Notes de premsa
Estudi prospectiu sobre l’oci nocturn a Reus: «Intervenir per prevenir»
gidoria de Joventut, juntament amb l’associació ARSU-festa, ha elaborat un estudi prospectiu de l’oci nocturn a Reus per tal de fer una aproximació a les característiques tant dels locals com dels agents que actuen en el sector (joves, empresaris, membres del teixit associatiu vinculat a l’organització de festivals...), i fomentar així la seva participació a l’hora d’implementar intervencions de promoció de la salut.
L’encàrrec d’aquesta diagnosi neix del grup de professionals i tècnics que treballen temes de salut i joves en l’àmbit municipal i que el febrer de 2008 es va constituir com a Assessoria de Salut Jove en el marc de l’Oficina per a l’emancipació juvenil.
La metodologia utilitzada per fer la recerca ha estat bàsicament qualitativa, amb entrevistes i qüestionaris breus que s’han realitzat entre els mesos de juliol i octubre de 2008 a 24 responsables de locals d’oci nocturn, 50 joves d’edats diverses, 3 representants del teixit associatiu juvenil vinculat a l’organització de festivals i un representant de la Guàrdia Urbana.
L’objectiu de l’estudi és conèixer i identificar les zones i les característiques de l’oci nocturn a Reus, així com recollir impressions sobre la necessitat d’implementar intervencions de promoció de la salut. Les conclusions permeten constatar que la majoria dels agents implicats en l’oci nocturn de la ciutat estaria d’acord —i es mostra interessat en participar— en iniciatives relacionades amb la prevenció i la reducció dels riscos relacionats amb el consum de substàncies estimulants i la sexualitat segura. En aquest sentit, es valora molt positivament, sobretot pel seu caràcter de participació comunitària, la implantació de programes com «Nit Segura/Nits de qualitat».
Conclusions de l’estudi en referència als joves:
- Tres quartes parts dels entrevistats manifesten sortir de marxa de manera regular.
- La gran majoria d’entrevistats manifesta prendre algun tipus de substància estimulant (alcohol, tabac, cannabis, cocaïna...) quan surt de marxa. Es detecta un consum combinat de diferents substàncies: la pauta més representativa és la barreja d’alcohol, tabac i cannabis. El consum de cocaïna representat és també significatiu.
- Tots creuen positiu disposar de materials informatius/preventius sobre els consum de drogues i sexualitat sana.
- Tots els entrevistats voldrien disposar de preservatius gratuïts o a preus reduïts.
- Una quarta part dels entrevistats participarien en un grup de treball o discussió sobre la temàtica de l’oci nocturn a Reus.
Conclusions de l’estudi en referència als locals d’oci:
- Gairebé tots els responsables dels locals entrevistats estarien d’acord i creuen necessària la participació i col·laboració en intervencions de prevenció de l’ús de substàncies (legals o il·legals) i sexualitat segura.
- A la tots els agradaria disposar de material informatiu sobre prevenció i reducció de riscos relacionats amb el consum de drogues (fulletons, díptics...), així com preservatius.
- La majoria dels entrevistats considera que la seva experiència els permet detectar i fer front als casos conflictius derivats de l’abús d’alcohol i altres drogues. Atribueixen a la falta de temps la dificultat de formar-se en noves habilitats específiques en aquest àmbit.
- La gran majoria de locals estarien interessats en participar puntualment en grups de treball relacionats amb la matèria.
Conclusions de l’estudi en referència als organitzadors de festivals:
- Es té la percepció que cada vegada s’organitzen festivals i esdeveniments de més qualitat, tot i que en menys quantitat.
- Es veu com a positiu la unificació de l’oferta d’oci, ja que permet una major difusió i una marca pròpia d’activitats d’oci nocturn.
- Es creu que l’oferta d’oci nocturn ha d’estar físicament més integrada a la ciutat.
- Es veu necessari ampliar els horaris per les festes majors i esdeveniments especials.
- Es valora molt positivament no haver-se de desplaçar per trobar oci de qualitat.
Conclusions de l’estudi en referència a la Guàrdia Urbana:
- Valoració molt positiva de l’actitud dels joves en relació a la conducció i el consum d’alcohol. Ha augmentat molt la sensibilització al respecte.
- La gran majoria de les queixes del veïnat proper a les zones d’oci està motivat pels sorolls que produeixen els clients que es queden a parlar a la porta dels establiments
- La gran majoria de locals passen tots els controls de seguretat i normativa.