus): 1.184.077,73 euros
- Adequació enllumenat públic del casc antic de Reus: 649.849,48 euros
- Adequació enllumenat públic del segon cinturó de Reus: 1.150.325,01 euros
- Reasfaltat de carrers: 870.250,10 euros
- Reforma voreres carretera de Castellvell: 215.758,12 euros
- Recollida pneumàtica: 1.089.866,23 euros
- Rehabilitació del Mas Vilanova: 556.486,73 euros
- Casa dels Mestres: 584.304,02 euros
- Rehabilitació escoles: 1.958.773,85 euros
- Pressupost total: 18.554.565,00 euros

Ampliació CAPI V (Barri Fortuny)
El Pacte de Salut signat entre l’Ajuntament de Reus i el departament de Salut de la Generalitat preveu, entre altres actuacions, la transformació dels Centres d’Assistència Primària (CAP) en Centres d’Atenció Personal Integral (CAPI). Aquests centres disposaran d’atenció primària amb metge, pediatre i infermera de capçalera; d’atenció social amb centre de dia i residencia assistida; i atenció social municipal, amb treball social, atenció domiciliària i oficina per a la tramitació de recursos i ajuts. El CAPI V, al barri Fortuny, acollirà el CAP de l’Àrea Bàsica de Salut Reus V, amb servei de rehabilitació per a malalts; tindrà 60 places d’acolliment residencial i 20 places de centre de dia, i integrarà els serveis de Treball Social de l’Àrea Bàsica de Salut amb els de l’Ajuntament de Reus. La residència per a gent gran se situarà a les plantes altes mentre que la planta baixa es destina a ús de Centre de Dia i Centre Assistencial.

Centre Cívic Mas dels Canonges- Horts de Miró
La rehabilitació i ampliació del Mas dels Canonges, al barri Horts de Miró, permetrà dotar la xarxa municipal de centres cívics amb un nou equipament. El projecte contempla dotar el nou edifici d’una superfície útil de 1.370 m2 distribuïts en un soterrani planta baixa i primer pis. La majoria de dependències se situaran en la zona ampliada, mentre que l’antic edifici del mas acollirà la zona recepció. El projecte també preveu la conservació i arranjament dels jardins exteriors i d’una bassa, que s’integraran en el recinte del centre cívic. La planta soterrani acollirà, entre altres, els vestidors i magatzems; la planta baixa dóna cabuda a les sales de reunions, els despatxos per a l’administració i les entitats, entre altres serveis; mentre que a la primera planta s’hi ubicaran les aules de formació i la sala d’actes principal.

Centre Cívic Mestral-Barri Gaudí
El projecte preveu l’ampliació de les actuals instal·lacions del centre cívic i la dotació d’una nova façana a l’avinguda de Barcelona per tal de fer més accessible l’equipament. Així doncs, l’accés al centre cívic es realitzarà a través de l’avinguda amb una nova porta d’accés vidriada i una petita pèrgola que marcarà el caràcter institucional de l’edifici. El centre cívic tindrà dues plantes, més la planta baixa i una planta coberta. Disposarà de sala d’exposicions, sala de lectura, sala d’actes i magatzem, a part dels espais i despatxos de treball administratiu, dels educadors i assistents socials, un despatx per la regidoria i un per l’associació de veïns.

Creació sala d’estudis
Construcció d’una sala d’estudi annexa a la Biblioteca Central Xavier Amorós, mitjançant l’adequació de la planta primera de l’edifici de l’antic escorxador on es troba la seu de la Universitat Oberta de Catalunya. El projecte també contempla la construcció dels accessos necessaris per a la interconnexió de l’esmentada sala amb la resta de dependències de la Biblioteca Central Xavier Amorós. La superfície total afectada per la intervenció és de 180 m2, dels quals 120 m2 corresponen a l’espai que es destinarà específicament a sala d’estudi i que tindrà capacitat per a uns 60 estudiants. La creació d’un espai on poder estudiar amb apunts i llibres de text propis és una demanda històrica dels estudiants usuaris de la biblioteca, atès que a les sales s’hi prioritza la consulta i lectura dels fons de la biblioteca.

