Notes de premsa

L’Ajuntament completa el procés participatiu del Pla d’Acció Ambiental 2001-2008

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 13/08/2009

a de Participació i Ciutadania ha completat el procés participatiu vinculat al Pla d’Acció Ambiental 2001-2008 penjant al web municipal l’informe de resultats de la jornada participativa que va tenir lloc el passat 16 de juny en la qual una vuitantena d’assistents va valorar i prioritzar les línies estratègiques i les accions incloses en el pla. El document formarà part de la diagnosi del nou pla de ciutat que promou l’Ajuntament.

El 16 de juny, l’Ajuntament va realitzar a Mas Miarnau una jornada participativa amb l’objectiu de compartir amb la ciutadania els resultats del procés de l’Agenda 21 Local i afavorir una reflexió col·lectiva sobre el desenvolupament del Pla d’Acció Ambiental. A més d’avaluar un procés que va nàixer de la participació ciutadana, la jornada tenia com a objectiu fomentar la implicació de tots els sectors de la ciutat en la posada en marxa del nou Pla Estratègic i l’Agenda 21 de Reus.

Els assistents a la jornada van poder valorar les accions incloses en el Pla d’Acció Ambiental, agrupades en 11 línies estratègiques, en funció de la seva eficàcia o el seu impacte, entre altres aspectes. Els participants, també van poder prioritzar del accions del pla no iniciades o amb un baix grau d’implantació.

Ara, l’Àrea de Participació i Ciutadania ha penjat al web municipal l’informe de resultats de la jornada, juntament amb un segon document en el que es detalla l’evolució dels 49 indicadors de l’Agenda 21 Local 2000-2008. Els documents es poden consultar a:

http://www.reus.cat/participacio_i_ciutadania/02_agenda21/08_avaluacio/i...

El Pla d’Acció Ambiental és un pla dissenyat a 10 anys vista amb la participació de la ciutadania i que inclou 11 línies estratègiques, 39 programes d’actuació i 214 accions. Les línies estratègiques fixades en el pla són les següents:

- Mantenir un entorn rural de qualitat i preservar els valors naturals.
- Fer la ciutat més confortable.
- Reduir l’ús del vehicle privat i potenciar els desplaçaments amb mitjans alternatius.
- Millorar l’ambient acústic urbà.
- Reduir el consum d’aigua i millorar el sanejament de les aigües residuals.
- Aplicar una gestió dels residus basada en criteris de minimització i valorització.
- Millorar l’ús dels recursos energètics i reduir l’emissió de contaminants atmosfèrics.
- Garantir la seguretat de la ciutadania de Reus davant els principals riscos.
- Potenciar la gestió ambiental municipal.
- Impulsar el desenvolupament econòmic i social de Reus amb criteris de sostenibilitat la implicació de la ciutadania en el desenvolupament de l’Agenda 21 i educar en els valors de la sostenibilitat.
- Crear mecanismes de coordinació supramunicipal i impulsar el desenvolupament econòmic i social de Reus amb criteris de sostenibilitat.

De les 214 accions previstes en el pla, 172, el 80% del total, estan iniciades, en curs o acabades. Les restants, 42, el 20%, són principalment no iniciades. De les 214 accions, 121 són plenament vigents i s’estan executant avui encara; 51 ja estan acabades i només 3 es van quedar obsoletes a la meitat del pla.

Les línies estratègiques amb més seguiment han estat l’aigua (100%), la mobilitat (92%), la ciutat (91%), l’acústica (88%) i la participació (83%).

Procés participatiu
Més de 200 persones han participat en el procés d’Agenda 21 de Reus, en el desenvolupament de l’auditoria ambiental i l’elaboració de les propostes del Pla d’Acció Ambiental. El procés es va engegar l’any 1997, quan Reus va ser ciutat pionera en plantejar-se l’Agenda 21 com una eina de construcció de la sostenibilitat. L’any següent van començar els treballs previs a l’Auditoria Ambiental Municipal, presentada el 2001. El procés de confecció de l’Agenda 21 va culminar el 2003 amb l’aprovació del Pla d’Acció Ambiental i, per tant, amb l’assumpció del pla per part de l’Ajuntament.

El procés participatiu ha continuat viu fins ara, quan en la jornada del 16 de juny es presenten i debaten públicament els resultats de l’avaluació del Pla d’Acció Ambiental. Amb la informació disponible i els resultats obtinguts en la jornada participativa, s’ha elaborat un document que serà l’aportació de l’Agenda 21 Local a la diagnosi del nou pla de ciutat que està promovent l’Ajuntament de Reus.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.