Notes de premsa
Torna el programa de rutes per les infraestructures de l’aigua que Reus ha tingut al llarg de la història
a de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus i la societat municipal Aigües de Reus, amb el suport de l’Agència Catalana de l’Aigua, han programat una sèrie d’itineraris que, sota el títol de «Rutes de l’aigua», recorre els diferents escenaris del terme de Reus en els què l’aigua és protagonista o ha estat. El dissabte 21 de març es podrà participar a l’itinerari «L’aigua com a rerefons».
Ruta 1: El Camí de l’aigua a Reus
En aquest primer itinerari es pot descobrir les infraestructures de captació: com entra l’aigua a Reus, per on surt i quin és el recorregut necessari per a garantir-ne el subministrament i la qualitat. En aquesta ruta es visiten espais com el passaeig de la Boca de la Mina, la bassa del Bacallà, l’estació de tractament d’aigua potable, els pous de Mas Anglès, de la Caritat i de la Rosa, i l’estació depuradora, entre altres.
La Ruta 2: L’aigua com a rerafons
Aquesta ruta se centra en l’ús quotidià de l’aigua durant molts segles. L’itinerari serveix per rastrejar els senyals que hi ha als carrers sobre els usos domèstics, ja sigui per la presència de l’aigua o bé per la seva carència. El traçat de la ruta segueix un bocí del curs de l’antic rec d’Almoster que es distribuïa per tota la vila. L’itinerari passa per la plaça del Víctor, la bassa del Padró, el carrer del Recs, els rantadors del barri del Carme, la plaça de les Basses o la riera Miró, entre altres indrets.
La Ruta 3: Estratègies per a l’aigua
Aquest itinerari parteix de la idea que tenir aigua i de bona qualitat ha estat un dels principals objectius al llarg dels segles. En aquest recorregut es visiten les antigues instal·lacions que portaven l’aigua a la ciutat com la primera estació potabilitzadora, que es podrà comparar amb el tractament que s’hi realitza actualment. Amb aquesta ruta es podran visitar l’estació de bombeig de la mina hidrofòrica, els molins de la vila, el rec d’almoster, la font de la vila o la torre de l’aigua.
Programació de l’Espai d’Informació Ambiental
El programa de Rutes de l’Aigua s’emmarca en la programació de l’Espai d’Informació Ambiental per aquest mes de març. Entre les activitats previstes destaquen:
- Cine-club. Dia Mundial de l’Aigua «Rios y Mareas». El 22 de març se celebra el Dia Mundial de l’Aigua. En motiu d’aquest esdeveniment l’Espai d’Informació Ambiental presenta la primera sessió de cinema temàtic de la programació 09 amb la projecció del film Ríos y Mareas. Una mirada a l’obra artística de l’escultor Andy Goldsworthy, inspirat en la bellesa inherent a qualsevol element de la natura i on l’aigua n’és l’agent transformador.
Dia: Dijous, 19 de març
Hora: 19:00 h.
- Taller pràctic d’ecologia domèstica: «Fem comptes amb l’aigua i l’energia». La primera sessió d’aquest taller pràctic consisteix en aprendre a fer una Ecoauditoria de consum d’aigua i energia a casa nostra. Observar els hàbits de consum, les condicions dels aparells elèctrics i l’estat dels diferents elements d’aigua. Interpretar les diferents factures i entendrem quins conceptes s’hi reflecteixen. A la segona sessió s’analitzen els resultats i s’ensenyen petits trucs domèstics per reduir el consum i el cost del rebut d’aigua i de l’electricitat.
Dies: Dijous, 26 de març i dijous, 2 d’abril
Hora: 19:00 h
- Taller de secatge solar d’aliments. Organitzat amb la col·laboració de l’ADV ecològica Gent del Camp, s’explica la tècnica de dessecació solar, que consisteix en la deshidratació parcial d’aliments a l’aire lliure per radiació solar directa. Es mostren diferents maneres d’assecar aliments amb l’energia del Sol: verdures, plantes medicinals, fruits secs, etc., així com altres enginys solars per cuinar amb energia gratuïta i no contaminant. Es mostraran diferents aparells i s’informarà sobre com construir-ne, reciclant els materials.
Dia: Dimarts, 31 de març
Hora: 18:00 h.
L’Espai d’Informació Ambiental
L’Espai d’Informació Ambiental és la oficina d’atenció de l’àrea de Medi Ambient adreçada a ciutadans, entitats, escoles, empreses i serveis, oberta a la plaça Antoni Sabater, coneguda com la plaça de les Aigües. És un espai que fomenta la reflexió, la participació i la construcció d’una xarxa ciutadana interessada en conèixer bones pràctiques a l’abast per aplicar davant els nous reptes de la sostenibilitat. Disposa d’un servei d’informació i assessorament, atenció a les consultes que els ciutadans vulguin formular en tot allò que fa referència a qüestions ambientals, estalvi i eficiència energètica
Des d’aquest espai s’ofereixen diferents recursos, eines i serveis com la campanya Festes Sostenibles, la cessió de bicicletes, els ompostadors per a l’hort o jardí, els cubells per a la recollida de matèria orgànica o les Inscripcions al servei Dono Canvio Necessito. Igualment, té programació permanent d’activitats, seminaris, jornades de divulgació i tallers sobre temàtiques socioambientals mitjançant una programació quadrimestral.