Rehabilitació Mas Carandell
El Mas Carandell és objecte d’un procés de redistribució i ampliació de les seves instal·lacions. Fins ara s’ha executat la primer fase d’obres que, al mas històric s’ha centrat en la distribució dels espais de la tercera planta i la construcció de la caixa de l’ascensor; mentre que en l’edifici de l’aulari s’han redistrubuït els espais dels despatxos i les aules. Ara, l’Ajuntament inclou en el Fons d’Inversió Local la segona fase d’obres, que, al mas antic, preveu la reforma dels espais destinats al vestíbul d’accés, les oficines d’administració, despatxos de direcció i serveis de les plantes baixa, primera i segona, així com la instal·lació de la maquinària de l’ascensor, entre altres. En l’edifici de l’aulari, el projecte inclou actuacions de pintura, paviment i fusteria, així com de climatització i insonorització.

Projecte d’adequació de Cal Massó
Reforma i adequació de la segona part del conjunt arquitectònic de l’antiga fàbrica de licors Massó, obra d’estil modernista de l’arquitecte Pere Caselles. El Centre d’Art Cal Massó ocupa actualment una de les naus de l’antiga destil·leria, d’una dimensió de 300 m2. La segona fase rehabilitarà la segona nau i el patí interior seguint els mateixos criteris estètics i funcionals. La superfície total de l’àrea objecte d’aquesta segona fase és de 500 m2, la qual cosa permetrà que el centre d’art més que dupliqui la seva dimensió actual. Durant els quasi dos anys de funcionament de la sala actual, Cal Massó ha permès promoure i difondre els diversos llenguatges de l’art contemporani, a l’hora que ha demostrat una gran polivalència i funcionalitat per a acollir moltes altres programacions culturals de la ciutat. Un bon balanç que volem consolidar i potenciar i que ens permet apostar per l’ampliació.

Pistes semicobertes: CEIP Alberich i Casas i CEIP
Els projectes contemplen cobrir les pistes esportives ja existents. El resultat permetrà disposar d’un espai poliesportiu cobert amb una estructura metàl·lica i un tancament perimetral amb obertures laterals. Estaran dotats amb un equipament esportiu complet, pista poliesportiva de material sintètic, enllumenat i magatzems de material esportiu. El polilleuger del CEIP Alberich i Casas aprofitarà els actuals vestidors i es completarà amb una zona exterior; en el cas del CEIP Ciutat de Reus, el projecte inclou actuacions al paviment del pati, el tancament del nou espai reservat a l’ampliació de l’escola bressol i un mòdul de vestidors. La distribució geogràfica respon a la voluntat de cobrir les necessitats per a la pràctica esportiva de proximitat, amb la qual cosa es compleix l’actual mapa d’instal·lacions esportives del municipi. Aquestes instal·lacions permetran un major aprofitament d’ús tant en horari escolar com en extraescolar, en caps de setmana i en els períodes de vacances.

Adequació enllumenat públic del casc antic i al segon cinturó
L’Ajuntament inclou en les propostes pel fons estatal els projectes del Pla d’Adequació de l’enllumenat Públic de Reus corresponents al nucli antic i al segon cinturó. El primer fa referència als carrers del tomb de ravals endins, mentre que el segon afecta el traçat que defineixen les rieres d’Aragó i de Miró, l’avinguda de Pere el Cerimoniós, l’avinguda de la Salle i els passejos Sunyer, Prim i Mata. Es preveu adequar l’enllumenat públic a la normativa catalana de contaminació lumínica. En aquest sentit, s’eliminaran les actuals làmpades de vapor de mercuri i substituir-les per models el doble d’eficient, d’halogenurs metàl·lics. En tractar-se de carrers comercials, la solució d’il·luminació adoptada aconsegueix millorar la qualitat i, a la vegada, reduir la despesa energètica. En el cas del cas antic, la despesa de la factura de la llum es reduirà un 61,3%, mentre que en el segon cinturó serà del 38,4%.

