Notes de premsa

Reus estalviarà 92.000 euros anuals amb la renovació de l’enllumenat públic del nucli antic i el segon cinturó

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 24/04/2009

ntament de Reus ha adjudicat les obres de renovació de l’enllumenat públic del nucli antic i el segon cinturó de Reus, que es finançaran a través del Fons Estatal d’Inversió Local. L’actuació comportarà la substitució d’uns 1.500 punts de llum, la qual cosa implicarà una inversió de 1.778.893 euros que es compensarà en un estalvi energètic que es traduirà en un estalvi econòmic de 91.840 euros anuals.

L’adequació enllumenat públic del nucli antic afectarà el tomb de ravals i els carrers que hi ha a l’interior, a excepció del Pallol, on ja es van renovar. Afectarà 483 punts de llum. S’eliminaran les actuals làmpades de vapor de mercuri per substituir-les per models, el doble d’eficients, d’halogenurs metàl·lics. En tractar-se de carrers comercials, la solució d’il·luminació adoptada aconsegueix millorar la qualitat i, a la vegada, reduir la despesa energètica. El contracte s’ha adjudicat a l’empresa Bonal, per un import de 636.852 euros.

L’adequació enllumenat públic segon cinturó afectarà el traçat que defineixen les rieres d’Aragó i de Miró, l’avinguda de Pere el Cerimoniós, l’avinguda de la Salle i els passejos Sunyer, Prim i Mata. Es preveu adequar l’enllumenat públic a la normativa catalana. En total es canviaran 1.069 llums. El contracte s’ha dividit en dos lots, un, corresponent a la instal·lació dels sistemes elèctrics, s’ha adjudicat a l’empresa Cobra per un import de 564.135 euros, mentre que l’altre, corresponent als fanals i les làmpades, s’ha adjudicat a l’empresa Sece per un import de 577.906 euros.

L’execució d’aquestes dues obres se sumarà a les realitzades el 2008 ens diferents punts de la ciutat i que han comportat la substitució de 661 punts de llum, una inversió de 241.975 euros i un estalvi energètic traduït en un estalvi econòmic de 67.838 euros l’any. L’actuació més important s’ha fet a les urbanitzacions El Pinar i el Mas Carpa, on s’han substituït 515 làmpades de 250w de vapor de mercuri per làmpades i equips de 20 i 35w d’halogenurs metàl·lics. Aquesta actuació va ser motiu de reconeixement del Govern de la Generalitat, que va posar Reus com a exemple en matèria d’estalvi i eficiència energètica.

Al llarg del 2008 també s’han realitzat petites actuacions per reduir la contaminació lumínica consistents en la substitució de 149 llums esfèrics o la substitució de equips i làmpades de vapor de mercuri d’alta pressió per làmpades molt més eficients d’halogenurs metàl·lics per diferents indrets de Reus: Mas Vilanova, avinguda de Jaume I, plaça Pare Gil, riera de l’Escorial, carrer de Pirineus. Aquestes actuacions han representat una inversió de 31.975 euros i un estalvi econòmic anual de 6.019 euros.

1.200 punts de llum més
L’Ajuntament de Reus té previst donar continuïtat a l’adequació de l’enllumenat públic amb la substitució de 1.211 punts de llum més, repartits en més d’una vintena d’espais públics d’arreu de la ciutat. El projecte té un pressupost de contracta de 877.623,81 euros, però, una vegada executat, comportarà un estalvi econòmic anual de 155.237 euros. La inversió, finançada en un 95% per la Diputació de Tarragona, està previst executar-la l’any 2010.

El projecte, inclòs en el pla municipal d’adequació de la il·luminació exterior de Reus fa referència als llums de menys de 4 metres d’alçada amb làmpades de vapor de mercuri d’alta pressió i amb una il·luminació superior per sobre del 10%. Són llums que pel grau de contaminació lumínica que produeixen és prioritària la seva adequació. L’actuació comportarà la substitució de 1.211 llums de la ciutat amb equips i làmpades de 35 o 70 w (actualment en tenen 125 o 250) i amb models amb una inclinació superior de flux de llum inferior al 5%.

3 milions d’euros d’inversió
El conjunt d’actuacions per adequar l’enllumenat públic que l’Ajuntament de Reus porta a terme des de l’any 2008 i executarà al llarg d’aquest mandat municipal, comporten una inversió total de 2.919.772,82 euros, que impliquen la substitució de 3.424 punts de llum i un estalvi energètic que es tradueix en un estalvi de 314.915 euros anuals en la factura de la llum.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.