Reasfaltat de carrers
El projecte per a la millora del paviment en diversos carrers de la ciutat afectarà un total de 37 vials, amb una superfície total d’actuació de 76.379 m2. Les actuacions previstes per barris són: Barri Montserrat (carrers Astorga, Guadarrama, Gredos, Montsant, Moncayo, Pirineus, Sierra Nevada, Alcubierre, Teide, Canigó, Cadí i Mas Aixemús), al barri Sol i Vista (carrers Almirall de Recasens, Roger de Llúria, Entença, Joan Alcover, Recasens i Mercader. Ferre i Guàrdia, Antoni Rubio i Llull, Santo Domingo de la calzada), al barri Mas Abelló (passeig de Mas Abelló), al barri Monestir (carrers Monestir de Poblet, Monestir de Ripoll i Santes Creus), al districte Ponent (carrer Pau Font de Rubinat), al barri Fortuny (lateral de l’avinguda de Salou, carrers Antiquaris, Manual Vàzquez Montalban, Terenci Moix i Margarita Xirgu), al barri Astorga (carrers cantàbric, Abat Porta, Martí Baiges i Solé i Barberà), a les Parcel·les Cases (carrers Notari Rull I Pere Cavallé Llagostera), al barri del Carme (carrer d’O’Donnell), i al barri Oda dels Poetes (tram de l’aviguda dels Països Catalans).

Reforma voreres carretera de Castellvell
El projecte planteja la pavimentació de la vorera dreta de la carretera de Reus a Castellvell, amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat d’una via molt transitada tant per vianants com per persones que l’utilitzen per fer exercici. Les obres, d’una banda, contemplen l’acabament de la vorera pavimentant-la amb rajoles de panot de color gris. De l’altra, el projecte preveu habilitar a la cruïlla de la carretera amb el passeig Nord un espai de 200 m2 destinat a àrea de descans amb bancs, papereres i aparells de gimnàs.

Recollida pneumàtica
El projecte d’implantació de la xarxa de recollida pneumàtica d’escombraries que l’Ajuntament presenta al Fons d’Inversió Local defineix l’extensió del servei en un tram de 110 metres del carrer de Mare Molas i un altre de 265 metres del camí de Riudoms. El projecte inclou la instal·lació de les bústies d’abocament, de la canonada subterrània d’acer, així com la seva connexió amb la xarxa ja instal·lada als carrers de Roger de Bellfort i de Sor Lluïsa Estivill.

Rehabilitació del Mas Vilanova
L’Ajuntament de Reus dóna continuïtat a la seva política de recuperació dels masos històrics de la ciutat per destinar-los a usos públic, ja sigui a través de serveis propis o gestionats per altres institucions. La rehabilitació integral dell Mas Vilanova, al passeig de Misericòrdia, permetrà disposar d’un nou equipament en el que s’hi instal·laran les seus del Centre de Normalització Lingüística i de l’Associació de Veïns del Mas Vilanova.

Rehabilitació de la Casa dels Mestres
El projecte consisteix en la rehabilitació de l’edifici d’habitatges situat al número 3 del passeig Mata destinat a l’acolliment temporal de persones en situacions de risc. La inversió prevista inclou tres actuacions: la rehabilitació de la façana, actualment en mal estat de conservació; la construcció de tres altells, que es destinaran a cambres i instal·lacions, i la construcció del recinte per a l’emplaçament de l’ascensor.

Rehabilitació escoles
La convocatòria del Fons Estatal d’Inversió Local ha permès incorporar noves accions inicialment no previstes en el paquet de 6 milions d’euros d’inversió per a la modernització, reforma, adequació i millora de les escoles públiques de la ciutat. El paquet preveu 247 actuacions en els 20 centres de la ciutat amb treballs de fusteria, aïllament acústic i tèrmic, pintura, supressió de barreres arquitectòniques, rehabilitació de façanes, millorar el sistema de calefacció, gas, llum i aigua, i adequació zona de jocs infantil i mobiliari, entre altres. El projecte presentat preveu actuacions als CEIP Ciutat de Reus, Rosa Sensat, Joan Rebull i Pompeu Fabra.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.